Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Деница Сачева: Няма да се прекъсва финансовата и целева подкрепа за хората с увреждания

Мнения

Деница Сачева: Няма да се прекъсва финансовата и целева подкрепа за хората с увреждания

Деница Сачева: Няма да се прекъсва финансовата и целева подкрепа за хората с увреждания - Tribune.bg
Снимка:
По предложение на ПГ на ГЕРБ-СДС парламентът прие ключови промени в Закона за хората с увреждания, как се стигна до тази развръзка за проблемите на българските граждани с ТЕЛК и НЕЛК Tribune.bg разговаря с народния представител Деница Сачева, бивш министър на труда и социалната политика.
 
 Г-жо Сачева, вече няма да спират пенсията, винетките, данъчните облекчения на хората с увреждания, а РЗИ ще ги предупреждава четири месеца преди необходимостта от ново освидетелстване, как се стигна до единодушното решение на парламента при второ четене на промените в Закона за хората с увреждания?
 
Предложенията, които внесохме от ПГ на ГЕРБ-СДС са по инициатива на омбудсмана на Република България, но са резултат и на наши срещи с представители на организации на хората с увреждания, както и на многото сигнали и писма, които получихме. В момента след пандемията има голямо задръстване в ТЕЛК комисиите от молби на хора, които трябва да бъдат преосвидетелствани. По данни на Министерство на здравеопазването говорим за над 180 000 души, чиито ТЕЛК решения към момента са изтекли и трябва да преминат през нови решения на ТЕЛК комисиите. Една голяма част от тези хора са с големи увреждания и спирането на подкрепата означава не просто, че са без пенсии, а те реално остават без доходи. Това важи особено за семейства, в които съпругата или съпругът са лични асистенти, чиято подкрепа също бива спирана за неясен период от време, защото организацията на ТЕЛК и НЕЛК търпи доста сериозни критики през последните години, в т.ч. има сериозен недостиг на лекари. Едно такова забавяне на тези комисии може да означава от една до две години липса на подкрепа към хората с увреждания, така че нямаше как да не вземем това решение. То със сигурност не решава напълно проблемите в системата. Затова е необходима цялостна реформа, за която от години се говори, но за осъществяването й е необходима политическа стабилност, ясно политическо мнозинство и ясен хоризонт, в който да се извършат всички тези промени.
 
Направили сте сериозна подготовка за гласуваните промени?!
 
Това, което ние внесохме, бе обсъдено с всички институции, с Министерство на труда и социалната политика, Асоциацията за социално подпомагане, Министерство на здравеопазването, НОИ включително. Това са решения, които в крайна сметка са консенсусни за това подкрепата за всички хора с увреждания да бъде възстановена. Законът влиза в сила три дни след неговото обнародване, така че всички заварени случаи  също са уредени и засегнатите няма да останат без подкрепа - ще започнат да получават своите пенсии, така също и своите доходи като лични асистенти, ще се възстановят всички останали права, които имат, свързани с винетки, с данъчни облекчения и т.н.  Съответно сме направили такава организация, че да може Регионалните здравни инспекции да информират останалите институции своевременно за това кога човек е подал заявление за преосвидетелстване, за да не му се спират правата. Ако някой не се яви на ТЕЛК, тогава правата му се прекратяват.
 
Имате предвид, че четири месеца преди да изтече ТЕЛК решението, РЗИ ще напомни на гражданина с увреждане, че трябва да се преосвидетелства? Освен това ТЕЛК комисията ще има три месеца, за да се произнесе по случая?
 
Да, от една страна четири месеца преди изтичането на решението РЗИ трябва да увудоми лицето, а от друга страна процедурата трябва да продължи три месеца. От трета страна, в момета, в който човек е подал заявлението си за преосвидетелстване, РЗИ пък трябва да уведоми всички останали институции, че това лице е в процедура. Ще му бъде спряна подкрепата единствено, ако не се яви пред ТЕЛК, т.е. ако има виновно поведение конкретният човек, но по вина на държавата на хората няма да бъде спирана подкрепата.

Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати