Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Д-р Симидчиев пред Tribune: С бюджета на НЗОК даваме повече пари за извънболнична помощ

Мнения

Д-р Симидчиев пред Tribune: С бюджета на НЗОК даваме повече пари за извънболнична помощ

Д-р Симидчиев пред Tribune: С бюджета на НЗОК даваме повече пари за извънболнична помощ - Tribune.bg
Снимка:

За избора на председател на Националната здравноосигурителна каса/НЗОК, както и какви средства са заделени в бюджета на Здравната каса за 2023г. Tribune.bg разговаря с д-р Александър Симидчиев, народен представител от „Демократична България“.

Д-р Симидчиев, заделят ли се повече пари за здраве в бюджета на НЗОК, който гледате на първо четене?

Успяхме да обърнем пирамидата. Заделените средства за извънболничната помощ са с 24% повече, а 19% е увеличението при специализираната извънболнична помощ. Парите за болниците са увеличени само с 11% при средно повишение  на бюджета им 2023/2022г. от 14-15%.

Това свързано ли е с по-голям контрол на разходването на тези средства?

За такъв малък период от 5 месеца не е възможно да се направи нещо изключително. Контролът винаги ще стои като проблем, който трябва да го преследваме с всеки бюджет, не само с този. Контролът не може да бъде едноактен. Той трябва бъде постоянен и ефективен.

Кадрите и заплатите, които им гарантирате с този бюджет?

Това, което вече е осигурено в рамките на този бюджет е 1500лв. за медицинските сестри и 2000лв. за лекарите, а как това ще стане на практика зависи от всяко едно здравно заведение. Има достатъчно ресурс и в бюджета на НЗОК. Не мисля, че ще има някаква драматична промяна, която всички желаем, но тя няма как да стане в рамките на този бюджет заради обещанието ни да запазим бюджетния дефицит на 3%.

Има ли проблем кой да оглави НЗОК?

Не, няма. Има, обаче, прилагане на демократичните и процедурни правила. Искахме да имаме ясно структуриран процес по номинации, но това не се случи. Така постоянно някой има претенции и това в здравеопазването винаги е било голям проблем. Просто трябва да изпълваме със съдържание това, което е изписано на тази сграда – да разговаряме, докато постигнем съгласие. Това трябва да стане за ръководството на всеки един от регулаторите. Защото НЗОК, например, отговаря за изразходването на 7 млрд. лв. на годишна база. Това е съществена част от ставащото в държавата и касае практически всички – с парите за профилактика засяга здравите, а с лечението – болните.

Защо няма Ваша кандидатура за шеф на НЗОК?

Има смисъл да се издига една кандидатура, когато има достатъчно подкрепа. Аз лично подадох две имена със съответните документи. Въпросът е, те да имат достатъчно политическа подкрепа. А понеже трябва да се гледа цялостната картина на това, което се прави в момента, е много трудно да съберем подкрепа за председател на НЗОК.

Казват, че управлението на регулаторите е по-важно от живота на този парламент?

Да, защото ръководството им се избира с мандат, който е между 5 и 7 години, а пък парламентът е с мандат от този до следващия месец, а може би и четири години, не зная. От тази гледна точка управлението на регулаторите е с малко по-дълъг стратегически хоризонт, за да провеждат малко по-устойчива политика.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати