Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Благотворителност вместо цветя за първия учебен ден

Мнения

Благотворителност вместо цветя за първия учебен ден

Снимка:

Парите, отделени за букети на учителите, ще отидат за хора в нужда

„Не купувайте цветя, а оставете “букета“ си в кутията за дарение на входа на училището!“ Това гласи призивът към родители и ученици, отправен от ръководството и всички учители на СУ ”Екзарх Антим I” в Казанлък. Зад него стои благородна кауза. Събраните средства ще помогнат на Даниела Драгиева, дългогодишен учител в Основно училище "Чудомир". На 20 август 2019 по време на екскурзия в Швейцария тя получава сърдечен арест. В момента Даниела се намира в Университетска болница в Женева, Швейцария. Роднините ѝ искат да я приберат обратно в Казанлък. За целта обаче им трябват средства, с които те не разполагат. Към момента е уредено при нейното транспортиране от Швейцария, да бъде приета в МБАЛ "Д-р Христо Стамболски", където временно да бъде под медицински контрол.

„Ние решихме да се включим като екип в подкрепа на наш колега независимо, че не е от нашето училище, защото животът е нещо, което е непредсказуемо и ни поднася изненади. За съжаление  не винаги приятни. Искаме да бъдем солидарни и да направим малък жест, за да помогнем финалът да бъде успешен за завръщането на колегата“, споделя Радиана Стефанова, директор на СУ ”Екзарх Антим I” в Казанлък.

„Аз се гордея с това, че училището и най-вече децата ни са инициатори на много благотворителни акции- било то за деца, било то за възрастни. Мисля, че личният пример е правилният начин да възпитаваме децата. Сигурна съм, че тази инициатива ще бъде успешна, дори прочетох коментари във Бейсбук, че празникът е празник с цветя и не е проблем да бъде и двете. Така че, на 16-и ще разберем колко е успешна и дали наистина посланието ни е прието и достигнало до хората, на които разчитаме“, допълва тя.

Оказва се обаче, че

казанлъшкото училище не е единственото в страната, което ще започне учебната година без цветя.

СУ "Васил Левски" в град Девня също се отказва от тази традиция и го прави с благородна цел. Училището застава зад инициатива под надслов "Благотворителност вместо цветя". Идеята е парите, отделени за букети, да се съберат в обособена за целта кутия. Сумата ще бъде дарена за лечение и рехабилитация на Дария Живкова Димитрова на 17 години от град Провадия, в трудната ѝ борба със заболяването муковисцидоза.

„Имахме информационно писмо, че в град Варна се организира подобна инициатива и обсъдихме на педагогически съвет с колегите, защото нашият град е в много голяма близост до град Провадия. Имаме колеги от град Провадия, които работят при нас и приехме много присърце инициативата за Дария, тъй като това момиче е с конкретна опасност за живота, защото муковисцидозата води до белодробна недостатъчност. Освен това имаше и предварителни инициативи в нашия град. Много от представителите на дребния бизнес също поставиха такива кутии. Имахме 50-годишен юбилей „50 години Девня град“, по време на който инициативата отново беше подкрепена. Това бяха основните ни мотиви да се насочим към тази дарителска кампания, тъй като случаите в страната са много, но за нас това е кауза, която пряко ни засяга. Трябва да се реагира навреме, за да бъде спасено детето“, споделя Миглена Радкова – зам.-директор на СУ „Васил Левски“ в град Девня.

По думите ѝ ученици и родители прегръщат идеята.

„В личния си профил, след като споделих, аз имам около 270 харесвания, а споделянията са над 100, което ме навежда на мисълта, че отзвукът е положителен. Повече информация ще имаме след 16-и. Ние сме взели решение кутиите да останат до края на първата учебна седмица, защото не всеки родител може да изпрати детето си, не всеки може да отдели в този ден и сме си дали един малко по-голям срок. След това вече ще преведем средствата по сметката на Дари“, уточнява Миглена Радкова.

Тя разказва още, че не за първи път в училището се организира подобна благотворителна акция.

„Всяка година по инициатива, която идва от децата, се случва нещо такова.

През изтеклата учебна година имахме инициатива от седмокласниците, които бяха в такъв кръжок. Те подготвиха здравословни сладки и сумичката, която събраха от продажба, дариха на наше дете, което страда от диабет. В предишни години абитуриентите ни също подкрепяха подобни  инициативи. Мога да кажа, че вече сме поставили основите на нещо като традиция“, категорична е г-жа Радкова.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема