Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. EURACTIV: Номинацията на Станишев е шок за българските социалисти

Мнения

EURACTIV: Номинацията на Станишев е шок за българските социалисти

Снимка:

Твърди се, че те гледали на ставащото като трик на Борисов да отслаби тяхната партия

Въпреки че още официално го няма на хартия, евролидерите предлагат българинът Сергей Станишев, президент на ПЕС, да оглави новият Европейски парламент за следващите 2 години и половина. Това е част от одобрения пакет, който дойде от срещата на върха в Брюксел.

През втората половина от 5-годишният мандат се очаква начело на ЕП да е Манфред Вебер, неуспешният немски шпиценкандидат.

Включването на Станишев в договорката цели да задоволи неписаното изискване Източна Европа да бъде представена сред топ позициите в Европа, пише EURACTIV.

На излизане от Съвета, българският премиер Бойко Борисов направи иронична вметка към лидерите на Българската социалистическа партия (БСП) – основната опозиция в страната.

Широкоизвестно е че лидерът на БСП Корнелия Нинова има идеологически разминавания със Станишев. Поради тях той – бивш премиер и сега президент на ПЕС, не беше дори водач на 5-членната делегация на партията в ЕП.

„Ние силно го подкрепяме“, каза Борисов, визирайки и шестимата евродепутати от партията си.

„Неговата партия не го подкрепи дори да е начело на тяхната делегация, но аз уверих всички колеги на Съвета, че ще го подкрепим. За България ще е голяма чест и гордост да имаме сънародник на такъв висок пост. Въпреки че собствените му хора не го харесват“, каза Борисов.

Запитан кой е предложил Станишев, той каза:

„Не мога да ви кажа. Няма да е честно… Ние не предлагаме президенти на ЕП. В пакета казваме само кой пост ще е за ЕНП, кой за социалистите и кой за АЛДЕ“.

Според източници на EURACTIV новината за Станишев идва като шок за българските социалисти и ръководството на БСП у дома. Твърди се, че те гледали на ставащото като трик на Борисов да отслаби тяхната партия.

Европарламентът трябва да избере своя ръководител в четвъртък. Изненадващо, след публикуването на статията, от Страсбург дойде новината, че лидерът на групата на Социалистите и демократите Ираче Гарсия Перес е предложила италианецът Давид-Мария Сасоли за позицията.

Това може би е знак, че евродепутатите ще поставят в риск цялата договорка, взета на Срещата на върха от държавните глави и правителствените ръководители.  


Коментари (1)

НАРОДНА ЯСНО Е, ЧЕ СТАНИШЕВ, БОЙКО И ДРУГИТЕ МУТРИ СА ЗАЕДНО...
ЗАЕДНО ПРОТИВ НАРОДА. И ДВАМАТА СИ ПЛЕТАТ КОШНИЦАТА И ПЪЛНЯТ БАНКОВИТЕ СМЕТКИ ОТ НАШИЯ ТРУД И ПОТ.
КОГОТО НАПАДАТ И РУГАЯТ НАЙ- МНОГО - ТОВА Е СПАСИТЕЛЯТ НА НАРОДА!
ВРАГЪТ НТА МАФИЯТА!
05.07.2019 23:15 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема