Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Аталай пред Tribune: ПП и ДБ няма как да съставят правителство на малцинството, правят пиар

Мнения

Аталай пред Tribune: ПП и ДБ няма как да съставят правителство на малцинството, правят пиар

Аталай пред Tribune: ПП и ДБ няма как да съставят правителство на малцинството, правят пиар - Tribune.bg
Снимка:

ДПС може би е с най-голям опит при съставяне на правителство с трети мандат, подчерта народният представител

Интервю на Tribune с народния представител от ДПС Рамадан Аталай за промените в Изборния кодекс, доверието в изборния процес, ултиматумите и натиска от страна на ПП и ДБ, идеята им за правителство на малцинството и хипотетичните шансове да има редовно правителство

Г-н Аталай, ДПС подкрепя промените в Изборния кодекс. Защо?

ДПС дава право, така както е по Конституция, всеки български гражданин да може да изпълнява конституционните си задължения, да отива до урните и да гласува. А задължение на народните представители и на институциите е да му създадат най-благоприятни условия да упражни правото си на глас. Участвали сме в много избори, установили сме къде има определени пропуски. Пропускът е в доверието в изборния процес. За да дадем възможност и право на хората да могат да гласуват и да възстановим доверието, ние решихме този път да предложим много кратки процедури. Първо – да може гражданите да гласуват и с бюлетина, и с машина, тяхно изконно право. Възниква въпросът как да възстановим доверието, дали резултатите, след като гласуват с бюлетината и с машината, ще бъдат равносилни на техния действителен избор? Оказва се, че досега не е така. И тогава ние предлагаме бюлетините да минат през сканираща машина, така както е в САЩ, и машината да изкара протокола, така както е гласувал избирателят на самата бюлетина. Ако има някакви недоразумения, някой, който не е съгласен с това, отива се, отваря се урната и се брои на ръка. Вие виждате, че в САЩ броят два-три месеца, но нямат съмнения и не допускат недоверие в процеса. Това сме направили, нищо друго.

Защо обаче ставаме свидетели на ескалация на напрежението, ултиматуми, грозни сцени в пленарна зала още в самото начало на гледането на промените?

След като не си компетентен и не знаеш как се управлява, създал си много кризи в тази държава, много проблеми на тази държава и искаш да продължаваш да управляваш, може да нарасне повече агресивността, което е свързано с некомпетентността. Точно това виждаме в залата сега.

 „Продължаваме Промяната“ и „Демократична България“ обявиха, че ще работят за правителство на малцинството, как гледате на тази тяхна идея?

Има в определени държави правителство на малцинството, разбира се. Но това правителство на малцинството не се случва така, гледайки тавана на залата дали ще падне полилеят върху тях или няма да падне, и са гласували за малцинството. Те какви приоритети и какви политики предлагат и има ли това правителство на малцинството подкрепа на мнозинството за техните политики? Няма! Това означава, че те няма как да съставят правителство на малцинството, а правят пиар, за да могат да заблудят тези, които казват, че не искат да се къпят с молекула от руски газ.

Останаха ли все пак някакви шансове да се състави редовно правителство в рамките на този парламент?

Разбира се, че има, аз съм най-големият оптимист. Може и с първия мандат, може и с втория мандат, само че принципът и технологията на съставяне на правителство не трябва да са по-различни от начина, по който се съставят правителства по целия свят. Така трябва да бъде и в България. Едно правителство се съставя на базата на идеологии, проекти, програми и приоритети, а такъв разговор досега няма. Все още не виждам политическите формации да са седнали на масата и да са сложили програмите си, приоритетите си, политиките си. Рано или късно ще седнат!

Каква конфигурация на кабинет би подкрепило „Движението за права и свободи“?

Подкрепяме всички, които ни представят приоритетите си за развитието на държавата. Те трябва да поддържат съюзите, в които членуваме – ЕС и НАТО, и най-вече да защитават обществения интерес, националната сигурност на България. Ако всички тези приоритети заедно, събрани на едно място, имат за цел да достигаме икономически растеж, просперитет на държавата, хората да могат да работят спокойно, да създават продукт, няма как ДПС като разумна политическа партия да не подкрепим правителство.

А има ли ДПС готов проект на кабинет?

Не. Ако ни дадат третия мандат, тогава ще имаме, тъй като ние сме трета политическа сила, не сме първа или втора, където мандатът се полага по задължение. Но трябва да знаете, че ДПС може би е с най-голям опит при съставяне на правителство с трети мандат. Аз съм убеден, не че ще направим правителство, но бихме могли да изведем България в положителна посока на развитие.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп