Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Делото „Иванчева“ и закриването на спецправосъдието: Дано сребърниците, които получихте, си заслужават

Мнения

Делото „Иванчева“ и закриването на спецправосъдието: Дано сребърниците, които получихте, си заслужават

Делото Иванчева и закриването на спецправосъдието: Дано сребърниците, които получихте, си заслужават - Tribune.bg

Днес медиите съобщиха, че Върховният касационен съд (ВКС) окончателно е потвърдил осъдителните присъди за корупция на Десислава Иванчева, бивш кмет на район „Младост“, нейният заместник - Биляна Петрова, както и на Петко Дюлгеров – посредник в схемата. Лицата получават ефективни присъди съответно 6 години, 5 години и 4 години лишаване от свобода за искане и получаване на подкуп в размер на над 70 000 евро.   

Едно дело за корупция, изцяло изнесено от органите на специализираното правосъдие  - съд и прокуратура, вече закрити по чисто политически причини. Присъда потвърдена от Върховен съд окончателно. Въпреки обществения и политически натиск върху магистратите. И когато не успяха с натиск и не можаха да овладеят съдиите и прокурорите там, закриха самите съдебни структури (едно радикално решение, с което в България за първи път се прибягна до закриване на цели органи  на независимата съдебната власт от Народното събрание и опит да се „разселят“ с противоконституционни преназначения магистратите в тях).    

Резултатите са налице. И разумните хора го виждат.

„На вниманието на хулителите на работата на специализираните съдилища – изпълнихте целите на вашите господари. Чувството за безнаказаност и безнадеждност у българите ще се увеличава. Тази цел постигнахте. Дано сребърниците, които получихте си заслужават.“, написа днес под поста ми във Фейсбук уважаван български магистрат.

Предстои същото и с КПКОНПИ. Не можаха да я овладеят и сега предлагат да я закрият. Ликвидира се Антикорупционната комисия и на нейно място се създават две нови структури. Два законопроекта, предлагащи това, и не само, минаха на 2 ноември 2022 г. на първо четене в Правна комисия на Народно събрание, с 15 гласа „за”, 0 гласа „против“ и 3 гласа „въздържал се” :  

„Клиентите“ на специализираните съдебни органи и Анткорупционната комисия са често едни и същи. Лица придобили огромно богатство с необясним произход, от престъпна дейност – данъчни престъпления, като точене на ДДС, пране на пари, корупция, терор, трафик на хора и наркотици и други тежки престъпления.   

Към момента КПКОНПИ е запорирала техни пари и е сложила под възбрана имущество за милиарди левове. В хода на „преструктурирането“ какво ще се случи с тези производства? Ами, това, което се случва в масовия случай с висящите дела на закритите специализирани съд и прокуратура. Блокират.

Нека си признаем, че наказателните им дела зациклиха след закриването на специализираните съдилища и прокуратури. Отлагат се. Всяко отлагане трае месеци. Давността изтича. Прилагат се всевъзможни процедурни хватки.

В КПКОНПИ обаче текат и производства по така наречената „гражданска конфискация“. Тези производства все още стягат примката около лицата, чието имущество се разследва и остават страни по граждански искове за незаконно придобито имущество. Отнемането в полза на държавата се извършва само с решение на българския съд. Антикорупционната комисия не съди. КПКОНПИ води разследвания и предава на съд лица, за чието имущество не е установен законен източник. Толкова.

Но, ако сега, след примера със специализираното правосъдие и делото „Иванчева“, продължим да дълбаем дъното и в крайна сметка унищожим и Антикорупционната комисия, със сигурност ще се върнем поне 12 или дори 30 години назад. А всички усилия на политиците, маскирани под предлога „борба с корупцията“, всъщност ще се окажат „борба с антикорупцията“. Точно както случайно, при поредния си лапсус, се изпусна преди време вече бившият премиер Кирил Петков.

Мария Карагьозова, председател на Асоциация „Форум“, съпредседател на Гражданския съвет на Висшия съдебен съвет


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати