Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Директорът на 51 СОУ пред Tribune: МЗ казва да започнем на 8-ми ноември, но няма как да стане, не сме виждали тестовете

Мнения

Директорът на 51 СОУ пред Tribune: МЗ казва да започнем на 8-ми ноември, но няма как да стане, не сме виждали тестовете

Снимка:

Служебният образователен министър Николай Денков обяви, че учениците ще се върнат присъствено при безопасна среда. Това предвижда те да бъдат тествани два пъти в седмицата, а учителите, които не са ваксинирани, също да си правят тестове. Освен това ще бъдат закупени и щадящи тестове, а пробите ще се взимат от педагогически и помощник персонала. Дали обаче училищата са готови тези мерки и могат ли да реагират за няколко дни, потърсихме за коментар директорът на Директорът на 51 СОУ Асен Александров.

 - Г-н Александров, МОН има ли готовност с тестовете за ковид на учениците, налични ли са в училищата?

- Министерството на здравеопазването казва от 8-ми, но няма как да стане при положение, че ние не сме виждали тестовете. Трябва да изпратим на родителите и декларации, които те трябва да попълнят – съгласни или несъгласни. Значи на 10-ти най-рано ще стане. Ако получим тестовете на 8-ми, на 10-ти предполагам, че ще успеем да се организираме.

- Какви са настроенията на родителите, разрешават ли децата им да бъдат тествани?

- Преди две седмици проведох една виртуална среща с част от родителите, 150 души. Тя продължи час и половина, след което допитването показа, че 88% са „за“ да се върнат децата в клас, около 4% се колебаеха и 7-8% бяха „против“ връщането в клас.

В голямото си мнозинство родителите при нас са „за“ присъственото обучение.

- Имате ли възможност за онлайн обучение на учениците, за които родителите не са съгласни да се върнат в клас?

- За тези деца ще спазим насоката на министерството. Това може да стане асинхронно или синхронно. Асинхронно означава да им се дават задачи - съобщава им се днес кой урок се изучава по български или по математика и им се дава домашно. Ние имаме техническия и човешки потенциал да направим обучението и хибридно, т.е. децата вкъщи да наблюдават какво се случва в класната стая. Ще го преценим как да стане.

- Ясно ли е в момента кой и как ще прави тестовете на децата?

- Тестовете ще се правят от класните ръководители на учениците от 1 до 4 клас заедно с двама помощници, които могат да бъдат от училището, родители или доброволци. Например, при нас ще има трима доброволци от БЧК, ние ги намерихме. Те отговорят на изискванията за безопасност. Трябва или да са ваксинирани или да имат тест.

- Училите на децата от 1 до 4 клас при вас ваксинирани ли са?

- Някои са ваксинирани, а някои не са. Някои учители наскоро са изкарали ковид и също имат сертификат. Тези, които не са ваксинирани и нямат сертификат, ще си правят тест преди час.  


Топ новини

виж още

Актуална тема