Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Експерт по протокола за Радева в Словения: Това ще е показно как не се прави

Мнения

Експерт по протокола за Радева в Словения: Това ще е показно как не се прави

Експерт по протокола за Радева в Словения: Това ще е показно как не се прави - Tribune.bg
Снимка:

„Ако тя беше попаднала в подобна ситуация с нейния съпруг, как би се почувствала, би ли го изревнувала?“, пита Милена Хлебарова

„Създаде се една дискомфортна протоколна проява, която ще има отзвук не само у нас, в Европа, но и по целия свят. Това ще е показно как не се прави“. Така коментира пред Tribune.bg специалистът по етикет и протокол Милена Хлебарова поведението на съпругата на президента Десислава Радева при официалната визита в Словения. След като целуна за поздрав президента на Словения, Радева изтри следите от червило от бузата му.

„Не забравяйте, че това е среща на Балканите. При балканска среща хората винаги при посрещане или изпращане се целуват. Неприятното в случая е, че е на официално ниво. Те едва ли са толкова близки, че тя да си позволи такъв акт“, коментира още Хлебарова.

„Това е чисто градско действие, чист градски сленг, невербален. Но в протокола това не е допустимо, не се разрешава и за мен не може да се определи като положителна проява“, обясни специалистът по етикет и протокол. Хлебарова посочи, че подобна реакция е нормална, когато си на улицата и се срещнеш с приятели.

Тя е категорична и че в създалата се ситуация президентът на Словения Борут Пахор е реагирал перфектно – дипломатично и джентълменски.  

„Президентът на Словения е много вещ, той реагира много правилно, пусна шега, замаза ситуацията“, смята Хлебарова.

„Ако тя беше попаднала в подобна ситуация с нейния съпруг, как би се почувствала, би ли го изревнувала?“, пита още експертът. По думите ѝ „има повод за съмнение в нейните протоколни познания“.

Според Хлебарова в Президентството има много добри служители по протокол и ако те са очаквали подобна реакция, са щели да я подготвят.

„Освен това тя е много силна личност и тя го показа и на снимката, и чрез действието. „Ето направила съм гаф и аз ще го коригирам“. Това че излиза извън протокола не се вписва в нейните представи, че тя не може да се наложи, т.е. всичко излиза от психологическа гледна точка. Винаги нещата вървят от позицията на нашето развитие. Всеки един човек има своите дефицити и те се коренят в неговите седем години.

Има дефицити на поведение, които се отразяват и в нейните протоколни прояви. Те обаче лесно могат да се коригират“, обяснява Хлебарова.

„Ситуацията не е толкова фрапантна, ако я погледнем от това, че сме женския месец, че се заиграва едно женско насочване към нещата и благодарение на дипломатичността на президента на Словения не изглежда кой знае колко фатално.  Винаги може да се постави задачи да се работи по-дълго върху нейното протоколно държание, когато особено се представя България. Нейният съпруг е с перфектно поведение“, коментира още тя.

Задължително цялото семейство на президента преминава през обучение за протокол. Такова обучение е задължително и за премиера, министрите и всички, които са в публичния сектор и политиката. А целта на международния протокол е правилата да се еднакви за всички, за да се улесни комуникацията. Затова и унифицираните правила се спазват „до точка“, обяснява експертът.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

Дребнотемие Защо се занимавате с такива простотии. Бойко Борисов винаги е извън дипломацията и протокола, последно.дрещата му с Медведев ,но за него не е гаф...
14.03.2019 19:08 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати