Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Българинът – витален, но леко недодялан любовник

Мнения

Българинът – витален, но леко недодялан любовник

Снимка:

Българският мъж е мераклия, който постепенно овладява и по-фините детайли в любовното изкуство

Доц. д-р Румен Бостанджиев – сексолог-психотерапевт, ексклузивно за Tribune.bg.

Д-р Бостанджиев, какво е нивото на сексуалната култура на българина днес и изобщо какво е характерно за нацията ни по отношение на секса?

Още през първата половина на двадесети век изследователите, които са проучвали сексуалността на българина, я определят като „витална, но леко недодялана“. Моето впечатление е, че съвременният българин продължава да е мераклия, като постепенно овладява и по-фините детайли в любовното изкуство. Тази генерализация е много условна, тъй като за хубаво или за лошо ние българите сме много различни.

Какви са най-честите проблеми, с които хората идват при Вас? Кои са спънките в секса на младите съвременни двойки, а и на не толкова младите?

Традиционните причини да се търси сексологична помощ са свързани с проблеми в сексуалната изява. Най-често при мъжете това е несигурността дали ще получат и задържат достатъчна ерекция, както и затруднения контрол върху еякулацията. Жените споделят по-скоро проблеми в интимните отношения, възникващи при разминаване на сексуалните желания и справянето с по-сложни партньорски конфликти.

През последните две десетилетия повечето автори, които коментират сексуалното поведение отбелязват, че един от водещите проблеми, особено при младите хора, е „робството на нормалността“. Засилените рекламни кампании, представящи продукти, които подобряват сексуалната изява, често създават нереалистично високи и трудно постижими перфекционистки очаквания в секса.

За мъжете, както и за жените, интимното общуване нерядко се превръща от най-съкровено човешко споделяне в сценична изява, натоварена с огромна тревожност и несигурност. Преобладаващата част от т.н. сексуални проблеми всъщност са израз именно на това тревожно самонаблюдение и страх от провал в леглото. Това, което би могло най-ефективно да противодейства на тази сексуална тревожност, са не само новите фармацевтични средства, а съчетаването им с нови нагласи и умения, които подобряват моделите на общуване и постигане на синхрон между партньорите.

Мит или реалност е сексуалната мощ на българския мъж?

Трудността да се даде отговор на този въпрос идва от неопределеността на понятието „сексуална мощ“. Традиционно „половата сила“ на мъжа се свързва с физическите му качества, но истината е, че това, което прави един мъж добър любовник, в много по-голяма степен зависи от уменията му за еротично общуване. Днес говорим за сексуална и партньорска компетентност, които трудно могат да се съпоставят с механичните понятия „мощ“ и „сила“.

Вместо да се осланяме на митологични представи за национална полова слава, по-добре би било системно да се грижим за доброто си здраве и добрата си физическа форма, независимо от възрастта. Не по-малко важно е да развиваме емоционалната си чувствителност и уменията си да разбираме и подкрепяме човека до нас. Не е без значение и избора ни с кого се свързваме в интимна двойка, тъй като „сексуалната сила“ не е някаква абсолютна величина, а в огромна степен зависи с кого сме и какви са отношенията с еротичния ни партньор.

Защо много млади хора прибягват до стимуланти за повишаване на потентността, правят ли ги те по-добри любовници, какви рискове крие употребата на такъв тип лекарства?

През последните двадесет години на фармацевтичния пазар се появиха нова категория медикаменти, които съществено промениха отношението към сексуалната изява на мъжа. Това са т.н. „секс хапчета“, известни като PDE5 инхибитори. Погрешно в лаичното съзнание тези хапчета се възприемат като „стимуланти“. Реалният им фармакологичен ефект е съвсем друг. Тези препарати правят мъжете много по-устойчиви спрямо негативните ефекти на стреса и тревожното самонаблюдение по време на сексуален контакт, които са най-сериозната заплаха за пълноценната сексуална изява. Най-новите изследвания показват, че основно тези препарати се използват от млади и здрави мъже, които са амбицирани да се представят блестящо пред жени, на които изключително много държат. Другата категория хора, които ползват тези препарати са мъжете, претърпели случайни „засечки“ и склонни да „зациклят“, когато при всеки пореден контакт непрекъснато са обзети от притеснения за провал.

Ефективността на въпросните медикаменти е безспорна и те са незаменимо средство за справяне с появилата се несигурност в леглото. Основната опасност, която крият е човек да реши, че без тях не е в състояние да има пълноценна ерекция. Това не е въпрос на физическо привикване, а нагласа, която зависи от психичните характеристики на мъжа. За съжаление в публичното пространство битува абсолютно невярна митология за здравните рискове от употребата на тези медикаменти, която няма нищо общо с истината и пречи те да бъдат използвани по един наистина адекватен начин.

Много мъже се питат как да се справят с преждевременната еякулация, на какво се дължи този проблем и как може да се преодолее?

Умението за контрол върху еякулацията е едно от ключовите умения, които всеки мъж овладява в сексуалния си живот. Част от мъжете поради невежество или липса на мотивация пропускат този момент и остават неприятно изненадани, когато партньорките им недоволстват от краткотрайните контакти. В други случаи, контролът върху еякулацията може да се загуби при системното присъствие на тревога и стрес по време на сексуално общуване, особено когато това се съчетае с нередовни сексуални контакти и конфликтни отношения между партньорите. През последните десет години терапевтичните възможности за преодоляване на този, най-чест сексуален проблем при мъжете, изключително се подобриха. При близо 100% от хората, потърсили помощ, се постига бързо и трайно справяне с проблема. Жалко е, че голяма част от мъжете с бърза еякулация вместо да потърсят своевременна сексологична помощ, избират сами да се „лекуват“ чрез сърфиране из интернет и използване на съмнителни продукти, които нямат нищо общо с международно утвърдените, ефективни и безопасни средства.

Говорейки за стимуланти наскоро прочетох, че според американско изследване на учени от университета в Сейнт Луис жените, които пушат марихуана, изпитват два пъти по-силни оргазми, в сравнение с тези, които не употребяват меката дрога? Може ли да вярваме на това?

Твърдението, което цитирате, е логически несъстоятелно. Ако хипотезата е, че пушенето на марихуана засилва двойно субективното преживяване на оргазъм при жената, то за доказването и би следвало да се сравняват оргазмените преживявания при едни и същи жени, без марихуана и след нейното приемане. Приемането на вяра на неясни послания, препредадени тенденциозно в медиите е все едно да играем на детската игра „развален телефон“.

Може ли да ни разкриете какво е важно за добрия секс, какво съветвате вашите пациенти?

Терапевтичният ми опит в областта на сексологията, който вече е над 35 години, ясно показва, че за пълноценната сексуална връзка са необходими няколко неща. Естествено интимните партньори трябва да се харесват и привличат еротично, което не е само въпрос на биологична даденост, но и резултат от съзнателните усилия, които полагаме цял живот за това да изглеждаме и да се чувстваме добре. Не с по-малко значение за здравата връзка е взаимното уважение, разбиране и загриженост. Решаващ е съзнателният ни избор да поемем отговорността за общото ни благополучие и непрекъснато да даваме личния си принос за това. От интимната си връзка няма как да получим това, което очакваме, ако непрекъснато не инвестираме добра воля, съпричастност, инициативност и креативност.

Най-важното за пълноценните преживявания на дългогодишните партньори е готовността им да приемат връзката си като творческо предизвикателство. Ако съзнателно не се ангажираме с изграждането на пълноценни човешки отношения и активно не създаваме подходяща атмосфера и настроение за еротична близост, страхотният секс няма как да ни се случи.

Според Вас наистина ли добрият секс е в основата на добрия брак, защо?

Пълноценният сексуален живот между съпрузите е една от основните гаранции за успешно справяне с неизбежните изпитания на съвместния живот. Изследванията показват, че удовлетворяващите интимни отношения имат относителен дял за семейното щастие около 30%. Това означава, че благополучието в останалите 2/3 се определя от други фактори.

Интересно е обаче, негативното влияние на сексуалните проблеми. Оказва се, че те в много по-голяма степен (над 70%) могат да съсипят семейния живот. От тези цифри става ясно, че само с добър секс трудно се живее, но без него е още по-трудно едно семейство да процъфтява.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още