Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Биков: Радев да нареди на своята ЦИК да брои разписките от машините

Мнения

Биков: Радев да нареди на своята ЦИК да брои разписките от машините

Биков: Радев да нареди на своята ЦИК да брои разписките от машините - Tribune.bg
Снимка:

Тома Биков, коментар специално за Tribune.bg

Когато на Разпети петък, мнозинството в 45-ото Народно събрание бързаше да приеме радикалните промени в Изборния кодекс, аргументите на депутатите от ГЕРБ нямаха значение. С ентусиазъм и без да мислят за последствията БСП, „Демократична България“, ДПС и „Изправи се, мутри вън“ подкрепяха почти всички предложения на партията на Станислав Трифонов и така осъществиха идеята си за създаване на парламентарен „Отечествен фронт“ срещу ГЕРБ.

Повечето от ентусиазираните депутати не криеха, че с кодекса на Трифонов искат да спрат ГЕРБ по служебен път и да направят изборните правила преди всичко удобни за себе си. Затова и всеки глас против това изборните правила да се променят радикално два месеца преди изборите се приемаше като глас на ГЕРБ, респективно на мафията и олигархията.

Държа да подчертая, че настоящият Изборен кодекс беше приет с пълното съзнание, че изборите ще бъдат само след два месеца. Освен радикалните промени в изборните правила, той осъществи и смяна на състава, структурата и начина, по който се излъчва Централната избирателна комисия. По този начин, комисията беше овладяна напълно от „Отечествения фронт“. Ден по-късно Румен Радев назначи служебно правителство, което получи единствената задача да работи за каузата предсрочните парламентарни избори да бъдат спечелени от същия този „Отечествен фронт“.

Припомням тези факти, защото те са важни от гледна точка на отговорността за настоящата ситуация, при която назначената от Румен Радев ЦИК гази изборното законодателство, което е прието от подкрепящото го мнозинство на „Има такъв народ“, БСП, ДПС, „Демократична България“ и „Изправи се, мутри вън“. Първо се оказа, че няма да има достатъчно машини. Това беше ясно още, когато депутатите на тези партии, приеха да се гласува само с машини в чужбина. Проблемите с фирмата доставчик „Сиела“ бяха лесно прогнозируеми още в началото на юни. Защото доставката на машини не е като доставката на картофи. Така се оказа, че в България всички ще бъдат задължени от властта на Радев да гласуват с машини, а в Турция например ще се гласува само с хартия. Кого обслужва това?

След това съвсем очаквано се оказа, че машините няма да бъдат сертифицирани в пълен обем и единственото, което ни остава, е да се доверим на назначената от Румен Радев ЦИК, че няма да се пипат настройките на машините. Тук дойде и другата очаквана новина. Оказа се, че настройките вече са пипани от активиста на „Демократична България“ Атанас Шарков. Незнайно на какви основания, той е получил достъп до тях. Последното беше потвърдено от кандидата за депутат от „Демократична България“ Борислав Сандов. Затова и отговорът, който дължи ЦИК и фирмата доставчик „Сиела“, е на какви основания Шарков е получил достъп до машините. Само този факт вече е достатъчно основание да нямаме доверие на машинното гласуване.

Наред с това съвсем очаквано е и притеснението на по-възрастните избиратели да гласуват с машини. ЦИК от няколко дни се опитват да проведат нефелна информационна кампания в това отношение и сякаш само Цветозар Томов от „Демократична България“ е леко изненадан от кашата, в чието забъркване участва активно и лично вече една година.  

И така стигаме до момента, в който трябва да се доверим на ЦИК, която не е в състояние да осигури машини в чужбина и с това нарушава закона, на служебното правителство, което участва в изборите на страната на „Отечествения фронт“, на Цветозар Томов от „Демократична България“, който допреди два месеца твърдеше, че няма да има проблеми, а сега обяснява колко проблеми има и на Атанас Шарков от „Демократична България“, който неизвестно как е стигнал до настройките на машините. Изобщо трябва да се доверим, че изборите ще бъдат проведени нормално и честно без да имаме каквото и да било основание за това.

На фона на този абсурд, ЦИК засега отказва категорично да се броят разписките от машинното гласуване, които единствени могат да докажат, че преброените от машините гласове не са манипулирани. Защо ЦИК отказва това подсигуряване? На последните избори, в различни секции в страната има не малки разминавания от резултата даден от машината и разписките, на които е записано как са гласували избирателите. Затова и поведението на настоящата ЦИК по отношение на разписките е крайно съмнително.

Изводът от казаното до тук е един и той е, че България се намира в изключително сложна ситуация, при която може да се случи провал на изборния процес. Това означа, че политическата криза, в която се намира страната може да прерасне в конституционна. Възможността да се стигне до изборен хаос, тежки съмнения в честността на изборите и, в крайна сметка тяхното оспорване, вече е съвсем видима. И тук Румен Радев би трябвало да прояви ако не разум, то поне страх пред ситуацията, в която може да се окаже. Той е човекът, който в момента държи цялата власт и единствената възможност да се застрахова от подобно негативно развитие на изборния процес е да нареди на своята ЦИК да брои разписките от машините. Ако не го направи, то доверието в изборите е под много сериозен въпрос. А цената за това ще бъде още по-силно разделение на нацията и още по-тежка нестабилност в обществото. Дали Румен Радев цели умишлено това? Лично аз вече не съм сигурен в отговора на този въпрос.  

***

Тома Биков е политолог, журналист и политик. Автор е на няколко книги. Член на ПП ГЕРБ. Народен представител в 44-тото и 45-тото Народно събрание. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати