Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Шефката на туроператорите специално за Tribune.bg: Взети са решения и са гласувани закони в ущърб на нашия бизнес! Това е абсолютно скандално!

Мнения

Шефката на туроператорите специално за Tribune.bg: Взети са решения и са гласувани закони в ущърб на нашия бизнес! Това е абсолютно скандално!

По-рано днес служебният кабинет обяви, че спира кандидатстването за помощи на туроператорите за изпълнение на чартърни полети за входящ туризъм

„Няма друга дума, с която да определя ситуацията, освен скандална. Взети са решения и са гласувани закони в ущърб на нашия бизнес. Това, което ние получаваме от държавата в лицето на законодателната власт са само пречки, но не и помощ. Не може в края на летния сезон, когато всички туроператори са разчитали на тази помощ и че ще дойде краят на летния сезон и те ще могат да кандидатстват за тази субсидия, да се променят критериите при свършен факт, така че да се окаже, че някои от колегите не са допустими кандидати“. Това заяви за Tribune.bg Димитрина Горанова, председател на Управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА).

Тя визира конкретно критериите за допустимост, които са променени така, че в момента туроператори, които са използвали за чартъри чуждестранни авиокомпании, няма да могат да кандидатстват. Горанова допълва, че при свършен сезон те няма как да променят партньора си за чартърни полети.

„Това е абсолютно скандално! Видно е, че промяната в закона е направена с цел да се подпомогнат българските авиокомпании, което ние разбира се подкрепяме, и те имат голяма нужда от помощ, но не е това начинът, да се прави постфактум, да се променя програма, която вече е в действие. И сега аз не съм сигурна дори, че някой въобще ще може да кандидатства по тази мярка, тъй като това изменение, както е публикувана и новината на сайта на Министерството на туризма,  изисква нова нотификация от Европейския съюз, която ще отнеме около месец и половина, а пък програмата трябва да се отпусне тази година, за да се усвоят средствата, защото средствата са гласувани в бюджет за 2021 година, дори и времево е малко трудно да се случи това нещо“, допълни още тя.  

Припомняме, че по-рано днес служебният кабинет обяви, че спира кандидатстването за помощи на туроператорите за изпълнение на чартърни полети за входящ туризъм. Причината - обнародваните на 16 септември в Държавен вестник промени в Закона за държавния бюджет на България за 2021 г.

Според промените кандидатите за помощта могат да са „туроператори, които използват български въздушни превозвачи с валиден оперативен лиценз за изпълнение на чартърни полети до Република България с цел туризъм“. Досега нямаше ограничение въздушните превозвачи да са български, а само да имат валиден лиценз за полети до България. Промяната налага да се кандидатства отново пред Брюксел за нотификация на тази държавна помощ и дотогава мярката се спира.

„Може да се окаже накрая, че тази програма никога няма да види бял свят и никой няма да се възползва от нея. Затова казвам, че в лицето на законодателната власт ние виждаме само пречки. Освен това в същия обнародван закон за ревизирания национален бюджет средствата, които са отпуснати за сектор „Туризъм“ също не са описани както трябва“, посочи още Горанова.

На въпрос какви действия биха предприели туроператорите с цел компенсиране на нанесените щети вследствие на спирането на мярката, председателят на АБТТА отговори така:

„За съжаление нямаме никакви полезни ходове, тъй като в момента няма действащо Народно събрание. Никой няма правомощията в държавата да промени закона. А програми, нотификации и постановления на Министерски съвет се издават възоснова на приет закон. Дори нямаме на кого да се оплачем, защото нямаме управляваща партия. Служебното правителство е експертно, а и така или иначе те не могат да направят нищо“.

Тя отново подчерта, че очевидно идеята на промените е била да се подпомогнат директно българските авиопревозвачи.

„Но пак казвам, че изпълнението не струва и изпълнението няма да помогне на никой, изпълнение няма всъщност“, категорична бе Горанова.

Тя разкри, че вчера представители на целия туристически бранш са били на среща с министъра на туризма Стела Балтова.

„Това, което ясно заявихме и трябва да стане ясно на всички е, че ние осъзнаваме, че България не е в позицията на силна икономика, която има достатъчно пари, за да ни подкрепя и финансира в такива трудни времена. Приемаме обаче като абсолютна подигравка помощите, които се отпускат с ревизирания бюджет за туристическия сектор, който включва икономически кодове на туроператори, ресторантьори, хотелиери, нощни заведения, фитнеси, зали за спортни занимания, зали за рехабилитация. Това са десетки хиляди икономически субекти. За всички тях са отпуснати едни 60 милиона лева, които като се разделят, се получава така, че всеки от нас ще вземе по 2, 3, 4 хиляди лева, които няма да ни помогнат с абсолютно нищо. Това, което ние искаме е да ни се позволи да работим, да не ни се ограничават дейностите, защото не само туристическите дейности носят риск за разпространение на коронавирус, да ни оставят да работим, така че сами да си изкарваме парите. Това е което искаме и това е най-голямата помощ, която бихме получили“, отбеляза председателят на АБТТА Димитрина Горанова.  


Топ новини

виж още

Актуална тема