Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. „Добрите сили“ сами се оцапаха с калта, която хвърляха по Гешев заради визитата му в САЩ

Мнения

„Добрите сили“ сами се оцапаха с калта, която хвърляха по Гешев заради визитата му в САЩ

Добрите сили сами се оцапаха с калта, която хвърляха по Гешев заради визитата му в САЩ - Tribune.bg

Финалният етап от посещението на главния прокурор Иван Гешев в САЩ – участието му в 71-та Национална молитвена закуска във Вашингтон, се оказа звучен шамар по един невъздържан политико-медиен кръг в България, наричащ се доскоро „демократичната общност“, а вече и  „добрите сили“.

Политиците от двете партии у нас – „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“, които най-често се асоциират с американската идеология в много сфери на обществения живот и парадират с принадлежността си към евроатлантическите ценности, положиха неимоверни усилия в последните няколко дни да изцапат с кал новината за посещението на Гешев в американската столица. Техни представители пускаха в публичното пространство димки и инсинуации, че главният прокурор всъщност не бил канен на събитието, заливаха институции и медии с въпроси кой плаща пътуването, частно или на институционално било то, кой друг е присъствал на него и прочие.

Задействана бе и машината на медийната пропаганда в издания като „Свободна Европа“, „Клуб Z”, „Сега“, „Медиапул“, но най-вече в тези на издателя Иво Прокопиев, чиято задача явно бе да ретранслират дословно опорките на същите политици, за да се преиначи максимално новината, че представител на българските държавни органи от най-високо ниво, какъвто е главният прокурор, е приет в Щатите от конгресмени, представители на неправителствения сектор, от най-ярките членове на еврейското общество, както и че осъществява лични контакти с лидери от страни от Балканите. Точно какъвто е смисълът на Националната молитвена закуска.

Главният прокурор Иван Гешев разговаря с Пийт Сешънс, член на Конгреса на САЩГлавният прокурор Иван Гешев разговаря с Пийт Сешънс, член на Конгреса на САЩ

Е, оказа се, че всъщност усилията им са били напразни. Докато на родна земя наши „демократи“ – журналя и политици, се надпреварваха да фабрикуват фалшиви новини за визитата на обвинител №1 във Вашингтон, Иван Гешев правилно не се впусна да ги опровергава. Защото когато едно твърдение е обикновена лъжа, то това лъсва от само себе си. Снимките от 71-та Национална молитвена закуска ясно показаха кой лъже и кой е прав. Горчивината, разбира се, остава не заради друго, а защото в една по-скоро рутинна визита някои привидяха своя провал. Години наред образът на Гешев е сатанизиран. И в един момент той гледа видеобръщение на украинския президент Володимир Зеленски в една зала с краля на Йордания Абдула Втори и съпругата му, с Вук Драшкович, един от сръбските политици, за които няма съмнение накъде трябва да върви Сърбия в геополитически план, приемат го радушно действащи американски конгресмени от Републиканската партия и бивши от Демократическата.

За разочарование на тези, които се опитваха да внушат, че „той (Гешев) не е канен на молитвената закуска“, се оказа, че главният прокурор е сред поздравените от американския президент Джо Байдън  над 1300 чуждестранни  гости на събитието.

За стотни от секундата няколко снимки, качени във фейсбук страницата на прокуратурата, заличиха десетки публикации и вероятно стотици постинги в социалните мрежи, бълващи хибридна пропаганда и откровени фалшиви новини.

Какви бяха ползите за обществото от всички тези напразни усилия да се каже на черното бяло и да се омаловажи посещението на Гешев във Вашингтон, не е ясно, но истерията, в която самопровъзгласилите се наскоро за „добрите сили“ политици и медийните им партньори изпаднаха, само затвърди убеждението, че главният прокурор чисто и просто е мишена, защото е неудобен. И не „съдебна реформа“  искат зависими от олигархията политици, а чисто и просто неговото елиминиране. Явно Гешев е заплаха както заради риска, че схемите им могат да станат обект на разследване, така и защото очевидно той може да изгради на базата на лични контакти напълно естествени, нормални и професионални отношения с представители на институции от партньорски държави, каквито несъмнено са гостите на Националната молитвена закуска, давана от американския президент всеки първи вторник на месец февруари.

От цялата истерия има все пак и една полза не толкова за самия Гешев, за когото вече стана навик да се надсмива над безсилието на враговете си, а за безпристрастните  наблюдатели – видя се, че „добрите сили“ нито са добри, нито са силни. Те просто са фалшиви, както е фалшив и измисленият им свят, в който искат насила да ни вкарат. Е, няма да им се получи.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети