Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Безпринципни ляво-десни коалиции или как беше подменен вотът на избирателите в Русе?

Мнения

Безпринципни ляво-десни коалиции или как беше подменен вотът на избирателите в Русе?

Безпринципни ляво-десни коалиции или как беше подменен вотът на избирателите в Русе? - Tribune.bg
Снимка:

В русенския Общински съвет ще управлява безпринципна ляво-дясна коалиция, която се сформира още на първото заседание на местния парламент, провело се на 11 ноември. Това коментират политолози и анализатори, наблюдавали отблизо процеса в Русе.

На тържествената сесия клетва положи новият кмет от БСП Пенчо Милков, който по-рано обяви, че е направил срещи с всички политически сили. Това очевидно му е било жизнено необходимо за бъдещото управление на Общината, тъй като най-много общински съветници в новия ОбС има политическа партия ГЕРБ, която вече публично заяви чрез декларация, че ще е коректив на новата власт и няма да допусне нецелесъобразни решения, които не са в интерес на гражданите или които връщат града назад в миналото.

В същото време обаче десни политически партии и коалиции, представени в Общинския съвет, и най-вече третата по големина група – тази на ВМРО-НФСБ, вече засвириха в хора на управляващия от началото на седмицата в града социалист. И това си пролича при първите две гласувания. За председател на комисията по избора на шеф на Общинския съвет бе избран „воеводата“ Пламен Цветков с 29 гласа, малко след което при таен вот БСП, ВМРО и уж консервативните десни партии подкрепиха за шеф на Общинския съвет – Иво Пазарджиев, водач на листата на ВМРО с 28 гласа.  Коалиции като ДБ, СДС, ДСБ, ДБГ, ССД, БНД, Движение 21, ДПС, зелени и др., чиито избрани съветници гласуваха за издигнатия и подкрепения от картела „БСП-ВМРО-ДПС” кандидат Иво Пазарджиев. Само ден след паметната за повечето от тях дата – 10 ноември. И това ако не е пазарлък, може би е политически-коректен тон между леви и десни, какъвто със сигурност ще наблюдаваме от тук нататък, смятат експерти. За сравнение, кандидатът на ГЕРБ за председател на местния парламент Наталия Кръстева получи 16 гласа.

Трябва да се има предвид и много високата мобилизация на партийния актив и на старата комунистическа номенклатура в Русе, която традиционно подкрепя социалистите, от 141 476 избиратели в Русе за БСП са гласували 30 975 (21,9%). Точно 110 501 русенци (78,1% гласоподавателите) не са гласували за БСП, не са изразили желание БСП да управлява града чрез кмет-социалист. Значи на всеки 5 души, четирима не искат БСП в местната власт, коментират анализатори.

Другият парадокс е, че избраният председател на Общинския съвет (при 7 недействителни бюлетини от 51 гласували, 14%) е от политическа сила, за която от 141 476 избиратели на тези избори в Русе са гласували 8 773 души, или само 6,2%. Не са изразили желание да ги управлява ВМРО точно 132 703 русенци и русенки, или 93,8% (!) от избирателите.

Това са фактите: не искат БСП - 78%, не искат ВМРО - 94% от русенските избиратели.

Въпросът, който си задават политолозите е, след тази гротескна форма на безпринципно колабориране, е – не е ли подменен вотът на русенци, които отредиха на ГЕРБ да е първа политическа сила в местния парламент. Очевидно хората на Бойко Борисов са отказали да се замесват в подобни безпринципни коалиции и вместо управляващи в местния парламент ще предпочетат ролята на опозиция, посочват политолози.

Изкривената и парадоксална управленска картина на местната власт в Русе, ще управлява ляво-дясна коалиция, съставена от всички партии, без ГЕРБ и ПП „Възраждане”, вещае тежки времена за Русе, поради прекомерната власт на субекти без обществена подкрепа и без опит и компетентност. До какво ще доведе това предстои да разберем през следващите 4 години… или по-малко.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (5)

Вихрен А някой ще потърси ли сметка на Милков за фалшивите асоциации и лъжите, с които обгази русенци преди избора?
13.11.2019 12:26 / Отговор
Симо вече се знае ,че не ги очакват хубави времена младите Хора
13.11.2019 16:45 / Отговор
готин Спешна чистка на топлите службички в Общината! Всички гласуваха по заповед на ГЕРБ, но не им стигнаха гласчетата! Кодекса на труда Ви дава право Господин Милков да си подберете екипа и подчинените с които ще работите!
14.11.2019 01:07 / Отговор
, Viking Гербаджийската измет разсипа и отрови Русе. Даде превилегии и пари на циганите, а прогони българите от града. Скоро обаче тези изроди ще си платят.
14.11.2019 09:59 / Отговор
Ясен И обратно що не го написаха че точно 110 501 не са гласували и не са искали герб да ги управлява???
17.11.2019 12:50 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети
Какво е отношението ви към готвения ротационен кабинет на ГЕРБ/СДС – ПП/ДБ?
Покажи резултати Скрий резултати