Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Боряна Димитрова пред Tribune: Резултатът на ПП е достигнал плато и ще се повлияе от решението на КС

Мнения

Боряна Димитрова пред Tribune: Резултатът на ПП е достигнал плато и ще се повлияе от решението на КС

Снимка:

Социологът Боряна Димитрова от „Алфа Рисърч“ коментира в интервю за Tribune.bg заформящата се интрига около президентския и парламентарния вот, нагласите и хода на кампанията.

КС ще се произнесе до дни по казуса за двойното гражданство на Кирил Петков. Това може ли да повлияе торпилиращо на проекта „Продължаваме промяната“ на изборите, както и за втория мандат на президента Радев?

-Със сигурност може да повлияе. Ние измерваме нагласи и отбелязваме къде са рисковете, както и къде са възможностите на отделните кандидати. Специално за „Продължаваме промяната“/ПП/ сме отбелязали в изследването, че резултатът на партията не върви експоненциално нагоре. Достигнал е едно плато, както и че едно решение на Конституционния съд/КС/ също може да повлияе. Тепърва предстои да видим какво ще бъде решението. Не смятам че ще има чак такъв торпилиращ ефект, но може да повлияе и да спре един по-сериозен ръст, напълно е възможно. Това важи и за президента Радев, тъй като знаем, че КС атакува негов указ, така че възможно е да повлияе и на двата резултата, но ние работим с числа. Тази година ситуацията е изключително напрегната, има изключително много неизвестни. Затова евентуално ще направим проучване и в средата на кампанията.

Очаквано ГЕРБ е на първо място, но БСП е разединена от вътрешната опозиция и второто й място изненадва?! Има и още нещо, не доказва ли проучването, че формирането на  бъдещо правителство ще е в ръцете на партиите на статуквото, може би?

-Ще видим по какъв начин ще се разпределят възможните конфигурации. На този етап е рано да говорим. Трябва да имаме резултатите от изборите. Когато казвате, че позицията на БСП е изненада, вие кой очаквахте да е на второ място?! ИТН е в низходящ тренд. ДБ също губи, макар и не толкова много, губи от проекта на бившите служебни министри. ПП върви нагоре, но както сте видели от нашето проучване, те са в спор за второто място с БСП. Факт е, че вътрешнопартийната опозиция в БСП има роля в разединението, но е факт и това, че избирателите на БСП, също като тези на ГЕРБ, са много мотивирани. На тях им влияе и мотивацията за вота на Румен Радев. Ще отбележа един риск, че срещу този по-висок резултат на БСП, евентуално, може да повлияе ковид ситуацията, както и машинният вот. На предишните избори нашата оценка е, че БСП загуби 1-2% от начина на организацията им. На вота ще повлияе и една икономическа криза с електроенергията, с поскъпване на стоките. Една инфлация също може да доведе до промени. В момента те наистина спорят с ПП. Евентуално, ако няма съществени щети за ПП, те могат да дойдат на второ място при слаба мотивация на БСП. Много трудно е, да ви кажа, кой ще е на второ място, защото всички политически формации, като че ли в една или друга степен са поразклатени, така че няма нищо трудно вторият да стане трети, третият да стане втори. Виждате, че резултатите са много близки за ПП и БСП. Ще видим как ще се развие подкрепата за двете формации в хода на кампанията, а да не забравяме и президентските избори. Те ще влияят съществено върху парламентарните. Едно евентуално разклащане на позициите на Румен Радев, естествено ще влияе на подкрепящите го партии. Една евентуална подкрепа за другите кандидатури също ще окаже влияние, защото мажоритарният вот винаги е имал съществено влияние. Поне 300 000 души не са решили да гласуват и в момента се колебаят. Те следят и политическата обстановка, какво се случва. Така че напълно е възможно да наблюдаваме едно разместване в хода на кампанията.

ДПС са много мобилизирани и фокусирани срещу кандидатурата на президента Радев за вота на 14 ноември, а проучването на „Алфа рисърч“ им отрежда 4-то място на парламентарния вот?

-Изследването е проведено между 4 и 10 октомври преди да бъде издигната кандидатурата на г-н Мустафа Карадайъ и е възможно след неговото издигане да има по-голям мобилизационен ефект. Възможно е при тази кандидатура за президент, която се издига за първи път от Движението, да наблюдаваме един по-висок потенциал, отколкото този, който беше на предишните избори, защото на 11 юли те постигнаха един от най-ниските си резултати. Сега смятам, че тази кандидатура и работата им ще бъде в посока по-висока мобилизация. Това, което в момента сме регистрирали е в началото на кампанията.  

 

 


Топ новини

виж още

Актуална тема