Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Борислав Гуцанов: За кабинет с третия мандат трябва да има разговори с всички партии в НС

Мнения

Борислав Гуцанов: За кабинет с третия мандат трябва да има разговори с всички партии в НС

Борислав Гуцанов: За кабинет с третия мандат трябва да има разговори с всички партии в НС - Tribune.bg
Снимка:

Възможно ли е правителство с третия мандат в рамките на настоящия парламент, удачна ли е идеята в него да има представители на всички парламентарно представени формации и какви ще са приоритетите на едно такова управление Tribune.bg разговаря с народния представител и председател на ПГ на БСП Борислав Гуцанов.

Г-н Гуцанов, първи заговорихте за сформиране на експертен кабинет в рамките на този парламент, а сега се лансира идеята представители на всички парламентарно представени формации да имат участние в него, дали това ще е рецептата за правителство в рамките на 50-тото Народно събрание?

Аз смятам, че трябва да се проведат разговори с всички парламентарнопредставени партии. Искам да направя уговорка, че ние трябва да получим мандат от нашия Национален съвет. Моето лично мнение е, че в рамките на третия мандат трябва да се водят разговори с всяка една от парламентарно представените формации, ако искаме той да бъде успешен. В крайна сметка законодателят в лицето на Великото народно събрание, когато е предвидил тази възможност, е имал предвид, че третият мандат е по-специален - той не е на дадена политическа партия, не отива да го вземе кандидат премиерът на партията, а го взима парламентарнопредставената партия. Именно това е било презумпцията.

Да се търси консенсус?!

Естествено, затова мисля, че така така трябва да се подхожда, когато говорим за третия мандат.

Важни са и политиките, с които ще се ангажира този кабинет, споменахте, че закъсняваме по отношение на мерки в икономиката и енергетика, какво имате предвид?

В БСП заговорихме точно за политики, защото трябва да търсим нещо, което да ни обединява. Най-лесно е да се скараш с един човек и да му кажеш, че не става. Далеч по-трудно е да намериш път към него. За мен това следва да е подходът, когато говорим за управлението на държавата.

Кои политики са особено важни за БСП?

Социалната политика е особено важна за нас. Някои народни представители считат, че животът е на жълтите павета, а далеч не е така. Да се огледат в страната и да видят колко българи "едвам свързват двата края". Хората очакват да има реална социална държава, а не само като запис в конституцията. Към социалната политика имам предвид и здравеопазването. Предишни управления в този сектор доведоха до появата на лекарствен туризъм. Може ли наши съграждани да ходят в Турция и Гърция за лекарства, защото там са по-евтини?! Значи има нещо сгрешено! Здравеопазването уж е безплатно, но при частните болници, с уважение към работата им, става едно брутално източване на Здравната каса за сметка на общинските и държавни лечебни заведения. При сериозен инцидент всички отиват в "Пирогов", а иначе скъпите клинични пътеки са в частните болници. Това нормално ли е? Всеки българин трябва да има нормален достъп до качествено здравеопазване.

Енергетиката за БСП също е много болезнена тема. Продава се или по-скоро се подарява оборудването за "Белене" при положение, че имаме огромен проблем с 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй", а част от това доставено и складирано оборудване за "Белене" може да се използва.

Ние трудно ще намерим и закупим това оборудване в момента?!

Как може такова нещо, това е извън логиката на икономиката. На вашия въпрос руската страна ни отговаря, че те могат да произведат въпросното оборудване - парогенератор за 6-ти блок, в рамките на 4-5 години. Ние го имаме на 150 км от Козлодуй, а не го ползваме. Извинявайте, но това е абсурд. От друга страна, ще правим 7 и 8 блок на АЕЦ"Козлодуй" по друга технология, но защо да не се реализира Белене при положение, че може да се довърши в рамките на 5-6 години и то на една по-ниска и атрактивна цена, защото цялото оборудване е тук и е платено от всеки от нас?!

Според Хенри Кисинджър, който контролира храната, управлява цели държави, а който контролира енергията - влияе на цели континенти! Как ще правим реиндустриализация без енергия?

Абсолютно. В момента нуждите на България са 38 млн. КВтч - 16 от АЕЦ, 17 от ТЕЦ-ове, 3.8 от ВЕИ, но това трябва да се покачи до 2050г. три пъти. Откъде ще дойдат тези енергийни мощности, така че тези теми са ясни и за БСП въпросът за строителство на нови ядрени мощности е от изключително значение. Не случайно 2013г. направихме референдум, в който събрахме 780 хиляди подписа.

Още една важна тема за нас е ПВУ. При възможност да усвоим 11 млрд. евро безвъзмездно, ние до момента сме усвоили 1 млрд. 250 млн.евро и то по време на служебния кабинет преди година и половина. Какво направи редовният кабинет, който ни управляваше до преди 3 месеца?! Виждате, че има неща, които са излезли извън рамките на нормалното и допустимото.

 Последвайте ни в Google News

 

Етикети БСП
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати