Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Цеков пред Tribune.bg: Противниците на Гешев ще търсят провокации и истеризиране

Мнения

Цеков пред Tribune.bg: Противниците на Гешев ще търсят провокации и истеризиране

Снимка:

Дискусионно е дали соросоидите са десни, това е персоналът на няколко подсъдими лица, смята преподавателят по Конституционно право

С наближаването на избора на главен прокурор, противниците на Иван Гешев са все по-ожесточени, организират протести. Какъв е коментарът Ви?

Мисля, че протестите на групировките, имащи интерес от удобен за тях главен прокурор и следователно протестиращи срещу бъдещия главен прокурор Иван Гешев, показват, че общественото мнозинство не вярва на тези хора. Протестите са рехави. Не получиха широка подкрепа и в този смисъл се провалиха! Затова, познавайки техния морал и гигантските интереси, които стоят зад тези публични прояви, предполагам, че ще се търсят провокации, ще се търси истеризиране на ситуацията. Но смятам, че правната общественост в България, едни от най-авторитетните имена в правната наука – прокурорите, следователите, всички, които изразиха положително професионално становище  и отношение към г-н Гешев, са факторът, който ще надделее над интересите на група подсъдими лица и над хора, които целят политическото овладяване на съда и на прокуратурата. Върховенството на закона ще бъде над всичко и Иван Гешев вероятно ще бъде избран, ако ВСС потвърди и становищата на двете комисии относно неговите професионални и етични качества.

Защо десните така не го искат?

Вижте, десните в България са ГЕРБ! Доста дискусионен въпрос е от идеологическа гледна точка дали соросоидите са десни. Това са хора, които търсят непрекъснато държавна намеса, които искат държавата да ни определя, ако щете и джендър идеологията. Това са соросоидите, това са костовистите. Това е персоналът на няколко подсъдими лица. Нормално е те да търсят защита на своя интерес, включително чрез удобен главен прокурор, който да ги спаси от правосъдието, но това не означава, че ще успеят, защото, отново казвам, общественото мнозинство в България очевидно не им вярва.

Иво Прокопиев е подсъдим, Цветан Василев също, протестиращите им са общи, дали вече открито действат като едно цяло?

Ние видяхме Ценко Чоков и неговите авери, аверите на Митьо Очите, какви ли не се струпаха сред тези 200, 300 човека на проваления опит за протест. Интересна коалиция по интереси се получи. Сигурно има елементи на координация. Все пак става дума за един ясен общ интерес  - тези хора да си инсталират, ако могат, удобен главен прокурор. Очевидно е, че преобладаващата част от правната общественост и от българските граждани не споделят този техен интерес и искат върховенство на закона, както и справедливост и възмездие за криминалния „Преход“, част от който са междудругото и тези подсъдими лица.

Как бихте коментирали казуса с журналиста Силвия Великова от БНР, била ли е притискана според Вас, защото е срещу Гешев?

Аз не познавам фактите. Чух какво се твърди по време на изслушванията в Съвета за електронни медии. При всички положения това, което се случи в радиото е абсолютно нередно, включително спирането на излъчване. Мисля, че журналистическата гилдия там реагира правилно, солидарно. Не бива по този начин да се създават кризи в обществените медии, независимо от каква посока може да идва критика или натиск, не може по този начин да се затормозява работата на тези медии. Аз не изключвам, разбира се, всичко това  да е плод и на определени провокации.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема