Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Благотворителност вместо цветя за първия учебен ден

Мнения

Благотворителност вместо цветя за първия учебен ден

Благотворителност вместо цветя за първия учебен ден - Tribune.bg
Снимка:

Парите, отделени за букети на учителите, ще отидат за хора в нужда

„Не купувайте цветя, а оставете “букета“ си в кутията за дарение на входа на училището!“ Това гласи призивът към родители и ученици, отправен от ръководството и всички учители на СУ ”Екзарх Антим I” в Казанлък. Зад него стои благородна кауза. Събраните средства ще помогнат на Даниела Драгиева, дългогодишен учител в Основно училище "Чудомир". На 20 август 2019 по време на екскурзия в Швейцария тя получава сърдечен арест. В момента Даниела се намира в Университетска болница в Женева, Швейцария. Роднините ѝ искат да я приберат обратно в Казанлък. За целта обаче им трябват средства, с които те не разполагат. Към момента е уредено при нейното транспортиране от Швейцария, да бъде приета в МБАЛ "Д-р Христо Стамболски", където временно да бъде под медицински контрол.

„Ние решихме да се включим като екип в подкрепа на наш колега независимо, че не е от нашето училище, защото животът е нещо, което е непредсказуемо и ни поднася изненади. За съжаление  не винаги приятни. Искаме да бъдем солидарни и да направим малък жест, за да помогнем финалът да бъде успешен за завръщането на колегата“, споделя Радиана Стефанова, директор на СУ ”Екзарх Антим I” в Казанлък.

„Аз се гордея с това, че училището и най-вече децата ни са инициатори на много благотворителни акции- било то за деца, било то за възрастни. Мисля, че личният пример е правилният начин да възпитаваме децата. Сигурна съм, че тази инициатива ще бъде успешна, дори прочетох коментари във Бейсбук, че празникът е празник с цветя и не е проблем да бъде и двете. Така че, на 16-и ще разберем колко е успешна и дали наистина посланието ни е прието и достигнало до хората, на които разчитаме“, допълва тя.

Оказва се обаче, че

казанлъшкото училище не е единственото в страната, което ще започне учебната година без цветя.

СУ "Васил Левски" в град Девня също се отказва от тази традиция и го прави с благородна цел. Училището застава зад инициатива под надслов "Благотворителност вместо цветя". Идеята е парите, отделени за букети, да се съберат в обособена за целта кутия. Сумата ще бъде дарена за лечение и рехабилитация на Дария Живкова Димитрова на 17 години от град Провадия, в трудната ѝ борба със заболяването муковисцидоза.

„Имахме информационно писмо, че в град Варна се организира подобна инициатива и обсъдихме на педагогически съвет с колегите, защото нашият град е в много голяма близост до град Провадия. Имаме колеги от град Провадия, които работят при нас и приехме много присърце инициативата за Дария, тъй като това момиче е с конкретна опасност за живота, защото муковисцидозата води до белодробна недостатъчност. Освен това имаше и предварителни инициативи в нашия град. Много от представителите на дребния бизнес също поставиха такива кутии. Имахме 50-годишен юбилей „50 години Девня град“, по време на който инициативата отново беше подкрепена. Това бяха основните ни мотиви да се насочим към тази дарителска кампания, тъй като случаите в страната са много, но за нас това е кауза, която пряко ни засяга. Трябва да се реагира навреме, за да бъде спасено детето“, споделя Миглена Радкова – зам.-директор на СУ „Васил Левски“ в град Девня.

По думите ѝ ученици и родители прегръщат идеята.

„В личния си профил, след като споделих, аз имам около 270 харесвания, а споделянията са над 100, което ме навежда на мисълта, че отзвукът е положителен. Повече информация ще имаме след 16-и. Ние сме взели решение кутиите да останат до края на първата учебна седмица, защото не всеки родител може да изпрати детето си, не всеки може да отдели в този ден и сме си дали един малко по-голям срок. След това вече ще преведем средствата по сметката на Дари“, уточнява Миглена Радкова.

Тя разказва още, че не за първи път в училището се организира подобна благотворителна акция.

„Всяка година по инициатива, която идва от децата, се случва нещо такова.

През изтеклата учебна година имахме инициатива от седмокласниците, които бяха в такъв кръжок. Те подготвиха здравословни сладки и сумичката, която събраха от продажба, дариха на наше дете, което страда от диабет. В предишни години абитуриентите ни също подкрепяха подобни  инициативи. Мога да кажа, че вече сме поставили основите на нещо като традиция“, категорична е г-жа Радкова.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети