Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Антоанета Христова: Очевидно, че Радев е много изнервен

Мнения

Антоанета Христова: Очевидно, че Радев е много изнервен

Това е защита чрез атака, коментира за Tribune.bg политическият анализатор

Президентът Румен Радев обяви по-рано днес, че снемал доверието си от кабинета. Какво провокира държавния глава, какво цели с действията си и какви ще са последиците? Обърнахме въпросите си към политическия психолог проф. Антоанета Христова.

Ваши колеги определят обръщението на президента Румен Радев днес като „отчаяна контраатака“, вашата оценка?

В голяма степен съм склонна да се съглася с подобни коментари. Смятам, че това е защита чрез атака и че това трябва да бъде анализирано през ситуацията в България, в която се случват много неща, в т. ч. послания, насочени към президента. Имахме и изказването сутринта на посланика на САЩ, от една страна, имаме това, което е известно като шпионски скандал. На трето място, имаме развалени отношения /на президентството б. р./ и проблем с прокуратурата. Всичко това е насочено като хипотеза и като въпросителни, на които трябва да се даде отговор в бъдеще, от президента. Очевидно, че е много изнервен. Очевидно е, че реакцията му, от моя гл. т., е създаваща война между институциите, от което България няма нужда.

България има нужда в момента от устойчивост. Ние влизаме в предверието на еврозоната, в ERM ІІ. От друга гледна точка изцяло бизнес средата, изцяло социалната среда в момента няма усещането за каквато и да е турболенция и затова говоренето на президента така, както то беше аргументирано доста широко, доста абстрактно, с повече нападки като изречения без доказателства, е неразбираемо. Ако смята, че той може да намери отзвук сред много хора, които са недоволни от управлението на ГЕРБ, почти сигурно е, че може. Въпросът е, че това е знак, че той влиза в позиция да създаде партия, да стане политически лидер. Той по принцип говори повече като политически лидер, а не като президент, който се стреми да запази баланса и спокойствието в държавата. Така че тази роля все повече бива поета от президента и това създава много сериозен проблем – повече, като че ли на него, отколкото на държавата. Дай Боже, да не се отрази на устойчивостта на управлението и на държавата в момента.

А случайно ли е избрана датата 4 февруари? Тя напомня за събитията от 1997 г., когато икономическата криза у нас бе последвана и от политическа такава.

Мисля, че това е твърде далеч в историята ни. Това е нещо, с което не всички правят асоциация като дата. Мисля, че той не търси този вид символика. Това, което търси ми изглежда много повече на ситуативна реакция, която е свързана със защита на собствения рейтинг, тъй като след всичко това, което се случва има голяма вероятност рейтингът му главоломно да започне да пада. Другото е това, което казах в началото – защита чрез атака.

Политическата активност на президента и вероятно намерението да стане политически лидер, може би това също е цел?

Може би. Но, ако е така, е много прозрачно. И не е намерил подходящата среда. За да направиш такова действие, означава, че трябва да бъдеш припознат като политически лидер. Грешка е да се бърка рейтингът на президента с рейтинга на политическия лидер. По принцип президентите винаги държат един по-висок рейтинг, защото се счита, че те излъчват едни позитивни послания, че те са далеч от оперативното управление, че не са толкова отговорни за каквото и да се случва в държавата, а са повече моралният флаг на една държава. Много сериозен опит бе направен от президента Радев да се превърне в морален флаг на България. Проблемът е, че точно в такава ситуация, когато прокуратурата повдига въпроси относно някои негови действия, па макар и свързани с един ПР във ВВС, се поставя въпросът все пак за отговорността да говоренето като морален стожер. Изглежда ми доста некоректно към този момент той да се опитва да продължава да бъде морален флаг, без да отговори на всичките въпроси, повдигнати към него. Сложна ситуация, в която той избира да атакува, вместо да отговаря. Какво ще последва, не мога да прогнозирам, но определено турболенция в държавата не е необходима. Ако един политик е отговорен към тази държава, не би искал да има турболенция, а и не се усеща като потребност от страна на избирателите.  


Коментари (7)

ВЪЗМУТЕН Каполина или как се казваш,не е важно,да не мислиш,че като дойде някой друг всичко ще се оправи.Защо когато не ГЕРБ,а други партии бяха на власт нищо не оправиха,нищо не построиха,а крадяха като за последно.
04.02.2020 19:49 / Отговор
Кръстьо Станойков И защо пък БКП да не е виновна че няма алтернатива на ГЕРБ, или пък ДПС, егати смешката, понеже нямате алтернатива айде къш.
Ами няма щото ГЕРБ е припозната като европейска партия.
05.02.2020 03:57 / Отговор
Мъдъров Е, сега зарлем търсиш ебачи на майка си.
07.02.2020 07:21
Тази и тук ли налази ? Проф. Тони е овча путка, а Буруджиева е козя путка. Двете заедно имат акъл точно колкото един изпразнен хуй.
07.02.2020 07:20 / Отговор
Радев е путка Доста вода изтече от февруари месец. Правилно г-жо, един отговорен политик към народа не би искал турболенция. Да, ама ако е отговорен, тоя така разбърка лайната че ще мирише в учебниците по съвременна история... за корона никой не беше чувал, вдигнати юмруци, велики народни ... путки майни, хвърляне на яйца.... Радев се утвърди като човекът - “празни приказки”, нищо не свърши за 4 години, само кусури търси какво не са направили както трябва.
Направи го ти бе льотчик, като “все знаеш как е правилно”.
Радвам се че има и други които виждат това лицемерие и ПР на генерал путьо.
03.11.2020 21:55 / Отговор
Путка е! Абсолютна путка РР
Www.radeveputka.com
28.01.2021 16:05 / Отговор
Покажи всички

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема