Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. „Герои на новото време“: От „социалистическо отроче” до лидер на „градската десница“

Мнения

„Герои на новото време“: От „социалистическо отроче” до лидер на „градската десница“

Снимка:

Христо Иванов е български политик, юрист, заместник-министър председател и министър на правосъдието в служебното правителство на Георги Близнашки през 2014г. Юристът е министър на правосъдието във второто правителство на Бойко Борисов от ноември 2014г. до декември 2015 г. От 7 януари 2017г. ръководи политическа партия „Да, България!“.

Христо Иванов е роден  на 13 септември 1974 г. в София. Женен, с две деца. С майка му Мария, родена в СССР, се свързва и неговият произход на „социалистическо отроче”. Нейният баща Недялко Бойкикев е български комунист - болшевик, ленинец и политически емигрант. В края на 30-те години на миналия век при една от сталинските чистки той е откаран в ГУЛАГ на брега на Колима, където намира смъртта си. Мария пристига в България с майка си след Втората световна война. Завършва философия  и проявява странности - редом с комунизма почита и Бог. По време на Пражката пролет попада в Чехословакия, където се запознава със съпруга си Любомир Иванов, който е инженер. Тогава тя за пръв път се проявява като „дисидент” и се обявява за „социализъм с човешко лице“. Спасява я това, че е приятелка на дъщерята на Вълко Червенков – Ирина.

През 90-те години на миналия век Мария Бойкикева е активистка в „Екогласност", част от кръга на д-р Желев, на Блага Димитрова и Ивайло Трифонов. И днес тя води активен партиен живот в квартален клуб на БСП в ж.к. „Гео Милев“.

Христо Иванов завършва право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Специализирал е във Fulbright/Hubert Humphrey Fellowship Program, Washington College of Law, във Вашингтон, САЩ, в областта на правото на национална сигурност и процедурите по съдебни назначения в САЩ.

Професионалната му кариера започва през 1996г. До 2002 г. той работи като координатор на проекти в областта на законодателната и съдебната реформи в рамките на Инициатива за Върховенство на закона на Американската асоциация на юристите. Впоследствие до 2006 г. Иванов е независим консултант по проекти на международни институции, свързани с оценка на законодателството и утвърждаване върховенството на закона. От 2006 г. до 2014 г. е програмен директор на Фондация „Български институт за правни инициативи“. За този период доходите на Христо Иванов идват предимно по линия на проекти от неправителствения сектор, финансирани от различни американски фондации и агенции. И до днес в политическите среди е необяснимо как така „отрочето на бившата комунистическа номенклатура“, по думите на проф. Близнашки, е припознат от американците за свой?

От 2002 г. Христо Иванов е вписан като адвокат. На 6 август 2014 г. президентът Росен Плевнелиев назначава Христо Иванов за служебен заместник министър-председател по правосъдие, вътрешен ред и сигурност и служебен министър на правосъдието в кабинета на премиера Георги Близнашки и с това слага начало на политическата му кариера.

„Христо Иванов е творение на президента Росен Плевнелиев. Не аз, той го назначи в кабинета. Аз изразих своите съмнения, с оглед на неговите компетенции, но той ми го наложи", признава днес Близнашки. И подчертава: „Христо Иванов няма един работен ден!“

През 2014 г., броени дни след като е назначен за служебен министър на правосъдието и вицепремиер в служебния кабинет на Георги Близнашки, става известно, че поради неплащане на членски внос в Софийската адвокатска колегия  Христо Иванов е бил глобяван нееднократно и накрая е бил лишен от право да упражнява адвокатска професия за времето от 28 март 2014 г. до 28 септември 2014 г.

Христо Иванов е един от водачите на митингите срещу правителството на Орешарски. Протестите го сближават с крайнодесните Радан Кънев и Атанас Атанасов, които впоследствие го подкрепят в провеждането на съдебната реформа. По това време фамилията има проблем и със сестра му, която е историчка и работи като научен сътрудник в БАН. Съвсем изненадващо името ѝ излиза в картонче като сътрудник на Първо главно управление на ДС. Настойчивите опити да бъде скрит този факт пропадат.

След края на мандата на служебния кабинет, на 8 ноември 2014г. Иванов е избран от Народното събрание за министър на правосъдието във второто правителство на Бойко Борисов - пост, който заема до 9 декември 2015г., когато подава оставка заради бламиране на съдебната реформа.

Срещу „съдебната реформа” на Христо Иванов се изправят и много юристи -  вицепрезидентът Маргарита Попова, проф. Даниел Вълчев, юристи от ГЕРБ, от АБВ, от БСП, от ДПС. По време на проведените дискусии съдии, прокурори и следователи категорично отхвърлят предложенията, а част от тях са обявени за опасни.

На 9 декември 2016г. заедно с Мануела Малеева и Кристиян Таков Христо Иванов анонсира нов политически проект, чието начало е дадено по време на среща „Говорим за България“, проведена в Независим театър. Месец по-късно, на 7 януари 2017г., политикът учредява новата си партия, която се нарича Движение „Да, България“.

На 12 април 2018 г. заедно с Атанас Атанасов, председател на ДСБ и Владислав Панев – председател на ПП „Зелените“, Христо Иванов представя ново политическо обединение „Демократична България“, което се обявява като алтернатива на партиите ГЕРБ, БСП и ДПС.  

 

 

 

 


Коментари (1)

Мила Те всички са комунистически отрочета, 10 ноември го направиха за тях си, не за нас.
21.12.2019 14:09 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема