Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Димитър Ганчев: Руското FaceApp дори събира по-малко лични данни от Фейсбук и други приложения

Мнения

Димитър Ганчев: Руското FaceApp дори събира по-малко лични данни от Фейсбук и други приложения

Ние вече сме дали всичките си възможни данни на всички възможни национални служби - късно е да се притесняваме, смята експертът

Приложението FaceАpp определено се превърна в хит откакто известни личности започнаха да публикуват свои състарени снимки. Примерът им беше последван от голяма част от потребителите в социалните мрежи. С нарастване на популярността на приложението обаче се увеличиха и опасенията на мнозина, че по този начин могат да се крадат и лични данни.

САЩ дори заподозряха руска намеса в своята национална сигурност. Можем ли да бъдем сигурни с какви цели се използват снимките ни и има ли опасност от злоупотреба с лични данни? Специално за Tribune.bg темата коментира интернет експертът и главен секретар на организацията „Интернет общество“Димитър Ганчев.

„Това приложение с нищо не се различава от всякакви други такива като например – „коя професия ти подхожда“, „на коя холивудска звезда приличаш“ и т.н. Всички те взимат еднакво количество лични данни и горе-долу имат еднакви цели. Скромното ми мнение е, че паниката покрай него тръгна от няколко сенатора в САЩ, тъй като приложението е руско, оттам тръгна и засиленият интерес към него“, заявява Димитър Ганчев.

Ha 17 юли aмepиĸaнcĸият ceнaтop Чъĸ Шyмъp oфициaлнo зaяви пpeд диpeĸтopa нa ФБP и пpeд Фeдepaлнaтa тъpгoвcĸa ĸoмиcия, чe FасеАрр e зaплaxa зa нaциoнaлнaтa cигypнocт нa CAЩ. Toй пpeдyпpeди, чe милиoни aмepиĸaнци ca дaли дocтъп дo cвoитe лични фoтoгpaфии и дaнни нa pycĸaта ĸoмпaния.

„Това приложение не събира точно личните ни данни. Когато го ползвате, вие всъщност не му казвате кой сте. То получава информация относно вашия апарат, а не номер. Така че, може да идентифицира, примерно, че следващата качена снимка през това приложение е от същия апарат, но там няма данни, които могат да ви идентифицират, за разлика от подобни приложения във Фейсбук, които директно свързват самото приложение с вашия профил и оттам вече знаят кой сте. FaceApp дори събира по-малко информация отколкото останалите подобни приложения. Дали е опасно за националната сигурност на САЩ, това е много далечен изстрел. Винаги може да се намери някакъв аргумент“, категоричен е експертът.

„Всички тези приложения се правят с цел да се обучи някакъв изкуствен интелект. Практически повечето игри във Фейсбук, свързани със снимки, с местоположения, търсене на играчи сред природата, всичко това се прави с цел обучаване на изкуствен интелект. Сега какъв точно изкуствен интелект ще си обучават руснаците и дали са руснаците, и на кого всъщност ще предадат данните, никой не може да знае“, подчертава Димитър Ганчев.

По думите му е ясно единствено, че някаква система някъде ще стане по-добра в пресъздаване на образи в резултат на тези наши занимания.

„Ако американците се притесняват, че тази система не е американска, те могат и да кажат, че е заплаха за тяхната национална сигурност. По същия начин всяка една друга държава би трябвало да се притеснява за собствената си национална сигурност, когато американска компания като Facebook и Instagram събира не по-малко данни. Така че да се фокусираме в сферата на националната сигурност може би е прекалено късно. Ние вече сме си дали всички възможни данни на всички възможни национални служби, една повече или по-малко. Заплахата не е непосредствена. Може би, някаква компания ще стане малко по-добра и понеже тя не е американска, тях ги притеснява, както ги притесняваше Huawei и Китай“, посочва още Димитър Ганчев.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема