Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Д-р Цеков пред Tribune.bg: Зеленият сертификат нарушава правата на огромен брой граждани

Мнения

Д-р Цеков пред Tribune.bg: Зеленият сертификат нарушава правата на огромен брой граждани

Снимка:

Правителство е нужно и който работи срещу това, ще си направи политическо „харакири“, заяви юристът

Д-р Борислав Цеков коментира пред Tribune.bg обявените мерки за „зелен сертификат“ от здравния министър Стойчо Кацаров. Докторът по конституционно право в БАН коментира и предстоящите президентски и парламентарни избори. Ето какво заяви той пред медията ни:  

- Д-р Цеков, според новите противоепидемични мерки, които здравният министър Стойчо Кацаров наложи със своя заповед вчера зеленият сертификат става задължителен вход за всички дейности на закрито от утре, 21 октомври. Хората вече изразяват своето недоволство масово в социалните медии, какво ще произлезе от новата разпоредба, има ли резон в нея, какъв е вашият коментар?

- На първо място тази мярка на служебното правителство е неизпълнима, тя няма да даде нужния ефект. Неизпълнима е защото никой и по никакъв начин не може системно да контролира дали всички тези разнородни и многобройни търговски и други обекти проверяват сертификатите и защото никой извън посочените в закона компетентни органи, какъвто е например полицията, не може да изисква от гражданите да показват личната си карта и да се сверяват сертификати с лична карта. Това не могат да правят нито охранителни фирми, нито персонала на заведения, нито който и да било извън посочените в закона. С други думи всеки собственик на заведение на съвсем законно основание може да отказва да прави такава проверка дали един сертификат, който едно лице показва, е негов или просто е взет назаем от друг човек. Това е по отношение на изпълнимостта. На второ място тази мярка съставлява една фактическа сегрегация, нарушава правата на огромен брой граждани, защото в България няма задължителна ваксинация и следователно държавата не може да ограничава правото на движение, на достъп до различни обекти на гражданите, които са избрали да не се ваксинират. Правителството очевидно е напълно неспособно да формулира и да приложи адекватни, разумни мерки за овладяване на корона кризата и прибягва до най-лесното – репресия и ограничаване на права. Ако някъде в Западна Европа такива мерки се прилагат, то това е в условията на повече от 80% ваксинирани. У нас знаем, че ваксинираните са около 20%, тоест броят на засегнатите от тази фактическа сегрегация, която носи подписа на служебното правителство, е огромен. Очевидно много бизнеси ще претърпят сериозни щети и то вече в условията на една тежка криза. Така че, социалният, икономическият ефект от тази мярка ще бъде категорично отрицателен и не случайно общественото възмущение е огромно. Понеже чета тук и там, някои казват „Ама вижте в други държави го правят“, това съвсем не означава, че една мярка за подобно ограничаване на правата щом я правили в Италия, Германия, трябвало да се прилага и в България. Знаем доста мрачни епизоди от историята, когато по същия начин са казвали „Ама там го правят“. Те да правят каквото искат, ние сме суверенна държава, която иска да живее демократично и свободно, затова правителството трябва да овладява кризата с разумни мерки, с една сериозна информационна кампания, свързана с ваксинирането, каквато категорично отсъства и да помага на хората и на бизнеса, а не да ги репресира, мачка и ощетява.

- Ще се отрази ли според Вас това решение за въвеждане на „зеления сертификат“ на предстоящите избори?

- Напълно е възможно, предстои да видим. Наистина, поне като начало, първата реакция на широката общественост е категорично отрицателна и тя се насочва към служебното правителство, към президента Радев, тоест към тези, които държат властта в момента, и това е нормално. Да видим до изборите дали ще се появят други теми, защото сега все повече две теми изместват досегашните приказки за промяна, за „чегъртане“, за премахване на едно или друго управление. И тези теми са сметките за тока и зеленият сертификат. Напълно е възможно, ако тези теми се превърнат и останат до края доминанта за предизборната кампания, изборните резултати да се окажат доста по-различни от първоначално прогнозираните.

- В този ред на мисли какви са прогнозите Ви за вота „2 в 1“ на 14 ноември. На първо място какво смятате за претендентите за „Дондуков“ 2?

- Първоначално президентът Радев беше абсолютно безспорен фаворит с много висока вероятност да спечели на първия тур, но издигането на кандидатурата на проф. Анастас Герджиков промени радикално предизборната ситуация. Към това се прибави издигането на кандидатурата на Лозан Панов и на Мустафа Карадайъ, зад които стоят консолидирани електорални сегменти. По този начин вече може да се каже, че е почти безспорно, поне социологическите проучвания в началото на кампанията сочат това, че ще има втори тур, ще има балотаж и че лидерството на президента Радев съвсем не е толкова категорично, както изглеждаше в началото. Ще има много оспорвана битка и предстои да видим дали тези фактори, за които говорим – сметките за тока и зелените сертификати, ще окажат влияние.

- Що се отнася до парламентарните избори, в битката се включват новите играчи Асен Василев и Кирил Петков с доста амбициозни заявки. От друга страна доверието в партията на Слави Трифонов се срина, а „Демократична България“ все повече губят позиции както заради вътрешни противоречия и неуредици, така и заради външни фактори като появата именно на „Продължаваме промяната“ и отказа на ЦИК да ги регистрира в Стара Загора. Как виждате картината в това отношение?

- Социологическите проучвания към момента сочат безсъмнение, че ГЕРБ се очертава като първа политическа сила, при това с една убедителна преднина. Що се отнася до новата формация, тя не успява да увеличи процента на така наречените партии на протеста, напротив там върви едно вътрешно разпределение. Горе-долу един и същи електорат се прелива от „Има такъв народ“, от партията на Мая Манолова и от „Демократична България“ към формацията на Кирил Петков, и засега проучванията показват, че както и при предходните два избора, партиите на промяната отново няма да получат мнозинство и отново няма да имат доверието на българските граждани да управляват. Напротив, засега изглежда, че системните партии – ГЕРБ, БСП и ДПС, ще имат абсолютно мнозинство в новия парламент.

- Ще успеят ли те да сформират правителство според Вас? Ще имаме ли най-после редовен кабинет?

- Ако системните партии, които очевидно ще имат най-високо доверие, не съумеят да изградят първо политическа формула на нов кабинет, второ максимално широко коалиционно мнозинство, то това ще бъде пагубно както за тях, така и за страната. Казвам системните партии, защото виждаме, че партиите на протеста са прекалено оплетени в амбиции, вътрешни противоречия, а и най-важното не се очертава да имат сумарно мнозинство. Но каквато и да е комбинацията, правителство е нужно и който работи срещу това да има правителство, ще си направи политическо „харакири“, защото България навлиза в много тежка криза, която може да има непредвидим характер. Само ще припомня февруарските протести през 2013 година за цените на тока и на горивата, които буквално бяха в състояние да пометат всичко. Сега към кризата с шоковото нарастване на цените на тока и на горивата, която тепърва ще се разраства, се наслагват и здравната криза, и икономическата стагнация, и масовият скок на всички цени, олиото струва седем лева и кусур. Ето защо,  наслагването на всички тези кризи прави императивно съставянето на правителство с едно солидно мнозинство зад гърба си, излъчено от Народното събрание.  


Топ новини

виж още

Актуална тема