Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Борислав Гуцанов пред Tribune: Големият проблем на „Промяната“ е, че вчера казват едно, днес - друго

Мнения

Борислав Гуцанов пред Tribune: Големият проблем на „Промяната“ е, че вчера казват едно, днес - друго

Борислав Гуцанов пред Tribune: Големият проблем на Промяната е, че вчера казват едно, днес - друго - Tribune.bg
БГНЕС

През изминалата година имаше и добри моменти, но имаше и много решения на коалиционните ни партньори, които бяха твърде странни, посочи депутатът от БСП

Народният представител от „БСП за България“ Борислав Гуцанов с равносметка пред Tribune на изминалата бурна политическа година – участието на БСП в кабинета „Петков“, успехите и несполуките на социалистите, както и разочарованието от бившите коалиционни партньори от „Продължаваме Промяната“. Депутатът направи коментар и във връзка със заявката на акад. Николай Денков, че вратата към БСП за участие в евентуално правителство с втория мандат е отворена.

Г-н Гуцанов, как ще коментирате думите на кандидата на ПП акад. Николай Денков, че вратата за разговори за съставяне на правителството с „БСП за България“ е отворена?

Аз се радвам, че акад. Денков коментира по този начин ситуацията. Големият проблем на „Промяната“ е, че вчера казват едно, днес - друго. Много ни се иска да имат едни и същи действия, а не да гадаем какво ще се каже в следващия ден, за да можем наистина да седнем на едни сериозни разговори. И без това имаме доста точки, по които се разминаваме. Затова нека „Продължаваме Промяната“ да бъдат постоянни в своите виждания и ако успеем да стигнем до определени сериозни перспективи за страната ни, то тогава бихме могли да направим една крачка напред. Все още обаче съм скептичен, защото са много непостоянни в своите изказвания.

Смятате ли, че все пак има шансове да се сформира редовно правителство в рамките на този парламент?

Да, смятам, че има такива шансове. Което зависи от БСП, в рамките на разумното, разбира се, ще бъде направено, стига то да дава перспектива за страната ни. Защото това, което се случва през последните два месеца живот на този парламент не е от най-обнадеждаващите. Аз на няколко пъти казвам, че Народното събрание едва ли не се превърнахме като генерален щаб на армията. Тук се обсъждат постоянно покупка на нови самолети, при положение, че не са пристигнали първите, даване на оръжие, обновяване на армията. В един момент тази точка, която все пак даваше някаква опция, изчезва от дневния ред. Затова БСП сме категорично против. Ние сме за мирни преговори и винаги същността на БСП е била, че мирът е най-важното достижение на човечеството!

Ако се стигне до трети мандат и БСП го получи, ще направите ли опит за съставяне на кабинет?

Нека да не гадаем. Това е в ръцете на президента по Конституция. Когато той даде мандата, тогава ще го говорим. 

Каква е равносметката Ви за изминалата година, която беше доста турбулентна в политически план?

Безспорно тежка и динамична година! Имаше едно управление, в което и ние участвахме и без съмнение в него имаше добри моменти, но имаше и много решения на коалиционните ни партньори, които бяха твърде странни. Това показва, че те са далеч от коалиционната култура. Добрите достижения, нека с тях да започнем, бяха в социалната област. По предложение на БСП направихме безплатни детските градини и ясли, разбира се с подкрепата на нашите партньори, иначе нямаше как това да се случи. Реализирахме две стъпки за увеличаване на пенсиите. За жалост не ни достигна време за третата, която е най-важната, да има една по-голяма справедливост при хората от третата възраст. Надявам се това ще стане с новия бюджет. Успяхме да увеличим размера на ваучерите за храна от 80 на 200 лева. За младите хора, освен безплатните детски градини, извоювахме и по-голямо данъчно облекчение за деца – 600 лева за едно дете и 1200 лева за две на година, което също е не малка стъпка напред. За жалост инфлацията изяде голяма част от тези социални придобивки. Освен това на два пъти получихме изненада от коалиционните ни партньори без никакво съгласуване с нас. Първият път с прекратяването на плащанията към „Газпром“, което доведе до рязко повишаване на цената на газа в страната. Стигна се до драстична разлика в това отношение със съседните ни държави. Спрямо Турция в България газът стана 9 пъти по-скъп, близо четири пъти по-скъп отколкото в Гърция, подобна беше ситуацията спрямо Сърбия. Едни действия, които не бяха най-добрите. Същото се случи и с руските дипломати. Считаме, че когато имаш един коалиционен партньор, е необходимо различните въпроси, касаещи интереса на България, да бъдат коментирани. Не е необходимо всички да са съгласни, но поне да се чуят всички мнения. А не да научаваме от медиите какво е решила водещата политическа партия.

Друг акцент от тази година са изборите през октомври и сформирането на новия парламент. Дано да се стигне и до ново редовно правителство. Това, което в момента се случва в Народното събрание, не е най-доброто, което може да се очаква от един парламент. Хората имат друга нужда. Имат нужда от спокойствие, надежда перспектива и от реално повишаване на техните доходи и възможности. И без това ситуацията е безкрайно напрегната и тежка в Европа и света, за да има допълнително напрежение и нестабилност в България. Зависи до голяма степен от всяка една политическа партия това да се промени.

Вашето новогодишно пожелание към българите?

На първо място всички да сме живи и здрави! Няма по-хубаво нещо от здравето и от живота, това е най-голямата ценност! Нека в семействата ни да има много топлина през следващата година! Дано да има повече надежда и повече хубави моменти! Което зависи от БСП, хората могат да бъдат сигурни, че ще бъде направено!        

          


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети