Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Г-н Президент, късата памет лесно се опреснява с търсачката на Гугъл

Мнения

Г-н Президент, късата памет лесно се опреснява с търсачката на Гугъл

Снимка:

Радев в търсене на истината – камери ли иска или тихи жестове на дарения

„Преди един месец аз си дарих цялата заплата за възрастните хора на Община Видин. За мен дарението има смисъл, когато е далеч от камерите, другото е суета и популизъм.“ Това каза вчера президентът Румен Радев пред журналисти. Минути по-късно, провокиран от въпроси какво прави Десислава Радева за обществото, Радев се оплака, че не била отразена от медиите. И въпреки че първо подчерта, че дарението е личен акт, после попита журналистите:“Вие къде бяхте? Вие следите нейните постове, но когато пуска нейните мероприятия, вие не ги отразявате.“ А поводът за недоволството – посещение на Радева в трънско, „когато моята съпруга обикаляше на Коледа трънските села и носи дарения на възрастни хора.“

Като оставим настрана това, че Радев не може да прецени дали дарението е личен акт или пък иска медиите да отразяват дейността на съпругата му, има още един важен момент.

С основание ли президентът критикува избора на новини от страна на медиите? Не! И късата памет може много лесно да се опресни с едно търсене в Гугъл по ключови думи „Десислава Радева“, „дарения“, „трънско“, „село“. Няколко страници с резултати от търсенето ни ориентират , че първата дама е посетила село Рани луг. Има достатъчно големи статии, прилично отразяване, с много снимки. Та сигурно написалите тези статии журналисти се чудят, защо президентът е недоволен от това как са отразили инициативата на Радева.

Президентът разкритикува, че медии следят статусите на съпругата му, но когато тя пусне инициатива, не се отразява. Което също е далеч от истината, защото подробното информиране за трънското село е точно на базата на статус от Фейсбук на Радева.

Радев не е длъжен да познава правилата на журналистиката, въпреки че има съветник в тази област в лицето на съпругата си. Но е видимо с просто око, че широко отразяване заслужава новината, която ще впечатли, ще има значение, ще е интересна по-голям кръг от хора.

Това обяснява и факта, че търсачката по повод на дейността на Радева, вади много повече резултати, в пъти повече, за пътните епопеи на първата дама. Цяла поредица. Мерцедесът на Десислава Радева влезе в насрещното на „Фритьоф Нансен“, за да може първата дама да си пазарува рокли от бутик, НСО в спор с „Пътна полиция“, две патрулки на столичното Шесто РУ преследват колата на „първата дама“, полицаите опитали да спрат Мерцедес, подали знак с палка, но колата продължила с мръсна газ и т.н.

Та мястото, което ще заеме дадена случка в новинарския поток, зависи от мащабите ѝ, от значимостта ѝ, от това колко е интересна. Спор няма, да дариш на възрастни и самотни хора в затънтено място е хубав и добър жест на човечност, но искаш ли с това да си направиш PR, тогава вече тези хора са просто инструмент за лъскане на собствения ти имидж. Прав е Радев: „Дарението има смисъл, когато се прави далеч от камерите“, но пък Радева сама е документирала обиколката си в трънското село, а сега той е недоволен, че не е прилично отразена.  


Коментари (6)

Аз А за липсата на мозък просто няма търсачка.А защо не споменете само ,кой кого наричаше "педераст",кой возеше "отборчето" си за едно мачле на златните с държавния самолет и само това ли...
08.04.2020 11:28 / Отговор
Ало, червен трол! Защото човекът, когото си нарочил, никога не се е фукал като Мунчо, че е безгрешен и че другите трябвало да се равняват по него, а си е признавал грешките и ги е поправял! А ти защо не коментираш статията и фактите от нея? Да..., червените винаги са оправдават с "А вие защо биете негрите?"...
08.04.2020 12:58
Мона Каквито и да си говорим Бойко Борисов ги слага в малкото си джобче. Пожарникар, Тиква, Винету, но изключителен човек, широко скроен и стопроцентов демократ. Никога не си позволи милиционерщината на Радев. Милиционерски калтак се оказа Черния. А Деса- простакеса е ненадмината! В тиалетите си, в изказванията си, с поведението си на метреса. То какъв трябва да си за да се ожениш за Деса-простакеса?!?!?!
09.04.2020 14:28 / Отговор
Гергана Гацева От толкова боклук, за тези години , който сътвориха, не знам как има още хора, които да им са симпатични . Не става въпрос за познат, а за върховна институция!
09.04.2020 15:24 / Отговор
Боянова Много често питам но отговор няма.Защо “първата дама” е винаги до Радев в чужбина и никога/почти/с него у нас???Например на “ШИПКА”???И не само.Защо не отиде в “Пирогов”и т.н.По интересното е,че и мисирките не питат......Мутафчийски ще го побъркат от тъпи въпроси,а сем.Радеви ги галят с перо.Хекимян с такава мъка задаваше по неудобните въпроси,че да го ужали човек.Питаите също,къде е мястото на правителствена болница в кризата и какво става там???Като не ви идва на ума да ви подскажем.....
11.04.2020 16:11 / Отговор
Таран Харасвах го, но вече НЕ!!
11.04.2020 20:39 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема