Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Стойнев пред Tribune: В НС се обединихме за запазването на въглищните централи, това е безпрецедентно

Мнения

Стойнев пред Tribune: В НС се обединихме за запазването на въглищните централи, това е безпрецедентно

Стойнев пред Tribune: В НС се обединихме за запазването на въглищните централи, това е безпрецедентно - Tribune.bg
Снимка:

Оставяме ТЕЦ-овете да работят до 2038 година, след което е необходимо да се инвестира и в нови технологии, категоричен е депутатът от БСП

Народните представители приеха днес проект на решение, с което задължават Министерски съвет да промени Плана за възстановяване и устойчивост в част „Енергетика“. Депутатите бяха единодушни, че целта е запазване на въглищните централи в страната. Това се случи, след като ресорната енергийна комисия в парламента късно снощи стигна до общо решение, подкрепено от всички групи, за предоговаряне на плана в частта „Енергетика“, а тази сутрин на извънредно заседание то беше гласувано. В проекторешението се предвижда отпадането на ангажимента на България за намаляване на въглеродните емисии от производство на електрическа енергия с 40% до края на 2025 година, взимайки изходните нива от 2019 година. МС следва да предприеме такива действия, с които да гарантира привеждането на ангажиментите за декарбонизация в съответствие с общоевропейските цели, като се осигури работата на централите за въглища без ограничение поне до 2038 година. От Тribune mотърсихме за коментар по темата депутата от БСП и зам.-председател на Комисията по енергетика към парламента Драгомир Стойнев, който определи взетото с консенсус решение като историческо.

„Снощи на енергийна комисия се случи нещо наистина безпрецедентно. Такова нещо не се е случвало досега в парламентаризма. Всички политически сили се обединихме около целта, че 40% намаление на въглеродните емисиите до 2025 година няма как да се случи и трябва да отпадне от Националния план за възстановяване и устойчивост (ПВУ)“. Това заяви пред Tribune народният представител от БСП Драгомир Стойнев.

По думите му с тази стъпка парламентарно представените партии са показали, че когато се обединят, България може да защитава своите интереси.

„Това означава, че българските миньори, хората, които работят в централите от Маришкия басейн трябва да бъдат спокойни, защото България вече е изпълнила ограничението, което е свързано с намаляване на емисиите. Ние сме дали мандат на Министерски съвет да преговаря с Европейската комисия, тъй като референтната година за намаляване на емисиите трябва да бъде 1990 година. Защо 1990 година? Защото според всички брюкселски регламенти, касаещи климата, 1990 година е референтната година. Ние вече сме изпълнили този ангажимент, като сме намалили нашите въглеродни емисии с над 58% спрямо 90-та година, тоест това ограничение, което беше поставено зад гърба и на БСП и с което ние никога не сме били съгласни, сега вече отпада. Радвам се, че всички политици се обединихме. Оттук нататък работата на българското правителство, в частност министъра на енергетиката, показвайки как единодушно е взето това решение, е да убеди ЕК, че по време на енергийна криза, на война, държавите членки не трябва да поемат допълнителни ангажименти, когато са изпълнили своя основен“, категоричен е Стойнев.

Социалистът увери, че с това решение на парламента всички работещи във въглищните централи могат да бъдат спокойни за своето бъдеще, тъй като ще бъде предотвратена опасността да изгубят своите работни места.

„Затова се обръщам към всички миньори, към всички, които работят в ТЕЦ-овете, да бъдат спокойни както за своето бъдеще, така и за своите семейства, да работят спокойно! И нещо повече – днешното решение потвърждава друго решение, взето от парламента през 2020 година, тогава отново БСП беше водеща партия, с което задължаваме българското правителство да подпомага нормалното функциониране както на мините, така и на ТЕЦ-овете, за да се ползваме от собствено производство на електрическа енергия и да останем енергиен център на Балканите“, посочи Стойнев.

На въпрос как, според него, би трябвало да изглежда Планът за възстановяване и устойчивост в частта „Енергетика“, той подчерта отново:

„Това изречение, в което ни задължават да намалим въглеродните емисиите с 40%, трябва да отпадне, защото вече сме изпълнили този ангажимент, вече сме го направили и всички политически сили, включително „Промяната“ се съгласиха с това нещо. Ето защо хората трябва да бъдат спокойни“!

„До 2050 година трябва да имаме климатична неутралност, тоест никакви емисии. Ние оставяме ТЕЦ-овете да работят до 2038 година, след което наистина е необходимо да се инвестира и в нови технологии. Трябва да отбележим обаче, че България вече инвестира прекалено много във възобновяеми енергийни източници. Неслучайно толкова много централи чакат да бъдат присъединени. От тази гледна точка считам, че ние изцяло сме един надежден енергиен европейски партньор на нашите колеги от Европейския съюз“, каза в заключение Драгомир Стойнев.     


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати