Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Доц. Андрей Чорбанов: Два типа хора не ваксинират децата си – грешно информираните и незаинтересованите

Мнения

Доц. Андрей Чорбанов: Два типа хора не ваксинират децата си – грешно информираните и незаинтересованите

Разработваме ваксини, които ще бъдат абсолютно безвредни и без никакви странични реакции

Специално интервю за Tribune.bg с доц. д-р Андрей Чорбанов, ръководител на департамент "Имунология" в Института по микробиология на БАН.

Разкажете ни с какво се занимавате в момента, доц. Чорбанов?

Аз се занимавам с разработване на нови ваксини и изобщо с ваксинопрофилактика. Нашата идея е да направим ваксини, които ще бъдат абсолютно безвредни и без никакви странични реакции. В момента на дневен ред е справянето със заразата от морбили. Що се отнася до ваксината за морбили, тя е класическа и е от много години на пазара, доказала е своите качества. Изключително добра ваксина е, с много малко странични реакции, които са в рамките на допустимото. Но трябва да се има предвид, че морбили е едно особено опасно вирусно заболяване и то изключително силно. Докато при много от популярните вируси и бактерии заболяването е в някаква степен, в някакви проценти, то при морбили на практика почти всеки контактен, който не е имунизиран, ще се разболее.

Ще ни разкажете ли за новото поколение ваксини?

Ние се занимаваме с разнообразни модели на ваксини, в които идеята е да се открие нов път за имунизация. Такъв, който да бъде абсолютно безвреден – това са ДНК ваксините. Става въпрос за ваксини, които кодират носещите елементи на опасните причинители. Европейската комисия отделя огромни средства за разработването на такива безопасни лекарствени средства. Това обаче са дълги процеси. Всъщност постоянно навлизат нови ваксини. В момента на пазара навлизат ваксини, които са разработвани преди 10-15 години. Дълъг е процесът, за да се докаже, че един такъв продукт е безвреден, че няма странични реакции и може да се използва за масова имунизация. Ето в момента някои от ваксините, които бяха класически, са изместени от нови генерации ваксини. В момента България участва в програми, които разработват съвсем нови генерации ваксини, т.нар. ДНК ваксини, които да бъдат съвсем бъдеща генерация и да бъдат абсолютно безвредни за хората. След 5 до 8 години първите от тези нови ваксини, ще бъдат въведени на пазара.

Защо много родители не искат да слагат ваксини на децата си? Смятат, че по този начин рискуват, за тях ваксините са опасни. Какво бихте ги посъветвали?

Хората, които не се ваксинират са две групи. Едните са противниците на ваксините, които откровено смятам, че не са достатъчно запознати. Между тях между другото няма професионалисти. Между хората, които са антиваксинално настроените няма биолози, няма и лекари. Това са хора, които най-често се информират по едни странни канали от непрофесионалисти и затова те преценяват по един много некомпетентен начин какво е добро за детето им и какво не. Другата група обаче, която не се ваксинира, също е интересна. Това е групата на дезинтересованите. Случаят с болните в Благоевград е точно такъв. Това не са хора, които умишлено не са ваксинирали децата си. Това просто са хора, които са пропуснали или не са се интересували, или не им е било обяснено. Част от проблема идва оттам, че в доста от някои по-маргинални социални групи в развитите държави пропускат календарите и тези групи могат да се превърнат в едно много сериозно огнище на разпространение на заболяванията. Принципът на ваксинациите е, че ако голяма част от хората са ваксинирани, то вирусът или бактерията няма къде да присъства, няма как да персистира и тогава пропуск на двама или трима души, които могат да бъдат по чисто медицинска причина неимунизирани, няма да се усети. Докато при наличие на една по-голяма група неимунизирани от населението, тогава вече има условия за разпространяване на тези вируси и доста повече уязвими хора.

Защо заразата от морбили продължава да се разпространява?

Хората са били в доста свободен режим, имали са контакти с много други хора. Заразата се разпространява, ако има неимунизирани хора. При имунизираните е доказано, че няма как да се получи такава инфекция. Но в тези среди, на тези места, явно има достатъчно такива, които не са имунизирани.

Що се отнася до ваксината срещу морбили?

Тази ваксина, която в момента се използва срещу морбили, е жива ваксина, една от най-класическите, но изключително добра като качества. Приема се, че децата до една година не трябва да се имунизират с нея, защото все пак организмът им трябва да укрепне. Но в този един период хората са предпазени от антителата, които идват от кърмата на майката. Именно затова кърменето е изключително важен елемент, защото осигурява на децата една протекция. Ако не се кърмят, те няма да бъдат предпазени и са изключително рисков контингент в този етап преди да бъдат имунизирани за първи път.

Интервю на Андреа Драганова  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема