Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Гунчева пред Tribune: Промените в Конституцията са мечта на Христо Иванов откакто беше министър на Борисов

Мнения

Гунчева пред Tribune: Промените в Конституцията са мечта на Христо Иванов откакто беше министър на Борисов

Гунчева пред Tribune: Промените в Конституцията са мечта на Христо Иванов откакто беше министър на Борисов - Tribune.bg
Снимка:

Няма как вчера да поискаме оставката на министъра на здравеопазването и днес изведнъж, случайно РЗИ да се сетят да проверяват парламента, смята депутатът от „Възраждане“

„Случайността тук е прекалена и води до извода, че това не е случайност. Няма как вчера да поискаме оставката на министъра на здравеопазването и днес изведнъж, след два месеца работа на парламента, РЗИ да се сетят, че трябва да извършат проверка на депутатите, както и на служителите на Народното събрание. Така че, аз считам това за съвсем целенасочено и явно се опитват да ни отправят някакво послание или да ни уплашат, но както сме показали отдавна, ние не се плашим лесно. Нека да видим каква процедура ще изпълнят. Те като служители би следвало да знаят, че си има процедура. Не е достатъчно да заявят, че ще ни глобят. Първо трябва да ни връчат актове, има възражения, след това трябва да издадат наказателни постановления, а дали ще има глоби най-накрая ще реши съдът“. Това заяви пред Tribune.bg депутатът от ПГ на „Възраждане“ Елена Гунчева по повод днешната проверка на столичната Регионална здравна инспекция в парламента, която е първата от началото на годината.

Припомняме, че по време на проверката на РЗИ по-рано днес беше установено, че 21 народни представители са били без маски, сред тях са всички депутати от ПГ на „Възраждане“, 5-има от ПГ на ГЕРБ-СДС, 2-ма от ПГ на „Има такъв народ“ и 1 от ПГ на „Демократична България“.

На всички тях са изпратени покани да се явят в СРЗИ за връчване на актове за административно нарушение. Предвидените глоби за физически лица са от 300лв. до 1 000 лв.

На въпрос какви действия ще предприемат депутатите от „Възраждане“, ако все пак им бъдат наложени глоби, Елена Гунчева посочи:

„Със сигурност ще обжалваме, най-малкото, защото тези маски са незаконни. Всеки има собствено основание да не ги носи. Някой има здравословни проблеми, други отказват по различни убеждения, включително и политически, още повече е доказано, че тези маски не пазят от абсолютно нищо. Както се вижда в Народното събрание хора със зелен сертификат, ваксинирани, се заразяват, разболяват, а ние, които ходим без маски и голяма част от нас не са ваксинирани, сме си живи и здрави и Слава Богу няма проблеми. Не виждаме някаква по-висока заболеваемост сред нас, отколкото сред колегите, които са със зелен сертификат или са ваксинирани, тоест това е една мярка, която не само е нелогична, но явно няма никакъв ефект върху общественото здраве и би трябвало да бъде премислена“.

Народната представителка от „Възраждане“ коментира пред Tribune.bg и създадената днес Временната комисия за промени в Конституцията, за чийто председател беше избран съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов. Идеята за нея дойде именно от обединението.                

„Откакто беше министър на правосъдието в правителството на Бойко Борисов (бел.ред. второто правителство на Бойко Борисов от 7 ноември 2014 г. до 18 декември 2015 г.) Христо Иванов има привличане към това да прави промени в законите и в Конституцията. Ето сега му се удава възможност да работи в такава временна комисия заедно с други изтъкнати юристи от Народното събрание. Ние лично отказахме да участваме, защото мислим, че българските граждани имат много по-важни проблеми, отколкото създаването на една временна комисия, която на практика няма да свърши нищо. Както виждаме, в момента на управляващите дори им е много трудно да осигурят кворум в залата за разглеждане на законопроекти, а какво остава да осигурят квалифицирано мнозинство за промяна на Конституцията. Още повече, в проекта на решение за тази временна комисия, бяха изложени едни съвсем общи мотиви – щели да се правят някакви промени за правата на гражданите, някакви промени за върховенството на закона, някакви промени в съдебната власт. Но какво точно ще се прави, никой така и не разбра. Няма никакви насоки какво ще върши тази комисия. Като пример ще посоча временните комисии, които досега бяха създадени, както и тези две временни комисии, които от „Възраждане“ предложихме, но бяха отхвърлени. Те имаха съвсем конкретно поставени задачи, тоест знае се какъв е предметът на работа на тези комисии. В случая това нещо липсва. Както виждаме и този проект на решение беше подписан от доста малко хора и не от всички коалиционни партии, нещо, което ме навежда на мисълта, че това не е приоритет, а по-скоро някаква мечта на Христо Иванов да се променя Конституцията“, смята Елена Гунчева.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати