Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Дани Каназирева пред Tribune: С полицейски акции комунистите и ДС-тата на Радев осигуряват път на неговите юпита

Мнения

Дани Каназирева пред Tribune: С полицейски акции комунистите и ДС-тата на Радев осигуряват път на неговите юпита

Снимка:

Интервю с Дани Каназирева от ГЕРБ специално за Tribune.bg

 

Има ли реален сигнал зад проверките на МВР в Пловдивска област по превенция за изборни нарушения? Кметът на Стамболийски очаква той и колегата му от гр. Раковски да бъдат задържани

Живеем в 21 век в страна член на ЕС и се надявам тези репресии да не стигнат дотам. Истината е, че това не е полицейска акция. Това е чисто политическа акция на ръководството на МВР. Говоря преди всичко като юрист, тъй като поначало привикването на хора от гр. Раковски и правното основание затова не кореспондираше изобщо с повода за проверката. За основанието, което са искали да посочат - чл. 65 от Закона за МВР, трябва да са налице достатъчно данни и да се предполага, че едно лице може да извърши престъпление. В полицията се срещнах с повечето хора, които бяха привикани. Това са много възрастни жени над 65г., за които не само че липсват данни, но и не биха извършили престъпление.

Притесняват се в момента?

Целта е да бъдат сплашени. Да, притеснени и уплашени са. Акциите не спират. След Раковски последва Стамболийски. След него Съединение, а доколкото разбрах и Брезово. Днес отново са привиквани хора от Раковски. Може би това е в резултат на тази безпомощност, която служебното правителство, назначено от Радев, а и вътрешният министър Бойко Рашков виждат, че не могат да направят нищо, за да повлияят на резултата от изборите на коалицията ГЕРБ-СДС. От друга страна пък крият и своята безпомощност да се справят с всички кризи, които заливат страната – ковид кризата и това, че министерството на здравеопазването напълно се предаде и всеки ден бележим редица черни рекорди, както и невъзможността да обезпечат сигурността на вота в неделя, защото отвсякъде никнат машини. Отделно от това инфлацията е чудовищна – скачат цените на всички продукти от първа необходимост. Миграционната криза също не трябва да я забравяме. Може би с тези полицейски акции крият невъзможността си изобщо да се справят със ситуацията у нас. Страшното е, че се използват прийоми, характерни за едни други режими преди 1989г., които би трябвало да са останали отдавна в миналото. Реално, комунистите и ДС-тата на Радев осигуряват път на неговите юпита. Това наблюдаваме.

 

Спомняте ли си такава активност на МВР на предишните избори?

В Пловдивска област никога не е имало сигнали. Аз съм била допреди няколко месеца областен управител. Мога да кажа, че в областната администрация никого не съм наставлявала как да гласува. Не сме имали причини да се притесняваме. Просто проверките са в общини, където ГЕРБ-СДС бележи най-високия резултат, а може би и затова, че в Пловдивска област нямаме нито един изгубен избор досега. На двата предишни избора бяхме на първо място, сега отново ще бъдем на първо място и се удрят общини, в които резултатите ни са над 30%.

 

Какъв е смисълът да се ровят по вересиите на хората?

Това е абсурдно. Казвам го като човек и като юрист. Това, че някой е пазарувал на вересия от някой магазин, не означава по смисъла на закона, че са налице достатъчно данни за извършено престъпление или за приготовление да се извърши престъпление. Подписват едни предупредителни протоколи, които целят единствено сплашване на хората, тъй като нямат правна стойност. Лошото е, че допреди няколко месеца съм работила с полицията в Пловдив. Обръщам се с уважение и респект към тях. Работила съм с тези хора перфектно като областен управител. Лошото е, че и техният професионализъм се използва с предизборни цели.

 

Преди изборите за 46-то Народно събрание се разпитваха учителки и лелички в детски градини от населените места от София област?!

Тогава имахме само един случай в Пловдивска област. Сега за последната седмица всеки ден се случва нещо подобно в нашата област по магазини, общински структури. Доколкото знам, сега са привикали и ловна дружинка. Това минава всякакви граници на нормалността. Не стига, че живеем в пълен хаос. Не стига, че страната попада от криза в криза, а и подобни репресии. Не знам докъде ще стигнат тези хора. Не се притесняват, че хората пазаруват на вересия, но гледат от кой магазин?! Пак подчертавам – това, че пазаруват на вересия, не означава, че са налице достатъчно данни за извършено престъпление.  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема