Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Д-р Сила, СЗО пред Tribune: В България има двойно повече смъртни случаи тази година в сравнение с миналата

Мнения

Д-р Сила, СЗО пред Tribune: В България има двойно повече смъртни случаи тази година в сравнение с миналата

Снимка:

За съжаление в България броят на ваксинираните здравни работници е много малък в сравнение с други страни от ЕС, а те трябва да дават пример, казва д-р Сила

Ексклузивно интервю на Tribune.bg с д-р Скендер Сила - ръководител на офиса на Световна здравна организация (СЗО) в България

Той е роден в Косово през 1968 година. Завършил е медицина в университета в Прищина и притежава магистърска степен по международно здраве от университета в Копенхаген. В последните 20 години работи за Световната здравна организация. Преди това - последователно за хуманитарната организация Майка Тереза и за Международния медицински корпус като лекар в Косово и бившата югославска република Македония, в хуманитарни програми за реакция в подкрепа на нуждаещите се, засегнати от конфликтни ситуации. В периода 2009-2016 година оглавява офиса на СЗО в Прищина. От 2017 година поема офиса в София, като играе основна роля за насърчаване разработването на стратегии за социална и здравна политика и техническо сътрудничество за изграждане на устойчива здравна система в България. Автор и съавтор е на редица публикации в различни области на общественото здраве.

Д-р Сила, заболеваемостта от COVID-19 в България все още е много висока. Това принуди властите да въведат така наречения „зелен сертификат“ от 21 октомври за всички дейности на закрито. Той ще важи за всички кина, театри, циркови представления, музеи, галерии, магазини тип мол, магазини над 300 кв. метра (с изключение на аптеки, хранителни магазини и банки), фитнес центрове, спортни зали, клубове и басейни, заведенията за хранене, хотелите. Какво е вашето мнение – ще работи ли е тази мярка тук, особено, ако погледнем степента на ваксинация в страната?

Реалната картина в България по отношение на COVID-19 е много тревожна и може да се влоши през следващите дни и седмици. Става въпрос за извънредна ситуация, застращаваща общественото здраве, която е обезпокоителна в световен мащаб. Вирусът COVID-19 ще продължи да се разпространява още много дълго време. Подобно на предишните грипни пандемични вируси, той ще еволюира, превръщайки се в една от болестите, които оставят отпечатък върху човечеството. Няма да премахнем този вирус. Това, което можем да изкореним и елиминираме са смъртните случаи, хоспитализациите, трагедията и социалните, икономическите и здравни загуби, щетите за психичното здраве вследствие на тази пандемия. По този начин можем да изплуваме и да си стъпим на краката до положение, в което напълно да контролираме вируса, а не вирусът нас. Сега умират хора, това не бива да се случва. В България имаме двойно по-голям брой смъртни случаи през втората година от началото на пандемията в сравнение с първата. Това е изключително тъжно, болезнено и трагично. Това не трябваше да се случва, тъй като разполагаме с безопасни и ефективни ваксини от 27 декември 2020 година. Следователно трябва да се ускорят по-нататъшните усилия за спасяване на човешките животи чрез прилагане на всички доказани мерки, които трябва да са добре планирани и ефективно отправени към обществото чрез информационни кампании. Разбира се, належащо е властите да бъдат силно ангажирани с тази мисия и да следят отблизо за изпълнението на тези мерки. През последните седмици ставаме свидетели на все по-голям ръст на заразените от COVID-19 и на смъртните случаи, както и на претоварване на здравната система. Друг притеснителен момент е, че степента на ваксинация в България е една от най-ниските в Европейския съюз. Световната здравна организация (СЗО) счита, че основният фокус на властите трябва да бъде насочен към спасяването на човешки животи и прекратяването на острата фаза на тази пандемия. Разполагаме с инструменти за минимизиране на смъртните случаи, чрез които предаването на заразата да се ограничи до много ниски нива, и трябва да ги използваме разумно. Трябва да продължим да правим всичко възможно, за да защитим хората сега. Ето защо СЗО продължава да апелира за силен и добре координиран отговор на COVID-19 в полза на общественото здраве. Обществените здравни и социални мерки (PHSM) се оказаха ключови за ограничаване на разпространението на COVID-19 и намаляване на смъртните случаи. Изключително важно е да ги спазваме при наличието на новите по-заразни варианти на коронавирус и да не ги подценяваме. Хората трябва да са предпазливи, да продължат да се защитават, като се ваксинират, да спазват физическа дистанция, да носят маски, да дезинфекцират редовно ръцете си, да имат добра дихателна хигиена и да избягват помещения, които не се проветряват добре. Инструментите не спасяват животи, ако не ги прилагаме. Трябва да действаме. Всеки има своята роля в това отношение.

Знаем, че много държави допускат влизане на тяхна територия само на пътници, ваксинирани с определени ваксини срещу COVID-19. Какво е мнението на Световната здравна организация по този въпрос, дискриминация ли е това според Вас?

Това създава повече хаос, объркване и дискриминация. Благодарим на онези държави, които признават всички ваксини от списъка на СЗО за спешна употреба и призоваваме всички страни да направят същото. Списъкът на СЗО за спешна употреба следва строг процес, основан на международно признати стандарти. Всички ваксини, които са получили одобрение и влизат в списъка на СЗО за спешна употреба, са безопасни и ефективни за предотвратяване на тежко протичане на заболяването и смърт, включително срещу Делта варианта.

Какво трябва да знаем за Делта варианта? Той по-заразен ли е, по-опасен ли е за младите хора и децата?

Важно е да запомните, че всички варианти на вируса SARS-CoV-2 са опасни и инструментите, които имаме, за да защитим себе си и близките си, продължават да бъдат ефективни срещу всички тези варианти. Трябва да продължим да използваме тези инструменти: ваксинация, физическо дистанциране, маски, вентилация, почистване на ръцете и практикуване на добра дихателна хигиена. Известно е, че вариантът Delta е силно трансмисивен: той е около два пъти по-заразен от първоначалния щам и около 50% по-заразен от Алфа варианта. Смята се, че човек, заразен с варианта Delta може да зарази почти два пъти повече хора отколкото заразените с оригиналния щам.

• На база възрастово разделение на СЗО за периода 30 декември 2019 - 6 септември 2021 година, делът на случаите в глобален план нараства спрямо критерия за години:

-   Децата на възраст под пет години представляват най-малката част от случаите сред лица до 24 години;

-  Юноши (15 до 19 години) и младежи (20 до 24 години), групирани заедно, са имали най-голям дял от случаите на коронавирус в световен мащаб в тази възрастова група;

-   Смъртните случаи във възрастовата група до 24 години представляват по -малко от 0,5% от общия дял на смъртните случаи в световен мащаб.

-  По-малките деца (под пет години), както и по-големите деца и юноши (10 до 19 години) обикновено имат по-малко и по-леки симптоми при инфекция със SARS-CoV-2 от възрастните над 25 години. При тях е много по-малко вероятно в сравнение с възрастните да изкарат тежък COVID -19.

• Въпреки че по-лекото протичане на заболяването при децата е нещо хубаво, има опасения, че леките симптоми при тях или безсимптомно прекарване на болестта може да станат причина за по-малко направени тестове, което да доведе до по-малко идентифицирани случаи на инфекция със SARS-CoV-2 при деца и юноши.

• Ако деца и юноши с леки или без симптоми са носители на COVID-19, те също могат да допринесат за разпространението на инфекцията в обществото.

• Обществените здравни и социални мерки, включително физическо дистанциране, миене на ръцете, кашляне в сгънат лакът или кърпа, подходяща вентилация в помещенията и маски, трябва да се прилагат последователно и по подходящ начин за всички възрасти в училищата, особено след като децата на възраст под 12 години обикновено все още не отговарят на условията за ваксинация.

Какво бихте казали за третата бустерна доза - в кои случаи трябва да се приложи?

Допълнителна доза като част от първичната серия от две дози се препоръчва на рискови групи, чийто отговор към стандартната първична серия е неадекватен. До голяма степен това е свързано с нови научни доказателства за имунния отговор сред хората с имунокомпрометирани състояния.

От 11 октомври SAGE (Стратегическа консултативна група от експерти) препоръча на умерено и силно имунокомпрометирани лица да се предложи допълнителна доза ваксина срещу COVID-19 като част от разширена първична серия, тъй като е по-малко вероятно тези хора да реагират адекватно на ваксинацията след стандартна серия първични ваксини и освен това тези хора са с висок риск от тежко заболяване от COVID-19.

Знаете, че много хора не искат да се ваксинират. В повечето случаи те се притесняват за странични ефекти? Какво бихте им казали?

Доказано е, че здравните работници са най-надеждните източници, когато имаме въпроси относно ваксините или се колебаем дали да си поставим ваксина. Те трябва да дават пример. Моралната и етична отговорност на лекарите, медицинските сестри и всички здравни работници е да популяризират ваксините в ежедневната си работа като животоспасяващи. За съжаление в България броят на ваксинираните здравни работници е много малък в сравнение с други страни от ЕС. Не може да си представите!

Налице са все повече данни, които показват драстична разлика в броя на неваксинираните в сравнение с броя на ваксинираните.

Ваксините осигуряват висока степен на защита срещу тежко протичане на коронавирус или смърт. Те работят срещу всички варианти на COVID-19, включително Делта.

Наличните в България ваксини са одобрени от СЗО и други строги регулаторни органи. Има три ключови елемента за одобряване на ваксините; безопасност, ефикасност и качество. Всичко това е изпълнено. Рискът от странични ефекти е много малък в сравнение с ползите. Ваксините спасяват животи!!!

От името на Световната здравна организация призовавам всички, от родители до политици и министри, да споделят надеждна и доказана информация за ваксините и болестите, които те предотвратяват. Нашите последователни комуникации и действия могат да допринесат за доверието във ваксините, а това от своя страна може да повлияе на защитата на населението срещу животозастрашаващи заболявания. Имаме само едно решение - да се доверим на науката и да спасим човешки животи, увеличавайки степента на ваксинация, като отправяме ясни научно доказани послания към хората във всички части на красива България. В противен случай ще продължим да губим човешки животи в цялата страна, които биха могли да бъдат спасени с безопасните и ефективни ваксини. Здравните специалисти имат ключова роля в тази благородна мисия. Нека направим единен национален фронт срещу COVID и спасим човешки животи. Всеки има своята роля в тази борба!  


Топ новини

виж още

Актуална тема