Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Евгений Михайлов: ДБ и ПП тъпчат с власт гушата на Радев - така, както се угояват гъски

Мнения

Евгений Михайлов: ДБ и ПП тъпчат с власт гушата на Радев - така, както се угояват гъски

Евгений Михайлов: ДБ и ПП тъпчат с власт гушата на Радев - така, както се угояват гъски - Tribune.bg
Снимка:

За политическата ситуация в страната, ще излъчи ли 49-тият парламент редовно правителство и защо е това бързане парламентът да се събере преди Великден, Tribune.bg разговаря с режисьора Евгений Михайлов, заснел репликата "По-добре танковете да дойдат".

Г-н Михайлов, как оценявате политическата ситуация у нас след изборите?

Резултатите от изборите показват, че безсмислено загубихме две години в експерименти и поредни избори, вместо да има правителство на тези, които са декларирали в своите програми т.н. евроатлантически ценности – да бъдем лоялен и предвидим партньор в ЕС и в НАТО, да помогнем на Украйна, която е нападната от Русия, да вървим към еврозоната, където трябваше да сме още преди една година, да влезем в Шенген, да модернизираме държавата си и т.н.

Ако между партиите, които са записали тези принципи и приоритети, има разговори и разбирателство, би трябвало да управляват заедно. Вместо това виждаме отново, според мен вече не случайно, желание на едни политици, които се правят на много чисти, да продължат служебното управление на Румен Радев. На миналите избори можеше да се допусне, че не е съзнателно, но сега те осъзнато предоставят това управление на президента Радев с всички рискове за българската държава. Това, което е особено цинично, е, че искат импийчмънт, след като преди това те са го избрали. Защото импийчмънт на президента е де факто съставяне на редовно правителство, което ще отнеме от ръцете му всички властови позиции, които Радев овладя чрез служебното правителство. Ако има съставено редовно правителство, президентът ще трябва да изпълнява задълженията си по Конституция, както го правеше първите три години – ще открива форуми, ще ходи на представителни посещения, ще чете слова по време на националните празници и Нова година и ще продължи да иска свалянето на санкциите срещу Русия. Той това правеше първите три години. После благодарение на тези, които последваха вдигнатия му юмрук през 2020г. и в момента саботират съставянето на правителство, той получи цялата власт. Сега те се сърдят на някого, а би трябвало ние да се сърдим на тях, защото те са причината Румен Радев да упражнява властта, те са причината да не се изпълнява Планът за възстановяване и устойчивост, да няма приходи в България. Надявам се най-после на това да бъде сложен край.

Нещо повече свидетели сме на една голяма спекулация, че Бойко Борисов извивал ръце, защото казал, че няма да подкрепи бюджет, ако няма редовно правителство. Азбучна истина е, че бюджетът на една държава е ангажимент за нейната политика не само за текущата, а за следващите три години, защото бюджетът се прави на база три годишна прогноза. И този, който ще приема бюджета, би трябвало да се ангажира с изпълнението му, а това може да е само редовно правителство. Не може изобщо да се прави бюджет - това е все едно съседите да ви направят бюджет какво вие да правите във вашето домакинство. Няма как да се случи подобно нещо.

И какво е това бързане парламентът да се събира преди Великден?!

А колкото до Страстната седмица аз мисля, че е по-добре да има яснота още преди Разпети петък, отколкото мъките и догатките да продължат по време на предателството в Гетсиманската градина, разпъването на Христос и неговото възкресение след това.

Има ли български президент след промените, който така да „преяжда” с власт, както настоящият?

Аз не си спомням български политически сили, като ДБ и ПП, които така да тъпчат с власт гушата на президента, както се угояват гъски. Защото не той преяжда с власт. Той не си е взел никаква власт. Дават му я тези, които не искат да упражняват властта. 

Не трябва да се сърдим на Румен Радев. Той е такъв, какъвто е. Ние знаем какъв е той от момента, в който се появи като кандидат президент по т.н. план на Решетников. Ние знаем какъв е той от първото му служебно правителство, когато беше готов да загърби сделката за самолетите Ф-16 и да купува Грипени без въоръжение и без системи, които след това пак трябваше да се купуват. Ние знаем какъв е президентът Радев от предизборната му кампания, когато в дебата той каза – „Какъв да е Крим, руски е!”. Ние го знаем това. Тези, които в момента продължават да му подаряват властта, би трябвало също да го знаят. Те знаят всичко, което изброих, но гласуваха и го избраха пак, и се снимаха на неговите предизборни плакати с надпис – „С Вас сме, г-н Президент”. Аз не мога да се сърдя нито на Румен Радев,  нито на целия негов екип от съветници, нито на неговия Инициативен комитет, който го издигна, а вътре имаше 27 агенти на Държавна сигурност. Те са ясни, поне за мен. Защо не са ясни за тези, т.н. „умни глави” и „единствени демократи”, които две години ни разиграват, аз не мога да разбера. Не мога да разбера и нахалството на същите тези хора, които тръгнаха след юмрука на Радев през 2020г., а сега громят с обидни квалификации 100 или 120 човека, които написахме апел към политическите сили да се състави редовно правителство, за да не се продължава този опасен курс, който може да извади България от геостратегическата й орбита.

Именно тези хора с цялото си „красиво” говорене, де факто, вдигнаха за тези три години процентите на ПП „Възраждане” тройно и сега отново правят същия експеримент – тропат с краче, като Асен Василев, че няма да правят правителство, с което още повече ще се засилят позициите на ПП „Възраждане”, а това въобще не е безопасно за държавата.

Може пък политиците да стигнат до идеята за експертно или програмно правителство?

Няма експертно или програмно правителство, както го наричат. Има правителство, зад което стоят определени политически сили и поемат политическа отговорност. Защото през есента на 1990г. резултатите от правителството на Димитър Попов с експерти от СДС и БСП -  преименуваната БКП, са такива, че непопулярните решения бяха прехвърлени на СДС, а не на БСП. Същото се случи и при правителството на Любен Беров. След две години на власт на това уж програмно правителство, избрано с мнозинството гласове на БСП и ДПС, когато СДС 7 пъти му поиска вот на недоверие, накрая през 1994г. БСП спечели изборите и каза – „Ние не сме управлявали, нямаме нищо общо с правителството на Беров”. Това, обаче, го знаят хора с опит, които са сърбали тази попара. А тези момченца, които са учени – недоучени, с образование, но с пълно отсъствие на политическа интелигентност, могат само да направят беля на държавата, нямайки памет за всичко, което се е случило в България през тези години. И ме е срам да гледам, че има хора с глави на раменете си, които могат да подкрепят приказки и мечтания на Асен Василев и на Кирил Петков, тяхното безотговорно поведение. За тях го разбирам, защото те са такива, не случайно техният политически баща Румен Радев ги нарече шарлатани. Защо интелигентни хора, претендиращи да са продължители на демократичните традиции, могат да лапнат същата тази въдица, аз не мога да разбера!

Дано политиците с опит в 49-тия парламент да стигнат до разговори и разбирателство, които са необходими за кабинет?!

Дано!

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети