Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Цеков за противниците на Гешев: Дискредитирана група без обществена подкрепа

Мнения

Цеков за противниците на Гешев: Дискредитирана група без обществена подкрепа

Цеков за противниците на Гешев: Дискредитирана група без обществена подкрепа - Tribune.bg
Снимка:

Страхуват се, че ако нямат власт в съда и в Прокуратурата, ще им бъде потърсена сметка за грабежите на Прехода, смята юристът

Борислав Цеков е юрист – доктор по конституционно право в Института за държавата и правото при Българската академия на науките, университетски преподавател, политик, председател на Института за модерна политика и правен съветник на президента. В специално интервю за Tribune.bg той изрази своята позиция по отношение кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор и протестите срещу неговата номинация.

Днес беше последният срок за номиниране на нов главен прокурор. Прокурорската колегия вече издигна своята кандидатура – сегашния зам.-главен прокурор Иван Гешев. Той остава и единственият кандидат. Какво е Вашето мнение по този въпрос, разумен ли е този избор?

Положителен факт е, че прокуратурата се консолидира около една кандидатура и то на действащ прокурор, тъй като досега през всички тези години след 89-а година кандидатите за главен прокурор са били изтъкнати юристи, които са от други сфери на правната професия  – университетски преподаватели, съдии, адвокати. Сега имаме кандидатура на действащ прокурор, това е добре. Заедно с това принципът, за който толкова много се говореше и който беше въведен с разделянето на Висшия съдебен съвет на колегии, а именно, че съдии трябва да избират съдии и прокурори трябва да избират прокурори, в този случай действа пълноценно и прокурорите са направили своя избор. Това трябва да бъде уважено. Дали ВСС вече ще гласува с необходимото по закон мнозинство тази кандидатура, предстои да видим. Аз мисля, че е по-вероятно да се получи такава подкрепа, защото това би било силен знак от страна на държавата, че подкрепя активната антикорупционна политика на сегашния екип на Прокуратурата в лицето на Сотир Цацаров и неговия заместник Иван Гешев. Заедно с това би показало едно уважение към тази наистина впечатляваща по своята единност подкрепа, която има г-н Гешев както от страна на прокурорите, така и от страна на следователите.

Какво стои зад протеста срещу номинацията на Иван Гешев за главен прокурор? Кои са хората, които скачат срещу него всъщност и от какво се страхуват?

Вижте, в рамките на демократичната дискусия всеки може да изразява каквито мнения иска. Въпросът е какво е отношението на общественото мнозинство и какво е намерението и позицията на легитимните институции, на тези, които носят отговорността за даден избор. Това че една група хора, които като цяло са обединени от общи частни, икономически и политически интереси, искат да се намесят в избора на прокурор, по никакъв начин не е представително за държавата и държавата не трябва да обръща внимание на подобни опити. Като казваме – кой стои? – то е очеизвадно кой стои. Стои същата група корпоративно-партийно политическа, медийна, която се опитваше да влияе и върху избора на предходния главен прокурор. Те тогава лобираха за своя кандидатура и с типичния си маниер правеха черна пропаганда срещу кандидатурата на Сотир Цацаров. Към днешна дата това са хора, част от които имат статус на обвиняеми или подсъдими. Това означава, че те са пряко заинтересовани от това да имат удобен прокурор. Щом те протестират срещу Иван Гешев, щом те го обявяват за неудобен – това означава, че тази кандидатира е удобна за българските граждани, защото когато обвиняемите и подсъдимите възразяват срещу прокуратурата, искат да наложат свой кандидат, това е в противоречие с върховенството на закона. Те са в правото си да налагат и да търсят защита на своите права. Имат право на защита, включително и чрез обществено застъпничество, но навсякъде по света подобни усилия не могат да бъдат легитимна част от демократичната дискусия, защото най-малкото тези лица са в един морален конфликт на интереси.

Значи тези хора няма как да пробият според Вас?

Това е една маргинализирана група. Те нямат сериозно политическо представителство. Между другото това е една от причините да се опитват да овладяват позиции в съда, не само частните им интереси, но и обстоятелството, че чрез избори по демократичен път те не могат да получат власт. Прекалено са малко, отдавна са дискредитирани, нямат обществена подкрепа. Затова търсят власт без избори през натиск, лобиране и назначение в съда и Прокуратурата. А защо търсят това? Защото се страхуват, че ако нямат власт в съда и в Прокуратурата, ще им бъде потърсена сметка за грабежите на Прехода, в които много от тях са активни участници и съучастници.

 

 

 

 


Коментари (2)

Цацаревичар Този човек не познава лудите заповеди на цаци всичко да се приключва в 30 - дневен срок иначе - наказание. След това рева като пъдар, че статистиката е в негова полза и прокуратурата работи. Но не знаеше, че прокурорите пишеха актовете си само и само да спазят срока, за да не бъдат наказани, а качеството беше нула или минус единица. Хората казват, това ни е вътрешното убеждение, ако някой ни отмени - ще видим, но общо взето пак ще е същото. От нас се иска спазване на срок, а не смислени актове. Цаци е бройкаджия, всичко да е в срока.
30.07.2019 09:12 / Отговор
Цацаревичар 2 Още... Изключително тъпите заповеди да се иска задържане за всеки рецидивист, прокурорът няма право на мнение и вътрешно убеждение. Евала, Цаци! Ти си гений! Но не знаеш, че се повдигаха обвинения за престъпления в маловажен случай, за да се избегнат именно глупавите ти заповеди, да не се внасят искания за задържане. Не знаеш Цаци, че всяка твоя уникална заповед е подлежала на вътрешна междупрокурорска проверка, откъде и как да бъде заобиколена, за да имат прокурорите ТИ вътрешно убеждение, и за ДА НЕ БЪДЕ СПАЗЕНА. Разкажи на медиите как спусна бланка за вземане обяснения на лица от прокурор, за престъпления по чл. 144 от НК, като цял живот полицаите вземат обяснения върху карирани или празни бели листове! Разкажи колко справки си изискал, ти и екипът ти, като това е можело само с натискането на няколко бутона на компа да го получиш, но все пак ти си Главен? или, може би Главанак, не зная.
30.07.2019 09:20 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети