Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Будинов пред Tribune: Изкуство се прави от хора, които се уважават, а не с конфликти

Мнения

Будинов пред Tribune: Изкуство се прави от хора, които се уважават, а не с конфликти

Будинов пред Tribune: Изкуство се прави от хора, които се уважават, а не с конфликти - Tribune.bg
Снимка:

Неприятно ми бе да чуя и ехидния смях на колегите, с които се познаваме и играем от толкова много години, сподели с огорчение актьорът

Александър Морфов отново разбуни духовете в културните и политическите среди у нас. Вчера Тома Биков от ГЕРБ публикува скандално видео, в което известният режисьор нарича актьора и бивш депутат от ГЕРБ в 44-ото НС Евгени Будинов „гербаджийски боклук“. От думите на Морфов, който държи реч пред екипа на знаковото представление „Хъшове“, става ясно, че Будинов е отстранен от спектакъла, а причината е, че той е член на ПП ГЕРБ, което не кореспондира с политическото верою на режисьора. Случката е от август миналата година, но едва сега излиза наяве. От Tribune се свързахме за коментар с Евгени Будинов. Ето какво каза той за нашата медия:

- Г-н Будинов, пореден скандал се завихри около името на режисьора Александър Морфов, този път Вие сте главният герой. Вчера беше разпространен запис, в който Морфов изрича нелицеприятни по Ваш адрес думи, свързани с политическата Ви принадлежност. Това се случва пред Ваши колеги-актьори. Става ясно, че сте отстранен от представлението „Хъшове“, защото сте част от политическа партия ГЕРБ. Как се чувствате и как бихте коментирали поведението на режисьора, с когото работите години наред?

- Много се радвам, че вече съм отстранен от представлението. Работил съм дълги години с Александър Морфов, но за мен той абсолютно не е същият човек, който беше преди. Това го виждат и много други хора от гилдията, но се страхуват да го изрекат. Докато аз, след като понесох тези обиди от него, да ме нарича „гербаджийски боклук“ и какво ли още не, вече мога да го кажа с чиста съвест. Тъжното е, че този човек в половината от записа казва неистини. Аз не съм му се молил, камо ли да съм искал да се хвърля през балкона или да се отказвам публично от политическата си принадлежност, само и само да ме върне в „Хъшове“. Това не е истина! Този човек, който откровено изрича неистини, после говори за морал. Това за мен е тъжно! Неприятно ми бе да чуя и ехидния смях от страна на колегите, с които се познаваме и играем от толкова много години. Както се казва тук в България, „Важното е да сме живи и здрави“.

По какъв начин разбра, че след толкова години в основния състав на „Хъшове“, вече няма да играеш в това емблематично представление?

- Той трябваше да постъпи мъжката и да ми се обади първи, за да ми каже, че съм отстранен от представлението, а не да го прави тихомълком като мишок. Все пак аз му се обадих и го попитах ребром. Той ми отговори – „Да, откровено те уволнявам заради това, че си част от политическа партия ГЕРБ“. Пак използваше неприятни епитети. Аз му зададох и въпроса „Имаш ли нещо против мен като актьор“, а той ми отвърна „Не, напротив, Гецка, много те харесвам като актьор, но ние имаме два различни пътя“. Това е вярната част от записа. Не знам за какви пътища говори. Според мен свободата, която е квинтесенцията на представлението „Хъшове“, е всеки да избира и отстоява вярванията си. Да ограничаваш свободата на творците, според мен е диктатура, не е режисура. Все още съм разтърсен емоционално, въпреки че съм преживял премахването ми от спектакъла още лятото. Тогава си замълчах. Но този запис, който излезе, наистина ме огорчи!  

-  Бихте ли потърсили Морфов след случилото се и какво бихте му казали?

-  По-скоро не! Преди две седмици го видях на представление на колегите от хасковския театър – „Дванайсета нощ“. Той също беше зрител като мен. С него и Рени (бел.ред. актрисата Рени Врангова, която е съпруга на Александър Морфов) си говорихме доста приятно. Викам си - „Ето виж, може и да се стопят ледовете“. Не казвам да работим заедно, но да има нормално човешко общуване, все пак сме от една гилдия. След този запис обаче, нямам желание да го виждам! Наистина!... Може би обаче ще ми се наложи все някога.

Имате ли представа кой е заснел въпросното видео?

- Със сигурност е някой, който е бил на тази среща. Не съм аз, защото не съм присъствал. Дори се чудя дали самият Морфов не го е инициирал – някой да го е заснел специално за него. Самият той да е режисирал всичко. Другото, което си мисля е, че може да е някой от актьорите или службите, на който също му е писнало и му е неприятно отношението на Морфов. Защото в това видео ясно личи за какво „човешко“ отношение към хората става въпрос!

Какви смятате, че ще бъдат последствията за Александър Морфов? И какво бихте предприели, за да изчистите името си?

- Не знам какви ще са последствията. Не съм човек, който иска мъст. Напротив, на мен по някакъв начин ми е жал за Сашо Морфов и това, в което се е превърнал. Пак казвам – това за мен е друг човек, не е този човек, с когото репетирахме от 2004 до 2012 година. През последните години се промени! Мъчно ми е! Аз му пожелавам да се възстанови, да се оправи, да се върне онзи добър човек, който беше тогава. Не знам. Защо трябва да има някакви последствия. Колегите от Народния театър си знаят. Интересно, че много колеги ми се обаждат, за да ме подкрепят, но се страхуват да излязат публично. Явно такава е нашата гилдия. Те трябва да решат доколко могат да търпят това негово отношение, кое им е по-важно, как се чувстват. Аз мога да говоря само за себе си.

Това е пореден скандал, в който се замесва Морфов, и който пряко рефлектира върху имиджа на Първата ни сцена, след случая с Велислава Кръстева. Никой, разбира се, не оспорва неговите качества и талант като творец, но нормално ли е да се случва това в Народния театър, който е водещата културна институция?

- Със сигурност не бива да се допуска такова нещо! В 21 век в европейска България да има каквато и да е дискриминация и каквото и да е ограничаване на човешките права на хората, било спрямо религия, политически убеждения, сексуалност и какво ли още не. Това е недопустимото и тъжното в момента. Така се връщаме в едни мракобесни времена от епохата на комунизма. Когато го усетиш зад гърба си, е неприятно. Неговото вече е някакво избухване, кулминация! Аз съм усещал такова отношение и от други хора, но не толкова агресивно и директно. Разбира се, не съм само аз, изпитвали са го и други членове на ГЕРБ. На хората им писна от тези неща. И ако говорим за политика, надявам се това да не е „промяната“!

Творците трябва да имат свобода. Не бива да има скандали в театрите, а трябва да има повече положителни новини, и да си говорим най-вече за хубави представления, артисти и любов!

Като финал искам да цитирам една мисъл на Михаил Чехов:

„Любовта е свободата, която даваш на нещо да ти се яви в пълнота“.

Хубав театър, изобщо хубаво изкуство се прави от хора, които се уважават, обичат и обожават, а не с конфликти!


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети