Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Борислав Цеков: България се върна към добрите практики в Европа да се гласува на хартия

Мнения

Борислав Цеков: България се върна към добрите практики в Европа да се гласува на хартия

Борислав Цеков: България се върна към добрите практики в Европа да се гласува на хартия - Tribune.bg
Снимка:

За съдбата на хартиената бюлетина, за избирателната активност и машинния вот Tribune.bg разговаря с д-р Борислав Цеков - юрист, доктор по конституционно право в Института за държавата и правото към БАН, университетски преподавател и председател на Института за модерна политика.

Г-н Цеков, хартиената бюлетина не увеличи значително избирателната активност. Възможно ли е политиците да решат, че няма нужда от нея на следващи избори?

Според мен категорично не. Първо, защото ние не знаем колко по-ниска щеше да бъде избирателната активност, ако имахме само машинен вот на тези избори. Може тя реално да е допринесла за повишаване на избирателната активност, но поради допълнителен отлив на избиратели това да не се отразява. Избирателната активност, обаче, съвсем не е основният аргумент за премахване на изцяло машинното гласуване, което приложихме на предните избори. Несигурността и възможността за измами, и манипулации с машините - това е основната причина за равнището на избирателната активност. Така че да се върнем към машинно гласуване, в което една частна фирма и няколко стотин нейни служители, които са извън всякакъв контрол от страна на държавата, експоатират и поддържат машините без каквито и да било гаранции - организационни или технически. Просто България се върна към добрите практики в Европа да се гласува на хартия, а начинът да се оползотворят така или иначе вече купените машини, е по американския опит - машините да бъдат принтери. С това се улеснява гласоподаването, но се разпечатва бюлетина и се брои бюлетина. Така се гласува в по-голямата част на САЩ. Онова, което беше, е вредно и опасно. Затова вярвам, че повече партиите няма да се върнат към него.
 
Забелязваме, обаче, че отново се говори за злоупотреби с хартиените бюлетини?!
 
Много точно казвате - говори се. Опитват се сега спекулативно да кажат, че имало някакви проблеми с хартиеното гласуване. Очаквам някои, които говорят, да покажат конкретни секции, където е фалшифициран вотът и т.н. Всичко друго са празни приказки, които целят привържежениците на машинната измама да дискредитират хартиеното гласуване. Няма никакви данни. Ако някой си въобразява, че е проблем, че има зацапани и поправяни по 15 пъти протоколи, това не е проблем на хартиеното гласуване, а на неграмотните Секционни избирателни комисии/СИК/ и ЦИК, които не са провели обучение на тези комисии.  За следващите избори трябва да го проведат. И така, както 30 години сме правили избори, да се правят отново с грамотно попълнени протоколи. Никъде и никой до момента - нито граждански наблюдатели, нито от ПАСЕ, нито от ОССЕ, които имаха наблюдатели, не е посочил и една секция, в която е имало фалшификация на вота чрез хартиени бюлетини. Така че да спрат да лъжат и да манипулират, ако обичат.
 
А за гласуването на местните избори виждате ли някакъв проблем?
 
Няма никакъв проблем да се гласува по същия начин и вярвам, че така ще се гласува. По много по-сложни начини, от организационна гледна точка сме гласували през годините. Изборната администрация е била грамотна и се е справяла прекрасно. Аз затова призовах - ЦИК и Общественият съвет да спрат да мрънкат, а да се образоват и да си вършат грамотно работата. През 1991 г. помните ли как бяха проведени местните избори, например?! И то в една аналогова епоха, в която нямаше възможност, както сега онлайн да си попълват протоколите, за да си засичат контролите за грешки и след това да ги разпечатат.
Тогава реално имахме избори 4 в 1 - за депутати, за общински съветници, за кметове на общини и кметове на населени места. Нямаше интегрална бюлетина. Имаше над 120 индивидуални бюлетини на партии. Някой да е чул тогава, че има затруднения, че припадали. Такива безподобни глупости не е имало. Така че, да се стягат и да си вършат работата. Всяка идея, че пак ще връщаме машинното гласуване, трябва да бъде рязко отхвърлена. Повече тази машинна измама, която нареди Бългаия до Бутан и Венецуела, не трябва да се допуска - защото Ива Митева решила и Кирил Петков се зарадвал. Не трябва да се допуска повече този волунтаризъм, който наруши нашите конституционни права - да се броят резултатите напълно непрозрачно от някакви машини. И още нещо, което вече всички го знаят, освен привържениците на машинната измама - никъде в Европа не се гласува по този начин, никъде в Америка не се гласува по този начин. Откъде накъде тук Бай Ганьо реши, че ще ни лъже с тези машини!

Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети