Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Дойде ли време неудобната прокуратура да действа?

Мнения

Дойде ли време неудобната прокуратура да действа?

Дойде ли време неудобната прокуратура да действа? - Tribune.bg
Снимка:

Последни метри преди финала на предизборната кампания някои политици решиха да изплюят камъчето за случващото се зад кулисите в българската политика. Там очевидно основна тема и залог за сформиране на следващата власт е главата на неудобния главeн прокурор Иван Гешев – вечна мишена на кукловодите и олигархията у нас.

За съпредседателя на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков вече няма нужда от главен прокурор. Помним добре как в качеството си на премиер той се заканваше в праймтайма на една от телевизиите, че щял да си назначава лични обвинители. Е, правителството му бе позорно свалено, не успя в тази си задача и реши, че изобщо у нас не ни трябва административен ръководител на прокуратурата. За Петков явно въпросите се решават така  – има човек, има проблем. Няма човек, няма проблем. Чист сталинизъм – днес без главен прокурор, утре без прокуратура, накрая менторът на „добрите“ Прокопиев да решава кой е виновен и кой не. Но какво да очакваме от политик, свикнал да кара през просото, прочут със своята некомпетентност, който дори не се посвени да прегази закона и Конституцията, за да се докопа до властовия кокал.

На принципа видяла жабата, че подковават вола, та и тя вдигнала крак, в дискусията за превземане на съдебната власт се включи и позабравената като политик и адвокат Татяна Дончева. За нея съдебната реформа всъщност е начин да се отстрани Гешев. Какво друго може да измисли един адвокат на клиенти на държавното обвинение?

ДПС и те - били готови за „дълбока съдебна реформа“ (според зам.-председателя на партията Йордан Цонев). С кого ще я правят? С Христо Иванов ли, който при възможност ще ги заличи? Нали ако ПП и ДБ вземат съдебната власт, първата им работа ще е да поискат ликвидиране на Движението. И тогава хората на Мустафа Карадайъ ще се борят не за влизане във властта, а за оцеляване, да не ги закрият като партия.

ГЕРБ и те били на линия за уйдурма. За тях пък от Луната погледнато е ясно, че влязат ли в колаборация с цел изпълнение рекета на ПП и ДБ за овладяване на прокуратурата, то до месец-два половината ГЕРБ ще реве от незаконни арести и повдигнати бутафорни и изфабрикувани обвинения. Но ще бъде късно. Арестът на лидера им Борисов ще се стори на симпатизантите на ГЕРБ като сън в лятна нощ.

Истината е, че в България прокуратурата трябва да спре да гали бандитите с бели якички. Бий самара, за да се сеща магарето, е казал мъдрият български народ. Ясно е, че с дипломация и учтивост няма да стане, пък каквото сабя покаже.

Помните и големия зор за т.нар. „Закон на Зарков“ – поправките в НПК и Закона за съдебната власт (ЗСВ) за разследване на обвинител №1? Сега всички дето натискаха за него, вече говорят за конституционна реформа. Последно текстове, писани от мастити адвокати на подсъдими олигарси за промяна на НПК и ЗСВ, или за промяна в основния закон, се искат след изборите в неделя? Нещо май законодателните напъни на служебния правосъден министър не се харесват дори и от парнтьорите му, та и те пуснаха друга плоча – дайте да променяме Конституцията. Това се знаеше и преди, даже Гешев им го казваше, но не искаха да го чуят, беше им неудобно.

За политиците няма инспекторат на съдебната власт с отдавна изтекъл мандат, няма непопълнена повече от година парламентарна квота в Конституционния съд, няма нов Висш съдебен съвет, избран наполовина, няма мигрантска лавина, няма галопиращи цени, нищо няма – всичко е вторачено в „главата на Гешев“. И когато той обясняваше, че ще имаме проблеми с хибридните атаки и пропагандата, всички казваха – „заблуждава ни“, „пази себе си“ и „изкарва се жертва“. Всички виждаме какво се случва с училища и университети от понеделник насам, а изборите са в неделя, какво ли ще стане дотогава.

А когато Гешев показа, че мутрите от Прехода, най-жестоките криминанални типове с контакти на високи нива в партиите и медиите, искат да обезглавят прокуратурата, кой реагира? Дистанцираха ли се политиците или гузно замълчаха?!

Да, прокуратурата наистина е неудобна. Защото удря спонсорите, мръсните пари и нечистите съвести. И е време да продължи още по-уверено по този път – без преговори, без такт, без дипломация и без притеснения. Няма повече време за губене.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети
Какво е отношението ви към готвения ротационен кабинет на ГЕРБ/СДС – ПП/ДБ?
Покажи резултати Скрий резултати