Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Георги Гьоков: Моите очаквания бяха, че МРЗ ще е между 950 и 1000 лв.

Мнения

Георги Гьоков: Моите очаквания бяха, че МРЗ ще е между 950 и 1000 лв.

Георги Гьоков: Моите очаквания бяха, че МРЗ ще е между 950 и 1000 лв. - Tribune.bg
Снимка:

За новия политически сезон, за предложението на правителството за 933лв. минимална работна заплата и за последните промени в гръцкото пенсионно законодателство, които ощетяват над 100 000 българи, работили в южната ни съседка, Tribune.bg разговаря с народния представител от БСП и бивш социален министър Георги Гьоков.

Г-н Гьоков, какви са очакванията Ви за новия политически сезон?

Нищо добро не очаквам, защото финалът на предишния политически сезон с нищо не показа, че т.н. "сглобка" работи добре. Тя просто се занимаваше с неща, които са далеч от очакванията на обществото. Може и да не съм прав.

Правителството предложи 933лв. минимална работна заплата/МРЗ/?

Абсолютно нарушение на Кодекса на труда/КТ/, който указва, че до 1 септември трябва да бъде определена МРЗ, а не да бъде качена на сайт за обществено обсъждане.

Така че правителството за пореден път наруши закона. Тези 933лв. силно се надявам да са ги сметнали, както народното представителство гласува промените в КТ.

Моите очаквания бяха, че МРЗ ще е между 950 и 1000лв., но и 933лв., ако е правилно сметнато, е добре. Нормално е да се вдигне МРЗ от равнище 780лв.

При обсъждането на бюджета за 2023г. предлагахте МРЗ да е 850лв.?

Аз още при гледането на законопроекта предупредих, че предстои едно по-рязко вдигане на МРЗ заради упорството на мнозинството да не я корегира с промените в новия бюджет.

Промени в гръцката пенсионна система може да оставят над 100 000 българи, работили в южната ни съседка, без пенсия? Вече се изисквала уседналост 40, а не 15 години, твърди БНР!

Изненадвате ме с тази новина. Може би оттук нататък е задължение на Министерство на труда и социалната политика/МТСП/ и НОИ да проведат сериозни разговори с гръцката страна. Ние сме подписали десетки директиви за разпространение на социалното законодателство в Евросъюза и да се правят такива неща, няма да остане без последствие от страна на ЕС.

Аз знам за друга драма - гръцката страна има право да забавя до три години отпускането на пенсия, което създава сериозен проблем на българите. Много работихме в МТСП, докато бях там. И да Ви призная, че беше много трудно и не разрешихме този въпрос, защото гръцката страна смята, че е права. Другото в случая е, че това законодателство се отнася, както за българите, така и за гражданите на останалите страни от ЕС.

При последните промени на пенсионното си законодателство Гърция все пак е направила изключение за албански граждани, твърдят наши сънародници?!

Ни би трябвало страна извън ЕС да ползва по-облекчени режими.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети