Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Георг Георгиев: Очакванията ми са държавата да се стабилизира икономически

Мнения

Георг Георгиев: Очакванията ми са държавата да се стабилизира икономически

Георг Георгиев: Очакванията ми са държавата да се стабилизира икономически - Tribune.bg
Снимка:

Новото правителството „Денков-Габриел” и ще стабилизира ли то държавата, протестите на партия „Възраждане” и ще си върне ли България водещата роля на страна на Балканите и в Европа, Tribune.bg разговаря с народния представител от ГЕРБ-СДС Георг Георгиев, председател на МГЕРБ и бивш заместник-министър на външните работи.

Г-н Георгиев, подчертахте, че правителството „Денков-Габриел” не е самоцел, какви са аргументите Ви?!

На първо място, моите очаквания са държавата да се стабилизира икономически, финансово и в институционален аспект, защото в момента нищо не функционира, буквално. Дори това, което се случи вчера - служебното правителство на президента Радев освободи служебните заместник-министри, беше поредната дестабилизация на институциите. Надявам се това повече никога да не се случва, а оттук нататък да се трасира изпълнението на приоритетите, които правителството „Денков-Габриел” постави и ние като народно представителство да се движим съответно по законодателната програма, която преди седмици с колегите от ПП-ДБ  уточнихме по ресори.

Притесняват ли Ви протестите на партия „Възраждане”, имат ли основание?

Аз не харесвам някой да поставя държавата си в подчинено и унизително състояние, особено организации, които се определят като патриотични. Това е, за съжаление, което наблюдаваме в момента от колегите от партия „Възраждане”. В стремежа си да натрупат политически дивидент, да извлекат максималното от тази ситуация, която не е лека за всички, те унижават България. Няма васалитет, няма подчиненост, няма колонизация, както те обичат да се изразяват. Има само решение в интерес на това страната ни да излезе от тази задънена улица, в която се намира вече две години. Смятам, че достатъчно дълго време експериментирахме с всякакви варианти на служебни кабинети. За съжаление, представители на най-висши институции у нас се упражняваха на гърба на българския народ и на българската администрация. Нека вече да излезем от това, защото ако продължим, отново ще се завърти цикълът и ще отидем на предсрочни избори. Резултатите, обаче, ще са същите или близки и подобни, но вече държавата ще е загубила още няколко месеца, в които би могла да навакса, да започне да излиза от тази катастрофа, в която се намира в момента. Ако се окажем в същото положение след поредни избори, ще бъдем и във влошено състояние. Може да стигнем до необратимост на катастрофалните процеси и тогава кой ще се наеме с това да се справи с тях.

Ще коментирате ли решението за отказ от военните бази на наша територия, което бе отхвърлено в зала? Вашият колега от БСП Кристиян Вигенин определи аргументите на „Възраждане” като доставени от „Али експрес”?

Бяха използвани някои забавни метафори, казвам го в кавички, защото когато говорим за външна политика, не бива да си позволяваме шеги по никакъв начин. Това остро говорене ми прилича на опит България отново да бъде дискредитирана, както във външнополитически, така и във вътрешен план. Тези коментари стигат до широката аудитория, хората се влияят от това, което казват техните избраници в пленарна зала и решават, че България е някакво място, на което всеки може да прави каквото си иска и както си иска. Това не е така, особено когато се говорят неистини. Това, че у нас има чужди бази, не е истина. В България няма чужди бази. В България има бази на НАТО, които са съюзнически бази. Те са под българско командване. Под българското знаме са всички тези части, които са в тях. Те не са само от една определена държава, както се опитват да ни внушат колегите от „Възраждане”. Всичко това формира една лъжлива представа в хората, че се нарушават държавните интереси. Това не е вярно, напротив, ние имаме една стратегическа цел пред страната ни в момента – модернизация на българските въоръжени сили, както и връщането на България отново на картата на региона и на Европа. Ние имахме водеща роля до 2021г. – роля на лидер на Балканите и на Централна и източна Европа, спомняте си в колко формата участвахме и председателствахме. Бяхме домакини на повечето от тях и тук не говоря само за председателството на Съвета на Европейския съюз. Да припомня и инициативата „17 +1”, както и всички онези междудържавни посещения. Това беше в потвърждение на нашия авторитет като страна. Към това трябва да се стремим, а не да убеждаваме българските граждани колко сме зле, колко сме подчинени и как някой отвън ни казва какво да правим. Считам, че това е комплекс, от който трябва да се отърсим.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети