Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Димитър Гърдев: Не виждам индикации за въвличане на друга държава в конфликта между евреи и палестинци

Мнения

Димитър Гърдев: Не виждам индикации за въвличане на друга държава в конфликта между евреи и палестинци

Димитър Гърдев: Не виждам индикации за въвличане на друга държава в конфликта между евреи и палестинци - Tribune.bg
Снимка:

За терористичното нападение на Хамас срещу Израел, има ли трета страна в конфликта и спира ли се затоплянето на отношенията между Израел и Саудитска Арабия Tribune.bg разговаря с дипломата, експерт по международни отношения и бивш председател на Комисията по външна политика в Народното събрание Димитър Гърдев.

Г-н Гърдев, Израел обяви намерението си "да стигне докрай" след терористичното нападение на Хамас тази събота, как да разбираме това?
 
В израелските медии се коментира, че това е най-голямото нападение срещу държавата Израел от 50 години насам. Посочват се широкомащабните действия на противника - взривяването на стената, ракетния обстрел на територията на еврейската държава и факта, че наказателни отряди едновременно са атакували 14 селища, в т.ч. с парапланери. Ракети паднаха и в самия Тел Авив. Щурмовите отряди завладяха полицейски управления, гранични застави, което говори за предварително подготвена акция. Обявяването на война говори, че в Израел това нападение се определя като изключително опасно. Ако направим съпоставка с войната "Йом Кипур" от 1973г., в която са загинали 2600 израелци, мога да предположа, че сега цифрата може да бъде достигната.
 
Има ли "трета страна" в конфликта, може ли той да се интернационализира?
 
Има няколко направления за развитие на конфликта. Едното е да се включат  и други страни, т.е. да се интернационализира конфликта. Тук всичко зависи от развитието на бойните действия и това може да се случи, ако отговорът на Израел е изключително кървав. Прекомерното насилие поражда такива реакции от международната общност. Прави ми впечатление, че много от реакциите в подкрепа на Хамас са още на ниво заявления. Имаше спорадични атаки от Хизбула в граничните райони на Ливан, но това не е пълномащабно участие на групировката на страната на Хамас. Така че дори тези групировки изчакват за момента развитието на бойните действия. Самите те са много различни и е факт, че палестинските организации не са толкова единни, например Хамас и Ал Фатах. И Египет се обяви против атаката, тъй като Хамас е крило на "Мюсюлмански братя" в Газа, а самото ръководство на Египет води жестока война с "Мюсюлмански братя" в страната. Саудитска Арабия също зае неутрална позиция. Турският президент Ердоган също видя в този конфликт и вакумът, който се създава, възможност отново да заяви своите претенции за водач на Палестинската кауза, но в никакъв случай не и пряка конфронтация с Израел. Иран също изчаква и едва ли може да се очаква директна намеса на ислямската държава в конфликта на този етап. Според мен за момента не виждам индикации за въвличане на друга държава в конфликта.
 
А защо някои анализатори споменават Русия?
 
Те разглеждат този конфликт в сянката на войната в Украйна. В Близкия Изток Русия провежда военна операция на страната на силите на Башар Асад, имат бази в Сирия, така че обстановката след атаката на Хамас ще влияе и върху действията на тази държава в региона. За момента виждаме пряка намеса на САЩ. Те изпращат авиационната група на един самолетоносач, имат крилати ракети "Томахоук", имат подводници. Планираното от САЩ е десетократно повече и това говори за категоричната им позиция в защита на Израел. Това е и един стопер за въвличането на Иран в конфликта.
 
Да продължим с прогнозата Ви за цялостното развитие на конфликта?
 
Едната възможност е за широкомащабно настъпление на Израел на територията на Ивицата Газа. То ще е свързано с много жертви и от двете страни, тъй като бойните действия ще бъдат водени в градска среда, която е сериозно оборудвана от Хамас от времето, когато завзеха властта в Газа. Този конфликт между палестинци и израелци е свързан с изключително много цивилни жертви и от двете страни. Това нагнетява омразата. Ако отговорът на Израел се изроди в кървава саморазправа, това може да доведе до интернационализация на конфликта. Вторият вариант е една краткосрочна война в рамките на месец, с която виновниците да бъдат наказани.
 
Да бъдат заловени ръководителите на Хамас?
 
Така няма да се навлиза в населените райони на Ивицата Газа. Третият вариант е да се постигне едно споразумение чрез посредници за връщане на заложниците и по този начин да се свали напрежението в региона.
 
Спира ли се затоплянето на отношенията между Израел и Саудитска Арабия?

Естествено, поради търсения ефект на нападението за нагнетяване на настроенията и в двете общности - на араби и на евреи. Аз искам да подчертая, че и от двете страни има крайно реакционни сили. Това правителство на Израел е може би най-реакционното досега. Има партии в коалицията, които са изцяло базирани на такава идеология - например, "Обединени в Тората", "Партията на радикалния ционизъм", "Партията на Ной". Това са партии, които от началото на коалицията си поставяха такива крайни цели като продължаване на заселването в Газа, разрешаването кардинално на въпроса с палестинската автономия, като създаването на Велик Израел. Това бяха целите им. Така че това превителство на Нетаняху в момента е възможно най-реакционното. Затова може да се очаква и търсене на такива крайни решения. Това терористично нападение на Хамас ще има и вътрешно политическо отражение. Изведнъж ще видите как протестите срещу правителството на Нетаняху ще спрат и ще приключат, а войната ще консолидира всички политически сили в Израел.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати