Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Бойко Рашков и „Подмяната“ върнаха престъпността до високите нива от 90-те години

Мнения

Бойко Рашков и „Подмяната“ върнаха престъпността до високите нива от 90-те години

Бойко Рашков и Подмяната върнаха престъпността до високите нива от 90-те години - Tribune.bg
Снимка:

Преследване и стрелба на изхода на София в посока Владая заради 200 лв. дълг между познати. Длъжникът вади нож на групата момчета, отишли при него да вземат парите, дадени му от братовчедката на единия, след което ги подгонва с колата си и стреля по тях с пистолет. Единият младеж е ранен в ухото. Не – това не е разказ по сцена от нискобюджетен екшън филм, а самата реалност в България.

Реалност, която от вече близо 1 година ни залива от сводките на МВР и черните хроники на медиите. В тази година министърът на вътрешните работи Бойко Рашков, който трябва да се чувства най-отговорен към предотвратяването на подобни сцени, буквално капсолова ведомството, спря диалога му със съдебната власт и започна да използва подчинените му служители за всякакви политически поръчки на новото статукво на „Промяната“. Оставяйки за сметка на това на произвола лавинообразно нарастващата престъпност по улиците и домовете на гражданите.

Е, резултатите от провала на Рашков като вътрешен министър са налице. Хората оскотяха и вместо да разчитат на органите на МВР и да бъдат спокойни за живота и здравето си, започнаха да се саморазправят помежду си с ножове и пистолети заради заеми от по 200 лв. Подобни ефекти са логично следствие от пълната липса на сигурност и отсъствието на вътрешния министър от най-важните й сегменти. Страхът и чувството на самосъхранение очаквано надделяват, след като откакто Рашков застана начело на МВР, буквално не можеш да се разхождаш спокойно на улицата, защото не се знае на кой тротоар ще те отнесе дрогиран и пиян джигит с полицейски буркани на колата си или крадец ще ти разбие главата с камък на пейката в парка, за да ти вземе чантата.

Излишно е дори да споменаваме ежедневните изнасилвания, побои, убийства, измами, далавери на дребно. Възродиха се телефонните измами, които като пандемия бяха обхванали страната допреди 2 години. Рашков и менторите му от промяната Кирил Петков и Асен Василев обаче вместо да насърчават това, че този вид престъпност бе на практика изчезнала, демонстрираха едно единствено нещо – че изобщо не се интересуват от сигурността на хората, като ги оставиха да се саморазправят по законите на Джунглата. С лека ръка правителството на „Промяната“ закри и специализираните прокуратури и съдилища, които бяха най-големият бич за телефонните измамници и отърваха хората, повечето от  които от поколението на вътрешния министър Рашков, от тези паразити. Специализираните органи бяха спирачка и пред стотиците наркопласьори, сутеньори, измамници, които съвсем нормално в момента се чувстват недосегаеми.

Е, министърът допусна с нехайството си новото възраждане на всички тези феномени. Както и възраждането на престъпността до нивата от 90-те години, когато мутри с бухалки преследваха длъжници, стреляха се взаимно по улиците, а грабежите и измамите бяха ежедневие.

И, когато преди около 2 месеца Рашков се похвали със „спад на престъпностт и ръст на разкриваемостта“, явно сега се оказва, че всичко това е само на хвръчащите листове хартия, развявани от него пред  камерите на медиите. Или за парлама, или за успокоение на собствената му съвест. Реалността обаче е друга – и пернишката трагедия за онези 200 лв., които един дал на друг, а после не искал да връща, е само един пример за вихрещата се престъпност, която „Промяната“ възроди. Но и най-големият атестат за безхаберието и егоизма на отиващата си власт.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати