Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Ганев: Бъдещето на Варна е застрашено от пасивността на избирателите

Мнения

Ганев: Бъдещето на Варна е застрашено от пасивността на избирателите

Костадин Костадинов разполага с твърдо ядро на симпатизанти, но не и с гласове в резерв

Разговаряхме с един от най-търсените политолози и коментатори Димитър Ганев, който отговори на няколко въпроса за ситуацията около изборите във Варна. Той е един от създателите на популярния с винаги точните си прогнози изследователски център „Тренд“.

Г-н Ганев, предполагам, че Вие като варненец следихте с внимание местните избори в града. Какво Ви направи най-силно впечатление?

Разбира се, няма как да не обръщам особено внимание на изборите в родния ми град. Това, което прави най-силно впечатление безспорно е ниската избирателна активност – малко над 37%. По-ниска от другите големи градове като София и Пловдив.

На какво се дължи това според Вас?

Най-вече на усещането на варненци, че изходът от вота е предрешен. От самото начало имаше ясен фаворит за кметски пост в лицето на Иван Портних. И тук няма да се позовавам на социологическите данни, които излязоха в последните седмици, а на съвсем обективни данни. На европейските избори, в община Варна ГЕРБ бяха първа политическа сила със сериозна преднина пред основния си опонент в лицето на БСП.

Нещо повече – социалистите само месец и половина преди изборите навлязоха в тежки сблъсъци относно кандидата им във Варна. Предложението на градския съвет на БСП беше едно, но в крайна сметка то беше бламирано и Националния съвет наложи Анелия Клисарова. Тежкият конфликт между местното партийно ръководство и националното нямаше как да не доведе до демобилизация на червената структура във Варна и респективно до по-нисък резултат. Щетата е налице и в крайната подредба на изборите.

Ефектът на ниската избирателна активност обаче далеч не е само заради конфликта в БСП. Традиционно доброто представяне на старата десница във Варна също отсъстваше. Стела Николова не успя да мобилизира достатъчно от тези избиратели. Очевидно кандидатурата ѝ не беше достатъчно убедителна за тях. Помните, че преди четири години именно кандидатът на реформаторите Чавдар Трифонов беше втори. Липсата на убедителни кандидати като алтернатива на настоящия кмет и предрешения вот накара варненци по-скоро да предпочетат разходка в Морската градина, отколкото да отидат пред урните. Много хора са си казали – така или иначе Портних ще спечели.

А така ли е наистина? Портних ли според Вас ще спечели балотажа в неделя?

Разликата в подкрепата за Портних и Костадинов на първия тур е внушителна – повече от 3 към 1. Изглежда непреодолима. Смятам и че Костадинов е по-лесният опонент за Портних от Клисарова. Костадин Костадинов разполага с твърдо ядро на симпатизанти, което успя да го изкара на балотаж, но не разполага с много гласове в резерв. Лидерът на „Възраждане“ трудно би мобилизирал по-умерено настроените хора. Радикалната му реторика ги отблъсква.

Немалко от хората гласували и за Клисарова, и за Николова, ще подкрепят именно Иван Портних точно по тази причина – твърде крайните позиции на Костадинов. Настоящият кмет влиза със сериозно предимство от първия тур, но това крие определени рискове. А именно - симпатизантите на Портних да останат пасивни в изборния ден, заради очакваната лесна победа. Тогава твърдите привърженици на Костадинов могат да имат по-висок относителен дял на втория тур.  


Коментари (2)

Станински Всъщност агитира за бившите,автентични комуняги от ГЕРБ !?
05.11.2019 08:34 / Отговор
Claudia Klein Нуждаете ли се от остра финансова подкрепа? имате ли нужда от заем за различни цели? ако отговорът ви е да, ще ви посъветвам да се свържете с моята фирма чрез | [email protected] | и имате заем в акаунта си в рамките на 24 часа, защото ние предоставяме отлични услуги по заем по целия свят.

Ние предлагаме всякакъв вид кредитни услуги, предлагаме както дългосрочни, така и краткосрочни заеми и можете да вземете заем до 15 милиона евро. Моята компания ще ви помогне да постигнете различни цели с широка гама от продукти за заем.

Ние предоставяме 24 часа заемни услуги от световна класа. За запитвания / въпроси? - Изпратете имейл до | [email protected] | или ни изпратете съобщение на WhatsApp: +4915758108767 | & Получете отговор за миг.
07.11.2019 09:35 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема