Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Атанас Капралов: Къщата на Пейо Яворов ще бъде запазена за българите, тя е светиня!

Мнения

Атанас Капралов: Къщата на Пейо Яворов ще бъде запазена за българите, тя е светиня!

Снимка:

Директорът на Литературния музей в София благодари на кмета на столицата и на министъра на културата

Г-н Капралов, разбрахме хубавата новина, че Къщата на Яворов е спасена и остава за всички жители и гости на град София, тъй като вече е собственост на Столична община след проведен търг, какъв е Вашият коментар?

Аз лично съм удовлетворен, че нещо, което дълги години стоеше неразрешено, което предизвикваше тревогата на културната общественост, най-после намери своето достойно решение. През 1993 година тази къща беше върната в частни ръце, според мен погрешно, но това не можеше да се промени. Аз откакто станах директор правих необходимите усилия тази къща да бъде върната на държавата, през държавата или през общината, а министър Банов и кметът Фандъкова се споразумяха къщата да се върне с откупка от общината, за което съм безкрайно благодарен и на двамата, затова, че се случиха нещата. Така че, имаме една наистина положителна новина!

Трудно ли беше да се стигне до тази развръзка?

Сигурно е било трудно, защото усилието е било и на предишни директори на институцията, която ръководя. Но аз се радвам, че в крайна сметка това се случва при моето управление. Мисля, че това е една много добра новина, защото къщата ще бъде запазена за българите и общественият интерес ще бъде защитен оттук нататък. Всички тези опасности, които висяха, че къщата ще бъде съборена, ще се изгради нещо друго в този двор, вече отпадат.

Какво следва сега?

Тя трябва да се ремонтира и да си остане това, което е била – светиня, пазеща паметта на един от най-големите български поети и  революционери – Пейо Яворов!  


Коментари (1)

Стефан До кога ще се разпространява и тиражира тази глупост - къшата на Яворов, та къщата на Яворов? Къшата на Яворов се намира в Чирпан, в София той е живял под наем, каква негова къща може да е това? Все едно сега да ни покажат някой стар трамвай, в който той може би се е возил и да го кръстят "трамвая на Яворов" ... И за това се харчат пари от нашите данъци!
28.09.2019 03:50 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема