Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Бойко Таков: Експортен хъб в София Тех парк ще обучава малки компании да навлизат на нови пазари

Мнения

Бойко Таков: Експортен хъб в София Тех парк ще обучава малки компании да навлизат на нови пазари

Снимка:

Хубавото на нашите компании е, че са доста гъвкави, смята изпълнителният директор на Агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия

Агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия си е поставила за цел да отваря нови врати за българския бизнес, съобщи на форума „Go Global“ изпълнителният ѝ директор Бойко Тасков. Експортен хъб на територията на София Тех парк ще обучава наши малки компании да навлизат на нови пазари. Според Тасков да си в крак с тенденциите на пазара не означава само да излезеш на нови пазари. Важна е и стратегията за развитие, защото глобализацията не прощава на никой, който изпада от бизнес терена, заяви Таксов пред Tribune.bg.

 

- Как очаквате Брекзит да повлияе на българските компании?

- Много от входовете на пакистанските фирми за Европа са били през  Обединеното кралство. След Брекзит те ще се насочат да търсят други входове, а пък ние имаме много добри условия и като данъци, и като инфраструктура, и като входна точка за Европа. Брекзит може да доведе до други преки ползи за България и българската икономика. А пред българските компании, които искат да стъпят на Острова, наистина малко трудно е сега да се каже точно какво ще се случи, но наистина се надявам, че ще се отворят възможности. Хубавото на нашите компании е, че са доста гъвкави. Основните ни компании в обединеното кралство са от IT сектора, така че там те ще се напаснат много добре към новата ситуация. Очакваме мерките на британската страна спрямо страните от Европейския съюз/ЕС/.

- Говори се, че могат да се въведат мита. Това как ще повлияе?

- Сега на форума чух, че вече са обявили какви ще бъдат новите мита, например в текстилната промишленост споменаха за 15-20%. Така че някои неща ще бъдат много трудни, други – може би не, рано е да се каже.

- В тази връзка ли откривате Експортен хъб на територията на София Тех парк?

- Точно така. Една от основните цели на Експортния хъб ще бъде практически да помага на българските компании с обучение, с менторство, с конкретни оперативни помощи, каквито нашата агенция предлага. Британското търговско аташе също ще се включи в работата с българските компании, за да ги запознаем с регулациите и бариерите, какви са възможностите. Чисто практически това ще е едно пространство, където компании, които искат да излязат навън, да получават помощ как да подходят към даден пазар.

- Казахте, че септември започват обученията?

- Планираме да стартираме няколко обучения. В момента сме в подготовка на концепцията, на градовете, които ще посетим. Това ще е едно турне, образно казано. В страната задължително, защото не може само в София да се случват нещата. Бизнесът не е само в столицата, дори напротив, компаниите, които имат възможност да излязат на нови пазари,  са в цяла България. Така че планираме обучения, скоро ще ги обявим. Те ще са практически насочени точно към помощ за бизнеса. Забелязваме, че има голям проблем в презентационните умения на бизнеса, в това как да се представи в ограниченото време, което има, защото на втората минута, ако си изгубил интереса на отсрещната страна, нещата по принцип приключват. Комплексни са въпросите. То е верига, която, където и да бъде скъсана, това ще доведе до проблем.

- Споменахте и за мероприятия на територията на Великобритания. С каква цел?

- Стартираме две програми, едната е за изложения, панаири, които ще правим. Другата е за търговски мисии по ОП „Иновации и конкурентоспособност“. В разговор с фирмите сме къде искат да участват в изложения. В разговор сме с Британско-българската бизнес асоциация, знаем каква е програмата на бизнес събитията във Великобритания, говорим с бизнеса, защото най-важното е къде той ще поиска да участва в дадено изложение или събитие. А с меморандума, който подписахме с Британско-българската бизнес асоциация ще търсим и други възможности за бизнес делегации, но изчакваме, защото там има и традиции в това отношение.

 

Моника Гаджанова  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема