Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Евгени Будинов: Банкя – това е столицата на София

Мнения

Евгени Будинов: Банкя – това е столицата на София

Снимка:

Актьорът-депутат разказа за пъстрата програма по случай 50-годишнината на град Банкя

Тази година град Банкя става на 50 години. Кулминацията на юбилея са традиционните празници на минералната вода, здравето и дълголетието „Горешляци 2019“, които са в своя разгар. Столична община, район „Банкя“ кани всички свои жители и гости да отбележат подобаващо половинвековния юбилей на града с богата културна програма. Кои са акцентите и какво да очакваме през следващите дни, как градът се промени през последните години – специално за Tribune.bg разказа актьорът и депутат от ГЕРБ Евгени Будинов.

„Подготвили сме много пъстра, много богата програма по случай 50-годишнината на град Банкя. Техникумът за обществено хранене в града също става на 50 години. Това, в което аз взех по-активно участие и за което съм помогнал, е на първо място един страхотен фестивал, който направихме още през май месец – „Фестивалът на уличните артисти“. Около 30 най-различни артисти взеха участие в него. Той продължи два дни. Идеята е този фестивал да стане традиция и всяка година да има благотворителна кауза, като тази година събрахме пари за три маси със столчета за шах. Те ще бъдат разположени в парк „Кестените“ и ще бъдат открити на 18 август от 17 часа. Всеки, който има желание, каним на шах!“, заяви Евгени Будинов.

„Кулминацията на „Горешляци“ ще бъде този четвъртък, когато ще има „Ден на младите“. Ще има и концерт с мое участие, в който ще се изява и като певец. Зам.-кметът по културата в Банкя Александра Александрова, която е и певица, също ще пее. Черешката на тортата е Ицо Хазарта, който ще представи песните от новия си албум „Неправилен рап“, което е събитие , защото Ицо Хазарта за първи път е в Банкя“, разказва актьорът.

Петък е посветен на рока и рокерите. Програмата започва с представяне на книгата на Византи Христов „Банкя – историята на един курорт“ в ТИЦ Банкя и продължава с мото рок вечер, мото парад и концерт на група „Конкурент“ в парк „Ротонда“.

В събота веселбата започва още преди обед с авто-ретропарад и рокендрол концерт с участието на Александров Рагтайм Бенд от 11 часа, отново в парк „Ротонда“.

„За доброто настроение в събота вечер ще се погрижат Ансамбъл „Българе“, които ще представят невероятен, много атрактивен концерт-спектакъл. Ще бъде нещо наистина чудно! Не пропускайте и празничната заря от 22 часа“, приканва ни Будинов.

Последният ден от празничната програма е  неделя, когато ще има традиционен пленер на художниците, свързани с галерия „Тандра” и Банкя. От 14 часа маестро Иван Яхнаджиев ще рисува с децата на Банкя  в парк „Кестените“. Сред акцентите в неделната вечер са прожекцията на филма „Бай Ганьо в Банята“ и закриване на Горешляци 2019 със специалното участие на Калин Сърменов.

„Другото, с което много се гордея е една инициатива, която стартира миналата година – „Лятно кино Банкя“, която подкрепя българското кино и затова се прожектират само български филми. Миналата година имаше пет филма, тази са десет. Това е нещо, което също бихме искали да се превърне в традиция. Входът е безплатен. Позволихме си да предложим и два ретро филма – единият е „Баш майсторът на море“, който беше представен по повод 85-годишнината от рождението на Кирил Господинов заедно с фотоизложба и книгата  „Баш Майсторът Завинаги“ на Веселина Господинова. Другият филм е емблематичен за Банкя, защото е сниман в банята в Банкя. Това е „Бай Ганьо в банята“. Г-жа Фандъкова направи посещение на банята, където тече ремонт и май месец догодина тя ще бъде отворена за гражданите. Банята е символ  на града и е много важна. Затова решихме да излъчим този филм. Освен това Георги Калоянчев е много свързан с град Банкя. Тук той има вила. В момента синът му Ивайло живее в нея. Големият български актьор е бил и зам.-кмет по културата в града“, разкрива ни Евгени Будинов.

„В Банкя ще намерите много културен, кулинарен и спа туризъм. Градът все повече възвръща своята слава и отново се превръща в курорта, който хората помнят. Има все повече места за спа процедури, балнеолечебни санаториуми, хотели. Плажът, който наскоро беше открит, е страхотен. През последните години, откакто Рангел Марков от ГЕРБ е кмет, градът много се разви. Центърът е обновен. Фестивалът на уличните артисти беше посетен от много хора. Сега по време на „Горешляци 2019“ интересът също е много голям. Събота и неделя Банкя винаги се пълни с туристи. Всички хора, с които се срещам, казват, че се чувстват някъде извън България, като сравняват града дори с Будапеща. Работи се и за една велоалея, с което все повече Банкя ще заприлича на европейски град. Аз обичам да казвам едно нещо – Банкя – това е столицата на София. Навремето баба ми даваше стаи под наем все едно сме в Несебър. Смятам, че тези времена все повече се завръщат“, гордее се със своя град актьорът-депутат Евгени Будинов.  


Коментари (1)

КУР_ЗА_БКП-2 "ГРЕБ и ЧУК" ☭ ОЩЕ ЕДИН АНАЛлИЗАТОР НА ПОЖАРНИКАРА "БУДА"
18.07.2019 21:50 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема