Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Борислав Гуцанов пред Tribune: Трябва експертно правителство, на националното съгласие

Мнения

Борислав Гуцанов пред Tribune: Трябва експертно правителство, на националното съгласие

Борислав Гуцанов пред Tribune: Трябва експертно правителство, на националното съгласие - Tribune.bg
Снимка:

Какво правителство може да се състави в рамките на този парламент, реалистично ли е това и каква външната политика следва да води то по отношение на войната в Украйна Tribune.bg разговаря с председателя на парламентарната група на БСП Борислав Гуцанов.  

Г-н Гуцанов, Христо Иванов от ДБ, който се оттегли от парламента, наскоро призна, че САЩ губят стратегическата си инициатива в региона и трябва да се оправяме сами. Как БСП тълкува това признание на десния политик?

Категорични сме, че България не трябва да изпраща наши военнослужещи. При избухването на конфликта в Украйна ако си спомняте, в декларация от трибуната на парламента лично аз от името на БСП посочих, че България трябва да е държавата, която да инициира мирни преговори и разговори. Това е голямата политика и ролята, която ние следва да играем за спиране на войната между два славянски народа. Това трябва да се направи. Ако някой не разбира, във войната няма печеливши, а човешкият живот е уникален и ние сме длъжни да го съхраним. Това, на което сме свидетели, е да се дават оръжия за постигане на мир – това е абсурдно. Когато в огън наливате бензин, какво се случва?! Мисля, че мирният процес трябва да е водещ и виждам, че има наченки, а и това, което вие споменахте.

Визирате казаното от Христо Иванов, че САЩ губят инициативата?

Жалко, че толкова късно става този процес и толкова много хора си отидоха, а и пълната разруха в Украйна е налице. Най-важното нещо е мирът.

Това като политика, обаче, зависи от правителството. Оптимист ли сте, че ще има такова?

Аз се надявам, че ще има правителство, защото трябва да има успокояване на ситуацията в държавата. Но БСП не можем да подкрепим мандата на ГЕРБ. Не може да подкрепим правителство на ГЕРБ. Говорихме за експертно правителство, за правителство на националното съгласие, на националното спасение, защото това е реалната ситуация, в която ние се намираме. Не считам, че партийно правителство може да изведе страната от тази тежка ситуация, в която се намираме.

Говорите за правителство на ГЕРБ или? 

Имам предвид което и да е партийно правителство. Трябва да има друг консенсус между политическите партии в държавата.   


Последвайте ни в Google News

 

Етикети БСП, избори 2024
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство с третия мандат?
Покажи резултати Скрий резултати