Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Експерт по киберсигурност: Едва ли компания не е наясно какво правят хората ѝ

Мнения

Експерт по киберсигурност: Едва ли компания не е наясно какво правят хората ѝ

Снимка:

В такъв тип фирми има доста внимателен мониторинг на действията на служителите – все пак те имат по-специални умения, убеден е доц. Златогор Минчев

Възможно ли е самостоятелно действие от страна на обвинения Кристиян Бойков и в компанията му да не са знаели какво прави? Или това е съшито с „бели конци“?

Едва ли компанията не е наясно какво правят хората ѝ, защото в такъв тип компании има доста внимателен мониторинг на действията на служителите именно, заради това, че те имат по-специални умения. По-скоро големият въпрос е друг.

Много е вероятно картината по друг начин да изглежда. А именно – някой подава данните на някой друг. Така в случай, че го хванат – тези данни да бъдат защитени. Защото все пак на 20 годишна възраст, по друг начин застраховка не можеш да направиш. Неприятно е, че процесът не затихва. Да се надяваме, че Прокуратурата ще реши въпроса. В момента се излиза с една теза, че то можело всички доказателства да са прехвърлени на компютъра му. Още нямаме културата за използване на дигитални доказателства в България. Много са нови тези работи за нас!

Тежки обвинения излизат към фирмата. Свидетели ли сме на нови форми на киберрекет. Налагат ли нови практики киберпрестъпниците?

Дотук се знае единствено за застраховките за големите компании. Ако имаше киберрекет, както се твърди, не би трябвало да изтекат данните, защото смисълът на тези данни е да се съхраняват. Ако вземем предвид и че данните, които са в публичното пространство обаче са малка част,  около 2GB, можем да си задаваме вече и други въпроси.

Какво липсва още от това, с което се разполага? Дали другото е с по-интересно съдържание, това вече е друга тема. Тогава би могло и да е вярно. Просто да се показва, че има данни и достъп. А който е засегнат, да си прави изводите какво го чака! Така че, този сценарий при такава ситуация би бил напълно реален. Знаете, че се говореше за около 30 GB, от които е пусната „само илюстрация“.

Изразиха се мнения, че това е организирана политическа атака срещу държавата и Прокуратурата с цел дестабилизиране?

Прокуратурата не виждам да е нестабилна. Това, което ще стане е, че една държавна агенция ще наложи глоба на друга и ние ще платим глобите като данъкоплатци. Нали е ясно, че тези пари няма откъде да дойдат от друго място. По-интересното е, че междувременно зачестиха доста атаки от друг характер. Малко започва истерията да нараства по отношение на това, че всеки опит за проникване вече се тълкува като специализирана акция.

Интернет е пълен с такива инструкции и сега цялата ни младеж, която учи информационни технологии се пробва и тя да блесне в медиите. По отношение на дестабилизацията вицепремиерът Томислав Дончев спомена, че като цяло проблемът е голям, идват избори и това доста нажежава атмосферата. От тази гледна точка можем да коментираме, че се прави опит за дестабилизация.

За съжаление, рейтингът на този вид действия е повече не киберрекет, а кибертероризъм, който по друга графа бива разследван. Имаме известна професионална експертиза и трябва да кажа, че това е изключително притеснително, защото там идеята е просто да има хаос. Но едва ли частна компания има само такъв интерес, ако приемем хипотезата, че наистина са само те самички. Такъв вид атаки са доста по-сложни, има участници и от чужбина. Самата компания има клонове и навън. Явно, че това е доходен бизнес за в бъдеще!  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема