Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Депутатката, която винеше Гешев, че ѝ иска имунитета, тихомълком призна вината си

Мнения

Депутатката, която винеше Гешев, че ѝ иска имунитета, тихомълком призна вината си

Депутатката, която винеше Гешев, че ѝ иска имунитета, тихомълком призна вината си - Tribune.bg
Снимка:

Рена Стефанова от „Промяната“ получи присъда от три месеца условно

Народният представител от “Продължаваме промяната” Рена Стефанова получи условна присъда от три месеца за пътен инцидент, при който е блъснала пресичаща на пешеходна пътека жена. Инцидентът става в деня на откриването на отиващия си 47-ми парламент – 13 декември 2021 г. Стефанова оказва помощ на пострадала, звъни на полицията, а пред съда признава и вината си. Това й позволява да получи по-ниско от предвиденото наказание, след като сключва споразумение с прокуратурата. Решението на съда е от миналата седмица, когато емоциите покрай първия успешен вот на недоверие срещу действащо правителство в българската история бе гласуван от парламента.

Тази наглед обикновена житейска драма нямаше да предизвика отзвук, ако само преди по-малко от два месеца, самата Рена Стефанова не бе дала повод за това.

На 10 май главният прокурор Иван Гешев изпълни конституционното си задължение да поиска от председателя на Народното събрание свалянето на депутатския имунитет на шофьора, причинил пътния инцидент. Рена Стефанова декларира, че сама ще се откаже от имунитета си, но използва случая, за да даде своите „5 стотинки“ в уронването на престижа на институциите и хуленето на прокуратурата, в частност на обвинител №1. В профила си във Фейсбук народната представителка от „Продължаваме промяната“, която е адвокат, хем признаваше вината си за пътния инцидент, хем недоволстваше от това, че Гешев поискал имунитета ѝ.

Юристката правеше това с ясното съзнание, че не е права. Първо, защото добре знае, че наказателната отговорност е лична. Второ, главният прокурор няма как да откаже изпращането на искане за сваляне на нечии депутатски имунитет, ако е бил сезиран от наблюдаващите прокурори по дадено разследване. Трето, опитите на Рена Стефанова да използва частния случай, при който очевидно самата тя признава собствената си вина, за политически атаки срещу Гешев, показва тенденциозното отношение на представители на „Продължаваме промяната“ към съдебната власт и най-вече пълното им неразбиране що е то разделение на властите, междуинституционален диалог и особено – върховенството на правото.

Някои ще кажат – дребен казус, депутатката просто се е защитила публично. Но реакцията на Рена Стефанова е показателна за принципите и морала на провалилата се „промяна“. Необмислени внушения, неподплатени с факти клевети, са само част от инструментариума, с който от години политици „еднодневки“ се опитват да трупат дивиденти на гърба магистратите и особено на обвинител №1.

Реакцията на Рена Стефанова отпреди два месеца и финалното решение на съда, показва всъщност цялото политическо лицемерие на „променкаджиите“, които търсят вината другаде за собствения си провал. Идентична е ситуацията и с друг, много по известен кадър на „Продължаваме промяната“ – Лена Бориславова. От няколко дни, началничката на кабинета на Кирил Петков занимава медиите с това, че прокуратурата проверявала договора ѝ като адвокат на Българската банка за развитие.

Бориславова опитва да обвие в мъгла факта, че е наета като юридически консултант от държавната банка на база на договор, подписан от ръководството на ББР, назначено от Кирил Петков като служебен министър на икономиката. Бориславова крие и друг важен детайл – договорът й осигурява месечно възнаграждение от по 14 000 лв., само десет дни след като с охранителна камера е заснета да интимничи на входа на любовна квартира, в която влиза именно с Кирил Петков. Освен всичко това, пред удобни медии, Бориславова се самоизобличава като дава да се разбере, че и до ден днешен получава служебна информация от ръководството на ББР, без да има подобни правомощия.

Пропагандата на „Продължаваме промяната“, която имаше за цел още със старта на самосвалилото се правителство, да дискредитира прокуратурата и особено образа на Иван Гешев като главен прокурор, очаквано претърпя пълна фиаско. Прокуратурата си е на мястото, по-силна от всякога и както става ясно – след като не успяха да я овладеят и подчинят, дори променкаджиите могат единствено да се молят да се споразумеят с нея. По реда на Наказателно процесуалния кодекс.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати