Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Емил Кошлуков: Демокрацията не е последна спирка на метрото – да пристигнеш и да слезеш. Тя е пътуване!

Мнения

Емил Кошлуков: Демокрацията не е последна спирка на метрото – да пристигнеш и да слезеш. Тя е пътуване!

Снимка:

Имаме една България, която е член на ЕС и НАТО. Гражданите пътуват свободно, могат да говорят свободно, да се чувстват пълноценни хора, смята той

Интервю на Tribune.bg с генералния директор на БНТ Емил Кошлуков по повод 10 ноември – 30 години от падането на комунистическия режим в България

30 години демокрация в България, какво всъщност ни донесе 10 ноември 1989 година?

Датата е символична, 10 ноември – падането на Живков. Процесите започнаха доста преди това и всъщност не са спирали от 9 септември. Съпротива винаги е имало срещу този режим. Така че, падането на комунизма беше в резултат на много фактори – Рейгън е една от причините, поляците и „Солидарност“ са друга, чехите, които започнаха битката. Това ни донесе всичко, което правим в момента, включително това интервю. Иначе нямаше да го правим. Нямаше да има нито интервю, нито мен.

През какво преминахме като българи през всички тези години?

През доста трудности, грешки и несполуки, но в същото време постигнахме и доста успехи, развитие, перспективи. Демокрацията е процес. Всеки ден трябва да се бори човек за нея. Тя не е последна спирка на метрото – да пристигнеш и да слезеш. Тя е пътуване!

Какви са изводите и последствията от Прехода?

От днес да погледнеш назад, е лесно да намериш грешките и несполуките. Със задна дата, когато вече всичко си видял, можеш да го отчетеш по-лесно. Така че, можем да покажем неща, които не успяхме да направим и от друга страна, имаме една България, която е член на ЕС, на НАТО. Гражданите пътуват свободно по цял свят. Могат да работят, където си искат, както си искат, каквото искат, да говорят свободно, да ходят на църква, да се чувстват пълноценни хора. Това го нямахме преди!

Какъв е пътят на България оттук нататък?

Да реши демографския си проблем, да успее да намали емиграцията, да увеличи раждаемостта, за да се запази нацията и българщината, и да подобри стандарта на живот. Хората да получават повече пари. По това трябва да работим всички, правителството най-вече!  


Коментари (1)

ТЕМИДА КОЩЛУКОВ, ТИ АГЕНТИНО НА ДС, КОЙТО СИ ЖИВЕЕШЕ В БИБЛИОТЕКАТА НА ЗАТВОРА И ТОПЕШЕ ОСТАНАЛИТЕ..
КАК НЕ ТЕ Е СРАМ, МАХАЙ СЕ, БЪДИ ПРОКЛЕТ!.
11.11.2019 22:06 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема