Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Георгиев за ПП: Радев бе първият, който излезе с юмрука и посочи тези доста неадекватни момчета и момичета...

Мнения

Георгиев за ПП: Радев бе първият, който излезе с юмрука и посочи тези доста неадекватни момчета и момичета...

Георгиев за ПП: Радев бе първият, който излезе с юмрука и посочи тези доста неадекватни момчета и момичета... - Tribune.bg
Снимка:

Очевидно и Радев, доста след нас, разпозна ПП като една от големите грешки на българската политика

За признанието на президента, че е първият излъган от "Продължаваме промяната"/ПП/, обещанието му, че тази шарлатания има край, както и ще получи ли подкрепа кабинета на ГЕРБ Tribune.bg разговаря с депутата от партията Георг Георгиев, бивш заместник-министър на външните работи на страната.

Г-н Георгиев, какъв е вашият прочит на твърденията на ПП, че има сближаване между лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и президента Румен Радев?

Няма как най-непримиримите, наистина, опоненти, които го демонстрират във всеки един момент с единствената разлика - съгласието по закупуването на новите самолети, да бъдат обвинени в някакво съглашателство. Не виждам къде с президента Радев имаме друга допирателна освен това, че очевидно и той, доста след нас, разпозна ПП като една от големите грешки на българската политика. 

Президентът направи тази грешка?

Да, президентът ги създаде. Впоследствие те влязоха в политическия живот и там успяха да доразвият това колко несъстоятелни са. Разбира се, ние нееднократно сме казвали, че президентът е политическият им отец, техният създател. Тяхната идеология дойде от него. Радев бе първият, който излезе с юмрука и с него посочи тези доста неадекватни момчета и момичета, които обаче в момента косват много на държавата - толкова, че президентът да излезе и да каже "шарлатани, повече с вас няма как да се изправям". 

Има ли шанс правителството с мандата на ГЕРБ да бъде подкрепено в парламента?

Надявам се да има поне заявка за диалогичност, защото Народното събрание е мястото, в което ние можем да се противопоставяме, но можем да търсим и съгласие. В момента България има нужда от съгласие. Страната има нужда от това ние да намерим път за разрешаване на кризите. Ако не се справим с това, рискуваме тази институция да зачеркне съдържанието си.

В момента от ПП използват опорката, че заради връщането на хартиената бюлетина не ни приемат в Шенген?!

Това беше изненадваща безсмислица дори за тях, защото проблемът ни с Шенген датира от дълго времето и не третира Изборния кодекс, в която и да негова част. Второ, двете нямат нищо общо едно с друго. И трето, по какъв начин касае Нидерландия това как гласува България, и то в случая, че самата Нидерландия преди няколко години се отказа от гласуването с машини. Как е възможно изобщо да бъде направена релация между двете!

Лидерът на ПП Кирил Петков бе категоричен днес, че от партията няма да предлагат правителство на малцинството с втория мандат, защото като морал и дневен ред се разминават с болшинството от депутатите в зала?!

Първо, Кирил Петков е никой, за да пренебрегне конституционната процедура. Първият мандат се полага по право на ГЕРБ. Второ, аз бих се съгласил с неговата констатация по отношение на разминаванията и с парламентарното представителство, и с дневния ред на обществото. Факт е, че нито едно от двете не подкрепя, не е съпричастно, не харесва, какво прави ПП. Парламентарното измерение е функция от това, което хората са гласували и което искат да видят в политиката. Съответно обществените настроения са твърдо против ПП и начина, по който те упражняват държавната власт. Така че, да, в този смисъл той е прав, че няма как партията му да има каквата и да било подкрепа, произтичаща от българския народ, която да им дава правото да формират правителство. Да, това е правителство на малцинството, защото те в своите идеи, в своите виждения за политика те не просто са малцинство, те са в изолация. Виждаме, че нито една политическа сила или институция не се отнася с доверие към ПП и към нейните лидери. Включително техният създател - президентът Радев, вече се дистанцира тотално от тях и скъса, каквато и да било връзка с тях. Имам усещането, че го направи със срам заради това, че той ги е създал за българската политика.

Страхуват ли се от ПП, че в оставащия период до Коледа, а и не само, ще излязат много данни за злоупотреби, които са се случили по време на тяхното управление?

Аз бих казал, че когато знаеш какво си свършил, с основание можеш да се тревожиш. Следим работата на Комисията по разследването на аферата с подписания Меморандум с Джемкорп, непрестанно излизат данни от ресорните министерства - от министъра на иновациите Пулев, от министъра на енергетиката Христов, от земеделския министър Гечев за казуса "Капитан Андреево", и ПП осъзнават, че всеки ден сме свидетели на нова информация, касаеща злоупотреби, извършвани в поверените им ведомства. Знаем вече популярните факти за преработката на нефт - внасяме, преработваме го, а после на ишлеме швейцарска компания го препродава на много по-висока цена. Знаем и как не сме си запазили държавен капацитет на терминалите за втечнен газ в Гърция, за да може танкерите от САЩ да разтоварят, а и още не е ясно 2, 7, 17 ли са. Така или иначе те не могат да бъдат разтоварени, защото българската държава е предоставила правото на частна компания посредник на Газпром да прави това и впоследствие дойдоха тези огромни завишавания на сметките за газ. Как да са спокойни?! Те знаят какво се е случвало и какво са правили. Аз съм дълбоко убеден, че един човек вижда в останалите най-много своите грешки. Те затова са такива истерични в зала и виждаме характерните им изблици. 

Те са недиалогични?!

Те никога не са били диалогични. Това, което наблюдавахме в 47-то Народно събрание, то не бише резултат от диалогичност, то беше резултат от интересчийство. Те просто са искали да консумират държавната власт с пълни шепи, в най-експлоататорския смисъл, в най-нехуманния смисъл, просто да се обогатят и облагодетелстват. Това е била основната идея, с която тази политическа върхушка, бих я нарекъл, се заформи. И оттам насетне ние не можем да видим в тяхното съществуване, какъвто и да е политически смисъл, от гл.т. на това да се създаде добавена стойност за обществото. Това, което в момента се случва, е прото една ескалация. Това е поради паниката, че те никога повече няма да се върнат в управлението. Те деградират в резултатите си като обществена подкрепа, всеки един ден излизат нови и нови сведения за това, което се е вършело, именно това ги докарва до ярост.

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати