Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Британски журналист: Тайните служби на Русия ползват Радев и Йончева за свалянето на Борисов

Мнения

Британски журналист: Тайните служби на Русия ползват Радев и Йончева за свалянето на Борисов

Снимка:

„Русия засилва атаките си срещу Европа. На мушката е България“, твърди Джон Кампфнер, журналист и старши сътрудник в RUSI Кралският институт за обединени услуги (RUSI)

Русия все повече засилва атаките си срещу Европа. Германия, Великобритания, Франция, Австрия, Испания, Полша са се превърнали в ключова цел за руска намеса и влияние, поставяйки най-големите европейски икономики на „фронтовата линия на нова Студена война“. В Испания има разследване за руска намеса в Каталуния. Австрия постоянно е нащрек с шпионажа. Франция беше замразила 4 години външнополитическите си отношения. Наскоро излезе безпрецедентен доклад във Великобритания, че Москва е забъркана в референдума за независимост на Шотландия през 2014 г. „Газпром“ постоянно подкопава Полша. Германия е на фронтовата линия на руските хибридни действия за намеса и влияние в Европа, пише Джон Кампфнер, журналист и старши сътрудник в RUSI Кралският институт за обединени услуги (RUSI), цитиран от „Блиц“.

Германия е изправена пред различни опасности от Русия, които са концентрирани главно около киберсигурността, но в никакъв случай не се ограничават само до това.

В статията се казва, че руският президент Владимир Путин „и това, което неговата усъвършенствана пропагандна машина са успели да постигнат, е да разграничат Русия от съветския комунизъм в Източна Германия“.

„Русия използва германски политически партии за постигане на своите стратегически цели. Подкрепата за двете крайности – „Алтернатива за Германия“ (AfD) вдясно и „Левица“ вляво... постоянно нараства в поддръжка и влияние в цяла Германия“, пише Кампфнер.

Руските атаки започват да се насочват и към други по-малки европейски страни, на които те трудно устояват. Кремъл си е взел на мушката от няколко години една балканска страна и член на ЕС - България.

Според местни анализатори, Москва и нейните тайни служби подбуждат протестите в страната, които продължават вече 1 месец. Те са насочени срещу проевропейската и пронатовска дясна управляваща партия ГЕРБ. В подкрепа на хората по улиците се обяви президентът Румен Радев от опозиционната лява партия БСП, за когото се смята, че кандидатурата му за поста е съгласувана с руския генерал Леонид Решетников.

Радев взима в екипа си други двама проруски възпитаници - бившите журналисти Елена Йончева и Иво Христов. През миналата година те стават евродепутати от българската левица, която е част от Партията на европейските социалисти (ПЕС). Още със стъпването си в длъжност Елена Йончева се обявява против санкциите на ЕС срещу Русия. Самата тя е с руско потекло и обучение. Нейната майка Лариса е рускиня, а телевизионна журналистика завършва в Москва по комунистическо време.

Според български анализатори, Йончева изпълнява план на руските тайни служби за компрометиране на България, като се използват правораздавателните системи на ЕС. Прикривайки се под предлога за борба с корупцията, се цели да се представи България като тотално корумпирана и неизпълняваща европейските директиви. Така се слага клеймо, че е безправова държава с цел руските тайни служби да направят преврат и да поемат властта в страната.

Чрез „всенародни протести“ се цели да се свали законно избраното правителство на проевропейския и пронатовски премиер Бойко Борисов от дясната партия ГЕРБ, който управлява за трети път България. Целта на руските служби е страната да излезе от ЕС и НАТО, и да увеличи своето влияние. Подобна игра Русия прилага в съседната на България - Сърбия.

Местни анализатори твърдят, че Елена Йончева е многократно използвана за изпълнение на задачи на руските тайни служби като се започне с повишаване на имиджа на сирийския диктатор Башар Асад с пари на руската външнотърговска банка VTB, за да се стигне чрез проруската опозиционна партия БСП до антибългарското и антиевропейското ѝ присъствие в европарламента.  


Коментари (35)

ДОБЪР ДЕН, АЗ СЪМ ВАШАТА ЛЕЛЯ ИМА ЛИ ИНСТИТУЦИИ В БЪЛГАРИЯ, КОИТО ДА СПРАТ ЧЕРВЕНИЯ ТЕРОР? ИЛИ ДА ИСКАМЕ ПОМОЩ ОТ НАТО!? БЪЛГАРИ, ДА ИСКАМЕ ОСТАВКАТА НА ПРЕДАТЕЛЯ НА РЕПУБЛИКАТА-РУМЕН РАДЕВ. А ОТ ДУБАЙ ДА ПРЕДАДАТ ВАСИЛ БОЖКОВ, КОЙТО ДНЕС ПРИЗОВАВА ДА СЕ УБИВАТ БЪЛГАРИ-ИНАЧЕ АРАБИТЕ ОТ ОАЕ СА МУ СЪУЧАСТНИЦИ И КАТО ТАКИВА ДА СЕ ОТНАСЯМЕ И НИЕ В БЪЛГАРИЯ
07.08.2020 12:57 / Отговор
Аз като гледам май болшевиките отдавна умряха, много руски олигарси има, ама тук коментиращите сте си останали в миналия век. И да ви светна ЕС не санкционира държавата Русия, а само отделни нейни олигарси.
08.08.2020 21:22
Александр Лельо,що не се гръмнеш?
08.08.2020 22:17
Лелче май имаш нужда от помощ на 4ти км.
09.08.2020 08:23
Анастас ИМА СТРОЙНА МУТРЕНСКА ОРГАНИЗАЦИЯ
ФИНАСИСТИTE:
Божков, Мутафчийски, Бобокови, ПроКОНПИев и Маджо - тези са сигурните.
НЯКОЛКО КООРДИНАТОРИ:
НА КАТУН БОЖКОВ - Мая Мазолова, Баберкян, Минекян, Хаджикян
НА КАТУН МАДЖО - Бойкикиев,
НЯКОЛКО ДЖИХАДИСТКИ МЕДИИ:
Бошков TV, Евроком и помиярските форуми на "Дневник", "Сега" ...
CAPO di TUTTI CAPI - РУМЕН ДЕСИ'Н РАДЕВ
ЩАБ-КВАРТИРА - РУСКОТО ПОСОЛСТВО в СОФИЯ

(констативно протоколиращо)
10.08.2020 15:08
Тартаковер Можеш ли да напишеш коментар без да крещиш? Или пишеш коментари, само като си гъзгеврек пиян?
07.08.2020 13:05 / Отговор
Български офицер Теб първо ще обесим Червено мекеренце.......!
07.08.2020 14:27
КУР_ЗА_БКП-2 "ГЕйРБ и ЧУК" ☭ ГЕРБАВИ ДРоГАРе ОТ ТОО НАСРАН ГЕРБАВ САЙТ ☭...... СВИКВАЙТЕ ...СЛЕДВАЩИТЕ 7 ГОДИНИ ТОВА ЩЕ Е ПРЕЗИДЕНТА .. НЕ КОМУНИСТИТЕ

- ПОЖАРНИКАРА „БУДА“,
- КАКА ЦУРА ШЛОСЕРКАТА ОТ с.ДРАГАНА, ПАРТИЙНАТА СЕКЛЕцАРКА С ФАЛШИВАТА ДИПЛОМА, ДЕТО РиВА ПО ТиЛИВИЗОРА, ЧЕ И НА НЕЯ КОМУНИСТИТЕ УБИЛИ ДеДО И, И КАТ СА НИФИРКА ПЕЕ "ЦЪФНАЛ ГЕРБЕР"
-МИЛИЦИОНЕРА ФИЗКУЛТУРНИК ЦвЦв, ЗАВЪРШИЛ ПОМОЩНОТО У-ЩЕ ВЪВ ВЪРШЕЦ, СИН НА ПРОВЕРЕН И ВЕРЕН ДРУГАР ОТ ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ,
-МИТЬО ГЛАВоЧЕВ, ЗАМ СЕКРЕТАР НА ППО,
-ДАНАИЛ КИРИЛОВ СТАНАЛ ЧЛЕН НА БСП‚ “ПО УБЕЖДЕНИЕ В РАЗМИРНАТА 1997” ,ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИК ОТ БСП В СОФИЯ ОТ 2003 ДО 2009.
-РОШКО КОМСОМОЛСКИЯ СЕКЛЕцАР, ИРЛАНДСКАТА ПАСТИРКА,
-ДЕБЕЛАТА ЛИЛЯНА, ВНУЧКА НА ПАРТИЗАНИНА ГЕОРГИ ПАВЛОВ, ЗАВЪРШИЛА „ПРЕСТИЖНИЯ“ ВАРНЕНСКИ СВОБОДЕН УНИВЕРСИТЕТ СЪЗДАДЕН ОТ „МУЛТИ ГРУП“, В КОЙТО БАЩА И Е РЕКТОР
07.08.2020 13:33 / Отговор
ПО ДЕЛАТА ЩЕ ГИ ПОЗНАЕТЕ: РУМЕН РАДЕВ/БСП:1.ПРИЗНАВА АНЕКСИЯТА НА КРИМ ОТ АЗИАТСКА РУСИЯ НА ПУТИН.
2.ОБЯВИ СЕ ПРОТИВ САНКЦИИТЕ НА РУСИЯ.
3.ПРОТИВ USA САМОЛЕТИТЕ Е.
4.ИЗПЪЛНЯВА УКАЗАНИЯТА НА ВАСИЛ БОЖКОВ(ПЕРАЧА НА РУСКИТЕ НАРКОРУБЛИ)
ГЕРБ:1.ВИНАГИ С НАТО
2. ВКАРА БЪЛГАРИЯ В ЕВРОЗОНАТА
3.ПОСТОЯННО ВДИГА ДОХОДИТЕ НА РАБОТЕЩИТЕ И ПЕНСИОНЕРИТЕ
АКО ВИ ХАРЕСВА АЗИАТСКА РУСИЯ, ЗАЩО ВСИЧКИТЕ ВИ ПОЗНАТИ ВСЕ КЪМ ЕВРОПА СЕ БУТАТЕ?
07.08.2020 13:55 / Отговор
Запознат Президентът НИКОГА не е бил против US самолети! Против е икономически неизгодни за нас. Чакаме догодина да дойдат нови 8 бр. Ф-16 ( за Грипен срока на доставка беше 2 г. от подписването на сделката и за общо 10 самолета) и офсетната програма на стойността на договора от американска страна. А, да не забравим и високите изисквания към инфраструктурата и необходимото оборудване, които са ИЗВЪН финансовата рамка на договора и ще се платят допълнително.
07.08.2020 16:05
Много по-запознат!!! През 2012 г. Румен Радев дава интервю за в. “Преса”, в което заема коренно различна позиция по отношение на закупуването на самолети от днешните му желания. “В ценовите предложения на “Грипен” и “Еврофайтър” са включени основно самолети без въоръжение, с минимално наземно оборудване”, критикува тогавашният зам.-командир на ВВС Румен Радев конкурентните на F-16 предложения и продължава:“Пакетът на F-16 МЛУ освен девет самолета с напълно отремонтирани двигатели съдържа и всичко необходимо за използване на машините: последно поколение въоръжение “въздух-въздух” и “въздух-повърхност”, контейнери и нашлемни системи за обмен на видеоинформация в реално време, тренажори за летците и инженерите, системи за планиране и разбор на полетите, модерно оборудване за обслужване и ремонт, резервни двигатели и обучение. Цената на този пакет е чувствително по-ниска от другите предложения.”
07.08.2020 16:26
Запознат А тези F-16MLU новопроизведени ли са или са онези близо 30 годишни вече втора ръка, които Португалия се опитваше да ги продаде и в крайна сметка ги купи Румъния? Иначе и ние си имаме 30 годишни и какъвто и ремонт и модернизация да им бяхме направили, пак в пъти по-евтини щяха да ни излезнат. За справка почти приключват сроковете за доставка на ремонтирани и модернизирани 8 самолета Су-25 за под 100 млн лева.
07.08.2020 18:42
Аут! Вече си смешен с внушенията си!
07.08.2020 20:25
Запознат Внушения? Защо, когато нямате какво да кажете в подкрепа на своите доводи, аз да ставам смешен? Не аз издърпах ухото на премиера, затова че на два пъти от заложените критерии печелеше Грипен и в българското риалити "Остани на власт" верният отговор трябваше да бъде само един ( F-16).
07.08.2020 23:04
Анастас РАЗРТУР'АМЕ КАТУНА на анархо левичарчетата.

Да се готви шефа на Катуна - Копанара от село Славяното.
Стяга куфари и рокли, водим го до вакзала и го товарим за Москва.

(визионерски)
.
07.08.2020 14:09 / Отговор
Покажи всички

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема