Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Сачева: Домакинствата са на регулирания пазар на ел енергия и подкрепата за тях продължава догодина

Мнения

Сачева: Домакинствата са на регулирания пазар на ел енергия и подкрепата за тях продължава догодина

Сачева: Домакинствата са на регулирания пазар на ел енергия и подкрепата за тях продължава догодина - Tribune.bg
Снимка:

Каква ще е подкрепата за домакинствата у нас през 2023г., ако кабинет и парламент законово не определят формулировка за енергийна бедност - Tribune.bg разговаря с депутата от ГЕРБ Деница Сачева, бивш министър на труда и социалната политика.

 
Вашият прочит на предупреждението на г-жа Корнелия Нинова от парламентарната трибуна днес, че енергийно бедните домакинства у нас ще останат без подкрепа през цялата 2023г., ако служебното правителство не даде формулировка за енергийна бедност?
 
Вчера г-н Сергей Станишев организира една голяма среща за енергийната бедност, на която се събраха редица експерти, в т.ч. и представители на Народното събрание и предполагам, че по-скоро  тези изявления на г-жа Нинова днес са форма на някаква вътрешна конкуренция в БСП в момента.
 
Има ли повод лидерът на БСП и доскорошен вицепремиер и икономически министър в кабинета "Петков" да отправи такъв апел към служебния кабинет в момента?
 
Българите не трябва да се притесняват за 2023г., тъй като с решение на Народното събрание либерализацията на електроенергийния пазар за битовите потребители у нас беше отложена след 31.12.2025г. Това означава, че абсолютно всички домакинства продължават да са на регулирания пазар на електроенергия и в този смисъл няма непосредствена заплаха за това някой да изпадне в риск и в невъзможност да си плаща сметките.
 
Всяка година се дават и помощи от Министерството на труда и социалната политика?
 
Да, а и те непрекъснато се увеличават. Обхватът на тези помощи се увеличи като от 360 000 семейства вече почти 400 000 получават подкрепа. Увеличи се и размерът на помощта със сто лева. Имаше възможност и за еднократна помощ на семейства от 400 лв., а съвсем наскоро преди два-три дни Министерският съвет реши да подкрепи още един кръг уязвими хора с ниски доходи, които да получат еднократна помощ от 300лв. Условията затова могат да се видят на страницата на Агенцията за социално подпомагане.
В момета мога да твърдя, че сериозен брой български граждани имат възможност да получат помощи за отопление - подкрепа за електроенергия, за дърва, за въглища. Така че за момента няма такава заплаха. Тези помощи за отопление ще бъдат гарантирани и с удължаване действието на бюджета за 2023г. 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати