Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Диян Стаматов: Нашата образователна система трябва да преподава умения, а не знания, които не са практични

Мнения

Диян Стаматов: Нашата образователна система трябва да преподава умения, а не знания, които не са практични

Снимка:

Промяната в образованието не е константа, а се извършва постоянно, твърди директорът на 119-то СОУ

Промяната в образованието е постоянно действие, коментира за Tribune.bg директорът на 119-то училище Диян Стаматов. На форума „Конкурентноспособност 2030: Ключови компетентности за успех“ бившият заместник-министър на образованието наблегна на това, че училището трябва да носи преди всичко умения.

Промени ли се образованието през последните години? 

Хоризонтът 2030 г. не е голям. Не може да се каже – сега променихме образованието и това е една константна величина. Промяната трябва да бъде постоянно в най-различни направления.

Кои са те?

Едно от тях, което до голяма степен вече е факт, е свързано с пълна дигитализация на образованието, за да бъде съвременно и адекватно на това, което ни заобикаля. Другото, което, обаче е много по-трудно, е промяна на начина на преподаване, свързан с преподаване на умения, а не толкова на знания. Третият най-важен фактор са учителите, които да променят тази система успешно.

Кое от тях е най-голямото предизвикателство?

Нашата образователна система е консервативна по отношение на преподаването. Преподава смело знания, знания, знания, които обаче на са практични. Това е трудната промяна, която, за да стигне до всички учители в страната, които са най-важните катализатори за тази промяна, е един бавен и труден процес. Но си заслужава усилията да се влагат в тази посока. Всъщност учителите са най-важният фактор, който да промени системата успешно.

 

Диян Стаматов е роден през 1967г. в Карнобат. Завършил е биология и педагогика на преподаването по биология в Софийския университет. Повече от 12 години е директор на столичното 119 СОУ „Акад. Михаил Арнаудов“. Преди това е ръководил 8-мо и 150-то училище в София. В професионалния си път е бил още учител и заместник-директор. От 8.02.2016г. до 2.02.2017г.  Диян Стаматов е заместник-министър на образованието.  

 

 


Коментари (1)

Кака Ганка Много правилно ,но кога ще стане това ? Ходя при студенти 4- ти курс-сега започват практика,какво са правили до сега??? Три години -ТЕОРИЯ!!! Реформи трябваше отдавна да се направят!
08.10.2019 17:45 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема