Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Евелина Славкова: ГЕРБ едва ли ще даде София, има добри кметове и в Бургас, Стара Загора, Враца

Мнения

Евелина Славкова: ГЕРБ едва ли ще даде София, има добри кметове и в Бургас, Стара Загора, Враца

Снимка:

БСП тръгва от ниска база на местните избори

Автор: Мила Гeшакова, „24 часа“

- БСП се разграничи от Сергей Станишев, който похвали премиера Борисов за държавническата му позиция, когато го подкрепи в преговорите за водещите постове в ЕС. Как обяснявате тази реакция?

- Позицията на БСП към изказването на Сергей Станишев е продиктувано от две ясно очертани линии, които се наблюдават в партията. Те не са нито нови, нито изненадващи. От една страна, има силно опозиционна позиция на БСП спрямо Бойко Борисов. От друга страна е линията срещу Сергей Станишев. Тя е особено видима след нежеланието на Корнелия Нинова да сложи Станишев в листата за европейските избори. Извън битовизмите във вътрешно-политически план демонстрирането на политическо разбирателство и подкрепа, каквото наблюдавахме от страна на Борисов и Станишев, е с положителен знак.

- ГЕРБ удържа 10-а победа на евровота. В кърпа ли са ѝ вързани местните избори?

- Предпочитам да не мислим каквито и да било избори като предварително решени. Такъв тип усещания отблъскват хората да гласуват, а могат да създадат и усещане за някакъв тип нечестност във вота. Всеки избор си е сам за себе си, защото се случва в различен политически и социален контекст. Местните избори са доста специфични. При тях и динамиката на всяко населено място е различна. Трябва да имаме предвид и изходните позиции, от които се тръгва. Днес имаме синя карта в местната власт, и нито един областен град на БСП. Тоест ГЕРБ тръгват от една много силна позиция, а БСП от много ниска. В тази ситуация загуба на областен град от ГЕРБ ще се чете като ерозия, а победа в областен град на БСП - като победа. Това ще бъдат и първите избори на ГЕРБ без Цветан Цветанов. Проблемната точка за вота наесен за управляващата партия ще бъдат балотажите, където очакванията ми са, че опозиционните партии ще се обединяват срещу кандидата на ГЕРБ.

- В кои големи градове победите на ГЕРБ са сигурни?

- Трудно е да се даде такава оценка. Разбира се, на места ГЕРБ имат много силни кметове, които ще запазят своята позиция. Бургас, Стара Загора, Враца са примери за добри градоначалници. На места е видно, че има кметове за смяна. Натрупано е напрежение, което трябва да бъде отпушено. В хода на линията на Борисов в третия му мандат да сменя прегрешилите, е възможно да има промени на кандидати. Тази промяна ще освежи партията и ще промени чувството за застиналост. Но все пак е необходимо да видим кои ще бъдат кандидатите и тогава можем да коментираме по-детайлно. Всички си спомняме усещането за победа на ГЕРБ на президентските избори през 2016 г., а след издигането на Цецка Цачева нещата се промениха. Така че трябва да бъдем внимателни в прогнозите си.

- Какъв ще е изходът в София? Може ли да я спечели БСП например, или някой от десните?

- За да прогнозираме какъв ще бъде изходът в София, трябва да видим кои ще бъдат на входа. ГЕРБ ще вложат усилия в София, защото се натрупаха проблеми, които носят пасиви. Но, разбира се, трябва да сме наясно, че ГЕРБ трудно ще дадат София. Загубата на столицата за една управляваща партия ще окаже своя негативен ефект. Чува се името на Мая Манолова за вероятен кандидат за кмет на столицата. В национален мащаб тя е с висок рейтинг, което обаче не гарантира задължително победа. Въпросът дали тя ще участва в тази битка, е все още отворен. Тъй като в столицата се създаде огромно напрежение заради ремонтите, въпросът е дали ще надделеят тези, които казват: „Не е идеално, но е важно, че се прави нещо”, или тези, които казват „Не е важно, че се прави нещо, когато не е направено идеално”. Мисля си, че първата група ще надделее над втората. Но все пак да видим всички кандидати.

- Ще бъда съвсем конкретна - ако двубоят в София е между Йорданка Фандъкова и Мая Манолова?

- Има такава вероятност. Това определено би бил тежък двубой, но трябва да изхождаме и от факта, че София е традиционно син град и на кандидат с червен профил ще му бъде доста трудно. Вече споменах, че Мая Манолова е с най-висок рейтинг, но това не означава автоматично, че този рейтинг ще бъде обърнат в гласове. В София не трябва да подценяваме и друг играч в лицето на „Демократична България”. В хипотезата на изборите на балотаж да се явят Фандъкова и Манолова, то този електорат може да се окаже кингмейкър и да реши този двубой. Не трябва да подценяваме и друг много важен факт - дали Борисов ще се намеси в кампанията в София, което изобщо не изключвам. Видяхме какъв ефект имаше активността на Борисов на европейските избори. Други важни елементи, които също ще имат своята тежест, е например откриването на нов лъч на метрото. С една дума множество фактори ще имат тежест в това какво ще се случи в столицата.

- БСП си постави амбициозни цели за местния вот. Как ще се представи след загубата и смененото ръководство на партията?

- БСП, както вече споменах, тръгва от една много ниска база на местните избори. Така че всеки град, село, което спечелят отгоре, ще си го пишат като победа. За предстоящите избори БСП са изправени пред няколко основни предизвикателства. Първо, да намерят нов разказ за себе си. Защото от резултатите на евровота стана ясно, че разказът „ще свалим ГЕРБ”, „ще сменим модела” и т.н. по-скоро отблъсна - излъчваше доста агресия, революция и това не се хареса на електората. Второто предизвикателство е свързано с вътрешните сътресения, които наблюдавахме преди, а продължаваме да наблюдаваме и след евровота. Видно е, че опозицията ще чака по-добри моменти след местните избори. От своя страна Нинова е изправена пред предизвикателството да намери език с тази опозиция и най-вече да намери златното сечение в избора на кандидати. В противен случай при наложени от Нинова кандидати, е възможно да видим тази вътрешна опозиция да не даде всичко от себе си на местните избори. Извън този контекст е видно, че БСП се нуждае от силен тласък - дали ще е от нови лица, политики и т.н., но такава необходимост седи. Всъщност това важи в голяма степен за всички партии, които са трайно на политическата сцена.

- Има ли шанс за по-малките партии да вземат местна власт и кои са?

- Местните избори позволяват изява на малките политически партии. Този вид избори позволява също и независими кандидати или местни коалиции да се позиционират. В това няма нищо ново. Както на предходни местни избори, ще има населени места, където местната власт няма да бъде част от формулата на големите политически партии. Например в Пловдив патриотите имат силна фигура, която за няколко десети от процента загуби на последните два избора и ако се яви пак, може да има интрига.

- Очаквате ли нова формация да се появи наесен? Каква роля би изиграла формация на Слави Трифонов? Или на някой друг влиятелен политик?

- Като заговорим в България за избори, все водим разговора за нови партии. Това е моето усещане и при наближаващи избори. Има обществено търсене за нов субект, въпросът е кой ще е и дали ще може да уплътни целия този вакуум, или само част от него. Все чакаме зад ъгъла да се появи новото, а често то е като старото. Да не кажа, почти винаги. Тревожно при това очакване за поява на нови политически формации в България преди избори, е напояването с усещане, че някой нов търси келепира и затова иска да влезе във властта и да я вземе. Според мен това по-скоро допълва негативното мнение на българина към политическата класа. Та връщайки се към въпроса ви за появата на новите субекти на местния вот, аз си мисля, че е възможно да се появят в определени населени места. Например кандидати на Слави Трифонов.

- Анализатори допускат, че той по-скоро ще се задоволи с ролята на кингмейкър, отколкото да прави структури, а няма и време. Какво имате предвид под „кандидати на Слави Трифонов”?

- Ако Трифонов не създаде партия, която да издигне кандидати, а има просто инициативни комитети, това няма да създаде стабилен фундамент за един политически субект, какъвто от много време предвиждаме, че иска да направи. Кандидати, издигнати от инициативни комитети, нямат право на листа за общински съветници и ако Слави евентуално някъде направи пробив с кандидати, то ще бъде в по-малки градове. Без листи за общински съветници такъв тип кандидати ще бъдат зависими от общинските съветници на други партии. От друга страна, има много малко време за организирането и намирането на толкова много хора, които да бъдат включени в листите по места. Видно е и от конкурса за политици, какъвто Слави и екипът му направиха, че ще се търсят кандидати, които не са участвали в политиката. Друг вариант, който може да наблюдаваме, е да подкрепи определени кандидати. Спомняме си 2009 г. с подкрепата му на мажоритарен кандидат във Варна на парламентарните избори. Подкрепа даде и на Меглена Кунева. Предизвикателството пред Трифонов е голямо и в организационно отношение, в избор на кандидати и в политически послания.

- Ако ГЕРБ спечелят наесен, това гарантира ли им победа на следващите парламентарни избори?

- Няма нищо гарантирано. Ако ГЕРБ препотвърдят силните си позиции на местните избори, то спечелването на парламентарни избори не е 100% сигурно. След европейските избори се чуваха гласове, че ГЕРБ са спечелили, защото държат местната власт. Но и БСП са държали местната власт, но са губили избори. Едното не е равно на другото. Трябва да имаме предвид също, че местната власт трупа недоволство, което може да се прехвърли като протестен вот на парламентарни избори. Но разбира се, няма как да не отбележим, че това да си добре позициониран в местната власт, има и своите инструменти. Крайно несериозно би било даването на такава прогноза, когато не знаем какви промени ще се случват до парламентарните избори, в какъв контекст ще се провеждат.

- Каква ще е траекторията на Борисов - говореше, че иска да се оттегли след 2021 г.?

- Обичан или не, хвален или не, Борисов е политик, чието оттегляне ще създаде сериозен политически вакуум, който няма толкова лесно да бъде запълнен. Или поне не се вижда политическа фигура днес, която може да го направи. Преимуществото, което Борисов има от мястото си на политическата сцена и дългото присъствие на нея, е, че може да режисира сам своето оттегляне. Да реши кога това да се случи. Това е силен коз в ръцете на всеки политик, защото малцина имат тази възможност. Но това Борисов го е правил и с подаването на две оставки. Едно може би е ясно, че оттегляйки се от поста на министър-председател, не означава, че Борисов няма да бъде част от политиката. С оставането си в ГЕРБ, каквато заявка даде, ще продължим да виждаме неговия почерк.

- Чух ви да казвате по една телевизия, че темата за новия месия, когото българите все чакат да ги оправи, не е актуална. И че очаквате промени в лидерството. Обяснете къде и кой.

- Мисля, че в последните години това усещане, че месия ще ни оправи, вече се изхабява, дори бих била по-крайна - изхаби се. Това е постулат на 90-те. В това се крият най-малко две неща - надежда за по-добро бъдеще и отказ ти да действаш за подобряване на ситуацията. На нови политически лидери идващи с гръмки обещания, вече се гледат по-резервирано. Но проблемът, който остава в начертаната формула е, че се изгуби надеждата, но остана отказът от действие. Тук нямам предвид, че трябва революция, а по-скоро еволюция - еволюция в мисленето, в разбирането на българите, че нещата зависят много повече от тях, отколкото си мислят. Не трябва да се мисли в тесните граници на дадено правителство, на конкретно управление. Защото може да дойде правителство, което да подреди много къщичката ни, да направи хиляди реформи, като това ще даде своя ефект. Само че истинска промяна може да се случи с промяна в разбиранията на българина. Българинът трябва да спре да мисли държавата като нещо отделно от него и да проумее, че държавата е самият той. Ето това е истинското предизвикателство.

ВИЗИТКА

Евелина Славкова е родена през 1989 г. в Сапарева баня. Завършила е национална хуманитарна гимназия, бивша Солунска, в Благоевград през 2008 г. В СУ “Св. Климент Охридски” завършва социология и политически мениджмънт.

Работила е в екипите на големи социологически агенции. Съосновател е на изследователски център “Тренд” от 2016 г.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още