Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Атанас Зафиров пред Tribune: До момента ръководство на МВР показаха, че не се справят

Мнения

Атанас Зафиров пред Tribune: До момента ръководство на МВР показаха, че не се справят

Атанас Зафиров пред Tribune: До момента ръководство на МВР показаха, че не се справят - Tribune.bg
Снимка:

За проблема с мигрантите и инцидентите при преследването им в големите градове, за предложенията на БСП за промени в Наказателния кодекс/НК/ и как да бъдат наказани каналджиите Tribune.bg разговаря с експерта по национална сигурност и отбрана, депутата от БСП Атанас Зафиров.

Г-н Зафиров защо промените, които предлагате в НК, не са включени в дневния ред на парламента?

Не са минали през правна комисия. Затова в днешната ни декларация настояваме на следващото заседание на правна комисия тези предложения да бъдат обсъдени. Това в момента е най-горещата тема в българското общество.

Всички казват, че трябва да се предприемат спешни мерки, в т.ч. и синдикалната организация на служителите на МВР - СФСМВР?!

В същото време депутатите вече 15 дни не могат да разгледат в ресорната комисия този законопроект, който сме изготвили. 

Вие предложихте тези промени и в предходното 47-мо Народно събрание?

Това е една последователна и смислена политика от страна на БСП. Този път мерките, които предлагаме са особено драстични - от 3 до 7 години лишаване от свобода за подкрепящите каналджийството на мигранти, от 5 до 10 години за каналджийство и от 10 до 20 години за служебните лица ангажирани с трафика на мигранти. До 100 000лв. стигат глобите и това, което сега е по-различно, че предлагаме пълна конфискация на имуществото на всички, ангажирани с този срамен бизнес. Смятаме, че освен превантивен предложенията ни ще имат и практически ефект за прекратяването на подобен род действия.

Засичали сме се на Резово. Знам, че сте от Бургаския регион. Не може ли МВР да организира работата си и да спира трафика още в Средец, например, а не да се гонят каналджии и мигранти в големите градове и по магистралите?

Има много начини. До момента политическото и професионалното ръководство на МВР показаха, че не се справят. Затова и подадената оставка е закъсняла, за съжаление. Може да бъде ангажирана по-сериозно и армията. Но, за да се случи това, трябват допълнителни средства в бюджета. Затова и ние настояваме държавата да има нов бюджет. В бюджета за тази година няма предвидени такива средства. Ето, например, МВР казва, че е нужно да се наемат над 1000 служители за охрана на границата, а в същото време не е ясно откъде ще дойдат средствата за този личен състав. Нещата са свързани, а НС затъва в едно дребнотемие в момента. Най-важните неща за обществото като бюджета и пресичането на каналджийството някак си остават в страни от работата на депутатите.

Впечатли ме снимка от последните дни на оградата по гръцката граница с Турция, за която ЕС е отпуснал на Атина 1.9 млрд. евро?

Защитното съоръжение в Гърция е от съвсем друг тип. Там и теренът позволява изграждането на такъв тип съоръжение, но въпреки всичко темата със състоянието на българската ограда с Турция стои на дневен ред, както и темата с отговорността. Защо похарчихме толкова държавни средства без да се получи очаквания ефект?!

Средствата са 10-20% от това, което похарчи Гърция, но въпросът е, че не еднократно със 160 млн. евро, а всяка година Брюксел трябва да подкрепя България, за да успеем да гарантираме сигурност на Европа?!

Така е, но е въпрос на отговорност и на българските власти да поставят регулярно въпроса и да настояват за реципрочност. Изключително неетично е България да плаща цената за охраната на европейската граница с живота на своите момчета.Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати